Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip išgelbėti žiemą šerpetojančią kūno odą?

Atšalus orui visą kūną tempia, kai kuriose vietose oda tokia sausa, kad net skyla. Išsimauname iš pėdkelnių ir matyti, kaip nuo jų pabyra „sniegeliu“. Kaip kūno odos vargus žiemą paversti kasdieniu malonumu ir tai padaryti neskiriant tam daug laiko, paprašėme patarti „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovės Aušros Vareikienės.
Oda
Oda / 123RF.com nuotr.

Pirmas dalykas, kurį akcentavo grožio ekspertė – kūno odos priežiūra tiek žiemą tiek vasarą turi būti pastovi. Antras – oda žiemą labiausiai kenčia ne nuo šalčio, o didelės temperatūrų kaitos.

Žvarbią dieną sušalę lendame į vonią sušilti, prausiamės po maksimaliai karštu, net garuojančiu dušu, o netrukus jau lekiame į lauką nedėvėdami pirštinių.

„Turėtume pagalvoti ir apie radiatorių džiovinamą odą namuose ir darbe. Tai mūsų odai kainuoja papildomą jautrumą, tempimą, susikirdimą, Kartais net ateina žmonių, kurie skundžiasi odos įtrūkimais“, – dalijosi grožio vaistinių vadovė.

„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė
„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė

Prausiamieji aliejai – A

Kaip vieną iš veiksmingų priemonių odai šiuo metu A.Vareikienė minėjo prausiamuosius aliejus, kurie yra kelių rūšių ir gali būti dvejopai naudojami. Vieni jų gali pasitarnauti prausiantis duše, o antri – pilami į vonią. „Įpilate pusę kamštelio aliejaus ir jūsų vonia tampa tarsi pieno vonia, kurioje išsimaudę jau pridrėkinate odą“, – komentavo grožio vaistinių vadovė.

Kaip atkreipia dėmesį 15min pašnekovė, svarbu vonioje per daug nesušilti, nepersikaitinti, nebūti vandenyje iki odos raudonumo.

123RF.com nuotr./Odos priežiūra
123RF.com nuotr./Odos priežiūra

Kodėl odos šveitimas žiemą ypač aktualu – B

Kitas dalykas, kurį turime atsiminti – nepamiršti odos šveitimo ir žiemą.

Tarsi atrodo, kad net nesinori liesti perdžiūvusios odos, kad nepažeistume, tačiau A.Vareikienė pataria priešingai ir paaiškina, kodėl odos šveitimas žiemą yra labai svarbus: „Nepašalinus suragėjusio odos sluoksnio ir tepant odos drėkinimo ar maitinimo priemones ant viršaus, jos ir lieka raginiame sluoksnyje, taigi sudrėkiname tik jį, o gyvos odos pagalba nepasiekia“.

Grožio ekspertė patarė vieną ar du kartus per savaitę atlikti odos šveitimą naudojant kūno odos šveitiklius. „Tai yra kosmetikos priemonė su sintetiniais įvairaus dydžio grūdeliais. Anksčiau buvo populiaru naudoti persikų, abrikosų sutrintų kauliukų grūdelius, bet kosmetologai ilgainiui pastebėjo, kad jie braižydami žaloja odos paviršių. Todėl dabar, išskyrus atvejus kai šveitimui naudojami druskos ir aliejaus mišiniai, dažniausiai šveitikliuose naudojami sintetiniai grūdeliai, kurių būna įvairių dydžių viename produkte: vieni nušveičia odos paviršių, o kiti nupoliruoja odą, nors ir vien nusišveitus oda tampa kaip šilkinė“, – komentavo „Eurovaistinės“ atstovė.

Po odos šveitimo A.Vareikienė rekomendavo gerai ją nuplauti: šveitimo priemonė ant kūno nepaliekama, nes tarnauja tik kaip mechaninis odos nuvalymas.

Šveitimas aliejinio pagrindo grūdeliais, grožio ekspertės nuomone, dar malonesnis. Taip pat gali būti naudojami druskos pagrindo šveitikliai ir šveitikliai-pieneliai, kurie ir padrėkina odą. Priemonių gausa išties didelė, tad odos šveitimui galime pasirinkti pagal tai, ką mėgstame.

123RF.com nuotr./Odos priežiūra
123RF.com nuotr./Odos priežiūra

Kūno sviestas – C

Gerai nuplovus šveitimo priemones dar šiltą kūną jau galima tepti kūno sviestu.

Žiemą kūno sviestą grožio vaistinių vadovė patarė naudoti tiek ryte, tiek vakare iškart po dušo ar vonios, nes tepant ant šilto kūno jis gerai susigeria.

„Oda už tokią priežiūrą tikrai atsidėkos gaivumu, tik patarčiau atkreipti dėmesį, kad jūsų pasirinktoje priemonėje būtų taukmedžio sviesto, kuris ypač rekomenduojamas žiemą, ir ne tik suteiks odai drėgmės ir švelnumo, bet ir labai malonaus aromato“, – atkreipė dėmesį grožio ekspertė.

Kaip pastebi kūno sviestus naudojantys žmonės, kai kurie jų tarsi per kieti, neaišku, kokį kiekį naudoti. A.Vareikienė priminė seną gerą taisyklę, kad daugiau tai nėra geriau: „Jeigu kūno sviestas jums atrodo kietas, paimkite jo nedaug, maždaug pusę šaukštelio, sušildykite tarp delnų ir tik tuomet tepkite dar šiltą kūną iš karto po dušo ar vonios. Pamatysite, kaip jis lengvai pasiskirstys“.

123RF.com nuotr./Kūno sviestas
123RF.com nuotr./Kūno sviestas

Maistinio sviesto ir aliejaus nepataria naudoti dėl dviejų priežasčių

Kaip iš gausybės kūno sviesto produktų pasirinkti patį geriausią ar galbūt kažkuris yra ne toks geras? Grožio vaistinių vadovė kūno odos priežiūrai nerekomenduotu naudoti maistinio sviesto ar aliejaus: „Jokio maisto netepkite nei ant kūno, nei ant veido odos. Visų pirma, maistiniai produktai gerai neįsigers, o antrą – nėra didesnio alergeno nei maisto produktai“.

Kūno sviestus, kremus ir aliejus žiemą A.Vareikienė rekomenduoja rinktis pagal poreikį ir aromatą, kuris malonus arba be kvapo, jeigu jo nesinori. „Klaidinga manyti, kad vaistinėje neturime priemonių su aromatais. Iš tiesų čia galite rasti – tiek kvepiančių kremų, tiek aliejų, tiek kūno sviestų su aromatais, taukmedžiu, sandalmedžiu, arbatmedžiu, verbenomis, netgi dabar populiarėjančių kanapių ekstraktais. Pasirinkimas išties didelis, tik ateikite į „Eurovaistinę“ ir klauskite“, – drąsino grožio vaistinių vadovė.

123RF.com nuotr./Kūno odos priežiūra
123RF.com nuotr./Kūno odos priežiūra

Visada naudinga įsiklausyti į kūną

Apibendrindama patarimus apie odos priežiūrą šaltuoju metu, A.Vareikienė patarė įsiklausyti į savo kūną: „Vieniems žiemą nesinori labai lengvų priemonių, tačiau kitiems vakare po dušo visai ne kūno sviestu pasitepti norisi, o lengvu drėkinamuoju kūno pieneliu. Galbūt dar ne visi net yra girdėję, bet savo vaistinėse turime dar lengvesnių – net ne tepamų, o purškiamų priemonių, kurios labai stipriai drėkina odą. Jos ypač tinka, jeigu oda atopiška, jautri, pleiskanoja. Papurškus drėkinamąja priemone ji pasidengia lengva dulksna, kurios jūs net nejaučiate, tačiau kūno oda sudrėkinamas ir pamaitinamas“.

123RF.com nuotr./Grožio priemonės – kalėdinė dovana
123RF.com nuotr./Grožio priemonės – kalėdinė dovana

Kalėdoms – vietoje saldumynų

Jeigu ateinate į vaistinę kalėdiniu periodu ir tiesiog neįsivaizduojate, ką artimam žmogui galėtumėte nupirkti dovanų, puikiausias pasirinkimas – būtent kūno priežiūros priemonės, kurių pats žmogus galbūt neįsigis.

„Veido, rankų kremą nusipirksi, tačiau apie kūną galbūt nepagalvosi, todėl prausimosi aliejus, kūno sviestas, drėkinanti dulksna ar kita jūsų pasirinktas kūno odos priežiūros priemonė gali būti maloni ir naudinga staigmena, kurią naudodamas žmogus kaskart džiausis“, – neabejoja A.Vareikienė.

Grožio vaistinių vadovė atkreipti dėmesį į tai, ką naudoja jūsų artimi žmonės: „Geriau padovanokite odos šveitiklį, ar, jei užmatėte, kad draugė ar mama turi tam tikro gamintojo veido ar kūno kremą, išrinkite to paties ženklo muilą su natūraliais ekstraktais, kitą grožiui ir sveikatai tinkančią dovaną. Svarbiausia, kad sveikintume iš visos širdies!“

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius