Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūdikių mankšta ir masažas – kodėl tai aktualu ir sveikiems kūdikiams?

Kūdikių mankšta ir masažas – tai technikos, padedančios sustiprinti kūdikio raumenis ir reguliuoti jų tonusą. Dažnai tėveliams, ypač susilaukusiems pirmojo mažylio, sunku suprasti, ar jis vystosi tinkamai, ar nėra per daug įsitempęs. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro kineziterapeutė Milda Navaslauskaitė įsitikinusi, kad tėvams stebėti savo vaiką padeda masažai ir mankšta.
Kūdikis
Kūdikis / 123rf.com

Masažus ir mankštą galima atlikti pačiam, namuose. Suprantama, prieš tai reikėtų pasikonsultuoti su specialistais.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė sako, kad svarbu žinoti, jog raumens jėga (sugebėjimas susitraukiant raumeniui atlikti judesį) ir raumens tonusas yra du skirtingi dalykai.

Kai raumenų tonusas yra pakitęs (aukštas arba žemas), lėtesnė yra motorinė raida, lėčiau vystysis kalbiniai, protiniai vaiko gebėjimai, vaikui bus sunku atlikti įprastus bendraamžiams judesius (šliaužti, ropoti, sėdėti ir t. t.).

Pakitęs raumenų tonusas turi įtakos ir protinei raidai

„Raumens jėga (ar kūdikis sugeba išsilaikyti ant ištiestų rankyčių, išsikelti ant keturių, prisitraukti rankytėmis įsikibęs į suaugusiojo pirštus) priklauso nuo to, ar raumenys pakankamai sustiprėję. O raumens tonusas yra reguliuojamas centrinės nervų sistemos. Jei ji į raumenis siunčia nenormalų signalą, stebime pakitusį raumenų tonusą. Jis gali būti aukštas (tuomet mažylis bus įsitempęs, judesiai mažesnių amplitudžių, delnai suspausti į kumštukus.)

Tokį kūdikį bus sunku perrengti, kai bandysite judinti rankytes ar kojytes, galite jausti didelį pasipriešinimą. Tonuso padidėjimas gali būti stebimas visame kūne, vienoje pusėje (pvz., dešinėje kojytėje ir rankytėje), vien tik kojose ar tik rankose, pečių juostoje, nugaroje. Žemo raumenų tonuso kūdikis bus suglebęs, galūnės ištiestos, judesiai silpni, kumštukai atgniaužti, raumenys atpalaiduoti, minkšti. Kai raumenų tonusas yra pakitęs (aukštas arba žemas), lėtesnė yra motorinė raida, lėčiau vystysis kalbiniai, protiniai vaiko gebėjimai, vaikui bus sunku atlikti įprastus judesius (šliaužti, ropoti, sėdėti ir t. t.)“, – pasakoja Milda Navaslauskaitė.

Ji priduria, kad kūdikių mankšta ir masažas gali būti taikomi esant aukštam ir žemam raumenų tonusui, tik abiem atvejais pratimai ir metodai skirsis. Beje, mankštą ar masažą reikėtų atlikti kasdien. Kineziterapeutė įsitikinusi, jog daugelį pratimų tėvai gali atlikti ir patys, prieš tai pasikonsultavę ir pasimokę pas specialistus.

Aktualu ir sveikiems

Dažnai tėvai visuomenės sveikatos specialistės klausia, ar galima masažuoti sveiką kūdikį.

„Be jokios abejonės. Prisilietimas – tai viena iš bendravimo su mažyliu formų. Jeigu mažylio raumenų tonusas ir vystymąsis normalus, geriausia jį mankštinti ir masažuoti patiems tėvams. Specialios masažo technikos gali padėti išvengti kvėpavimo takų infekcijų arba atpalaiduoti juos peršalus.

Be to, masažuodami mažylį geriau susipažinsite su jo kūnu, anksti pajusite pasikeitimus ir prireikus laiku kreipsitės į specialistą. Mankšta ir masažas padeda reguliuoti miego režimą, t. y. mažylis ramiau ir ilgiau miegos. Pratimai padeda atrasti naujus judesius, padėtis, stiprinti raumenis ir skatinti motorinę raidą“, – sako M. Navaslauskaitė.

123RF.com nuotr./Naujagimis po masažo - mankštos geriau miegos
123RF.com nuotr./Naujagimis po masažo - mankštos geriau miegos

Atsižvelgti į vaiko amžių

M. Navaslauskaitė sako, kad masažuoti mažylius rekomenduojama nuo tada, kai baigiasi naujagimystės etapas ir prasideda kūdikystė, t. y. 1 mėnesio amžiaus.

„Anksčiau nereikėtų, nes odelė per plona, o nervų sistema per jautri intensyviai stimuliacijai. Iki 1 mėnesio gali būti masažuojami naujagimiai, turintys netaisyklingą galūnių padėtį ar esant kitoms būklėms, tačiau tokiu atveju procedūrą atlieka tik kineziterapeutas, – perspėja specialistė. – Mankšta mažyliams rekomenduojama nuo tada, kai jis pradeda atlikti stambius judesius, išlaiko galvą – apie 3 mėnesį. Jei kūdikio raida vėluoja, mankštinti galima ir galvos savarankiškai neišlaikantį kūdikį, tačiau šį darbą taip pat reikėtų patikėti specialistui“.

Tik saugios priemonės

Kineziterapeutė tikina, kad mokydama tėvus mankštinti mažylį, stengiasi naudoti kuo mažiau priemonių, kad nereikėtų papildomai jų pirkti ir laikyti namie.

„Vienintelį mankštos kamuolį rekomenduoju įsigyti. Jo dydį reikėtų išsirinkti pagal suaugusiųjų ūgį. Jeigu kamuolys bus per mažas, mankštinti mažylį teks susilenkus, nepatogioje padėtyje, todėl mamos ir tėčiai taip pat turėtų nepamiršti saugoti savo sveikatą, – pataria M. Navaslauskaitė. – Masažui tiks bet kuris aliejus, skirtas kūdikiams. Pirmiesiems masažams rinkitės tik patikimo gamintojo bekvapį arba silpną kvapą turintį natūralų aliejų, įsigykite jį vaistinėje arba specializuotoje parduotuvėje. Labai svarbu saugus produktas, nes kūdikiai dažnai rankutes ar net pėdutes susikiša į burną“.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, norėdamas suteikti reikalingų žinių apie kūdikių masažą, mankštą, nėščiųjų ir pagimdžiusiųjų fizinio aktyvumą, organizuoja seminarų ciklą ,,Judesio terapija mamai ir mažyliui”. Daugiau informacijos rasite ČIA.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus visuomenės sveikatos biuro užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius