Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kūdikiui sloga – ką daryti?

Sloga paprastai yra viena pirmųjų žmogaus gyvenimo ligų. Užgulta kūdikio nosytė yra nemenkas išbandymas ir pačiam mažyliui, ir jo tėvams.
Verkiantis kūdikis.
Verkiantis kūdikis. / 123RF.com nuotr.

Mat pirmaisiais savo gyvenimo metais dauguma mažųjų piliečių dar nemoka kvėpuoti per burną. Paburkusi nosies gleivinė, tekančios gleivės ir dėl to kylantis kosulys kūdikiui gali trukdyti valgyti, gerti, miegoti ir netgi žaisti. Normalu, kad vaikas serga iki 9-10 kartų per metus, tačiau į net ir labai dažnai besikartojančią slogą numoti ranka nereikėtų. Negydoma sloga ne tik trukdo mažyliui laisvai kvėpuoti, bet gali komplikuotis ir rimtesniais sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

Kodėl mažylio nosies gleivinė linkusi taip greitai pabrinkti?

Kūdikių nosies gleivinė itin jautri įvairiems aplinkoje esantiems dirgikliams: virusams, žiedadulkėms, dulkėms, cheminių medžiagų garams, dūmams, kitiems alergenams ir infekcijų sukėlėjams. Minėtųjų dirgiklių poveikis skatina apsauginę organizmo reakciją – padidėja histamino gamyba. Histaminas yra biologiškai aktyvi medžiaga, sukelianti didesnį kraujo priplūdimą į nosies gleivinę. Dėl šios priežasties ji pabrinksta. Nosies audiniuose esančios ląstelės ima gaminti daugiau sekreto, turinčio padėti pašalinti žalingas medžiagas iš nosies ertmių. Negana to, mažylių nosies landos yra siauresnės, o pati nosies gleivinė žymiai jautresnė nei suaugusiųjų.

Kodėl pabrinkusi gleivinė taip pablogina bendrą mažylio savijautą?

Stipriai paburkę audiniai gali visiškai sutrikdyti normalų mažylio kvėpavimą per nosį. Tai reiškia, kad jam tampa neįmanoma nei valgyti, nei gerti, nei normaliai pailsėti. Normalių fiziologinių poreikių patenkinimo apsunkinimas sukelia irzlumą ir gali išspausti ne vieną ašarą – nesunku suprasti, kad ištroškęs, išalkęs ir nepailsėjęs mažylis tikrai negali jaustis gerai. Tuomet tėveliams kyla klausimas, kaip padėti kūdikiui lengviau iškęsti negalavimus ir greičiau pasveikti.

Kokios dažniausios slogos ir nosies gleivinės paburkimo priežastys?

  • Peršalimas. Peršalimą dažniausiai sukelia virusai, todėl bent jau ligos pradžioje nosies sekretas paprastai būna skaidrus. Vėliau jis gali įgauti būdingą gelsvą arba žalsvą spalvą, ypač jei virusinė infekcija komplikuojasi bakterine infekcija. Kadangi mažylių nosies gleivinė labai jautri, gali pasirodyti ir kraujo siūlelių. Kartu su sloga gali pasireikšti ir kiti peršalimo simptomai – čiaudulys, kosulys, gerklės skausmas, kūno temperatūros padidėjimas, bendras negalavimas. Dėl neraminančių simptomų reikėtų kreiptis į vaiko gydytoją.
  • Sausas vidaus patalpų oras ir jame cirkuliuojantys dirgikliai. Nosies gleivinės reakciją sukeliantys dirgikliai (dulkės, cheminių medžiagų garai, dūmai ir kiti) gali paskatinti skaidrios slogos atsiradimą ir nosies landų paburkimą, trukdantį kvėpuoti. Svarbu išsiaiškinti tokių reakcijų priežastis, tinkamai vėdinti patalpas. Būtina pasirūpinti optimalia oro drėgme – jei šeimoje yra mažylis, rekomenduojama santykinė oro drėgmė yra apie 60 procentų. Labai sausas oras gali pažeisti nosies gleivinės drėgmės balansą ir apsunkinti mažylio kvėpavimą.
  • Įvairios alergijos. Alergijų simptomai yra čiaudulys, užburkusi nosies gleivinė ir gausios bei skaidrios išskyros, sausas kosulys, akių ašarojimas, įvairūs bėrimai. Alergenų yra daug ir įvairių, tai gali būti cheminės sudėties skalbikliai, kūdikio organizmą alergizuojantys maisto produktai ar žiedadulkės. Jei įtariama alergija, reikėtų nedelsiant kreiptis į alergologą ir aiškintis jos priežastis. Svarbiausia yra pašalinti iš aplinkos galimus alergenus arba stengtis jų išvengti, palengvinti sukeliamus simptomus bei apsaugoti mažylį nuo gyvybei pavojingų būklių.

Kas galėtų padėti mažoms kūdikių nosytėms?

Rekomenduojama pasitelkti natūralias priemones. Viena iš jų – jūros vanduo. Quixx Baby yra izotoninis tirpalas, sukurtas specialiai kasdieninei mažų vaikų nosyčių priežiūrai.

Quixx Baby gali būti vartojamas:

  • Kasdieninei nosies higienai ir gleivinės drėkinimui;
  • Gleivių pertekliaus pašalinimui užsikimšus nosytei;
  • Sudirgusios ir išsausėjusios nosies gleivinės nuraminimui bei peršalimo, gripo ir kitų infekcinių ligų profilaktikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius