-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimo liga nepelnytai nuvertinama: uždelsus pasekmės lieka visam gyvenimui

Turbūt nėra nė vieno, negirdėjusio apie pavojingas erkių platinamas ligas – erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Mūsų šalyje jomis kasmet serga apie kelis tūkstančius žmonių, todėl pasaulyje Lietuva paskelbta endemine šių ligų zona. Jei nuo erkinio encefalito veiksmingai apsaugo skiepai, vakcinos nuo Laimo ligos nėra. Tiesa, ji lengvai išgydoma, jei diagnozuojama anksti, tačiau ją diagnozuoti ne visada paprasta, o užleista jos forma negrįžtamai pažeidžia įvairius organizmo organus ir sistemas.
Erkė
Erkė / Audriaus Gavėno / 15min nuotr.

Erkė užkrečia per 48 valandas

Laimo liga priskiriama prie bakterijų sukeliamų infekcinių susirgimų. Dar kitaip ji vadinama Laimo borelioze. Užsikrėtimo būdas yra labai panašus į erkinio encefalito – įsisiurbusi erkė į žaizdą suleidžia seilių, kuriose yra borelijų – Laimo ligos sukėlėjų. Lietuvoje šią ligą dažniausiai platina Ixodes ricinus erkės, kurios sukelia ir erkinį encefalitą. Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 2–3 tūkst. atvejų.

Laimo ligos požymiai yra nespecifiniai ir dažnai primena kitų ligų simptomus (virusinių infekcijų, įvairių sąnarių sutrikimų, raumenų skausmų, lėtinio nuovargio sindromo ar net depresijos). Jos gydymo efektyvumas labai priklauso nuo ankstyvos diagnostikos. Negydoma Laimo liga gali tapti lėtine, vis labiau pažeisdama smegenis, nervus, širdį, sąnarius. Todėl labai svarbu Laimo ligos simptomus pastebėti kuo anksčiau. Beje, persirgus Laimo liga, imunitetas neįgyjamas, ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai.

Gera žinia ta, kad erkė perduoda borelijas ne iš karto. Didžiausia rizika užsikrėsti Laimo liga, kai erkė išbūna įsisiurbusi 48 valandas. Todėl grįžus iš miško būtina apžiūrėti kūną, ar neįsisiurbė erkė.

Pirmoje stadijoje – vienintelis simptomas

Pasak Vilniaus Karoliniškių poliklinikos gydytojos neurologės Evos Čėsnienės, būdingiausias pirmosios Laimo ligos stadijos simptomas – migruojanti eritema. Praėjus po erkės įkandimo 2–32 dienoms, o kartais ir daugiau, jos įsisiurbimo vietoje atsiranda neskausmingas odos paraudimas ryškiu kraštu. Jis didėja po keletą centimetrų per dieną ir kartais jo skersmuo pasiekia net 70–80 cm. Vėliau jis tampa žiedo formos, dėmės kraštas ryškėja, tampa raudonos ar violetinės spalvos, o vidurys pradeda blykšti. Kartais susirgusysis jaučia ir bendrą silpnumą, karščiuoja.

„Migruojanti eritema yra vienintelis klinikinis požymis, kuris leidžia diagnozuoti Laimo ligą ankstyvojoje stadijoje. Ją pastebėjus būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Deja, šis požymis atsiranda tik apie 80 proc. susirgusiųjų Laimo liga“, – įspėja gydytoja.

Radus įsisiurbusią erkę, E.Čėsnienė panikuoti neragina, tačiau būtina atidžiai stebėti savo sveikatą ne trumpiau kaip keturias savaites. Jei erkės įkandimo vieta paraudo, pablogėjo savijauta, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Tačiau iš karto lėkti į laboratoriją ir tirtis dėl Laimo ligos tikrai neverta. Jei žmogaus organizmas stiprus, kartais pirmojoje Laimo ligos stadijoje jis pats nugali ligą – net negydant. Tačiau dažnai ligą sukeliančios borelijos gali išlikti odoje arba su krauju patekti į nervų sistemą, sąnarius, širdį ir išlieka ten nesukeldamos simptomų savaites ar net mėnesius.

Kita vertus, net jei žmogus užsikrėtęs, imuniniam atsakui į infekciją susiformuoti reikia laiko, todėl per pirmąsias 4–6 savaites atliktas serologinis tyrimas gali būti neigiamas, neparodys šios ligos. Laimo liga užsikrėtusių ir antibiotikais negydytų pacientų kraujyje antikūnai aptinkami tik praėjus maždaug 6 savaitėms po erkės įkandimo, todėl serologiniai tyrimai tinkami tik vėlesnėms Laimo ligos stadijoms diagnozuoti.

Vėlesnės stadijos pasireiškia apgaulingais skausmais

Laimo liga gali pasireikšti, kai erkės jau seniai užmirštos: žiemą ar ankstyvą pavasarį. Jei nebuvo migruojančios eritemos, o liga pasireiškia vėliau, žmogus serga jau antrąja Laimo ligos stadija.

„Skausmas antrosios Laimo ligos stadijos metu – labai apgaulingas. Ligonis paprastai nekarščiuoja, bet patiria labai stiprius radikulitinio pobūdžio, sąnarių, raumenų skausmus, kurie neleidžia užmigti net naktį ir nepadeda jokie nuskausminamieji vaistai. Labai būdingas antrosios Laimo ligos stadijos požymis – veidinio nervo pažeidimas, kuris pasireiškia vienos, o kartais ir abiejų pusių veido mimikos raumenų paralyžiumi – „veido perkreipimu“. Nervų šaknelių skausmai šiuo laikotarpiu labai panašūs į stuburo ligų sukeltus skausmus, bet jei disko išvaržos atveju nervo šaknelės pažeidimas atsiranda dėl suspaudimo, tai Laimo ligos atveju ją pažeidžia ligos sukėlėjas – borelija.

Veidinio nervo paralyžius ar smegenų pažeidimo požymiai taip pat atsiranda ne visuomet. Tokiu atveju, Laimo liga dar ilgiau nediagnozuojama – ligoniai ilgai kenčia skausmus, nes būna klaidingai gydomi nuo radikulopatijos. Tai ypač dažnai pasitaiko, jei pacientai yra vyresnio amžiaus, taip pat tiems, kurie nepastebėjo ar neprisimena erkės įkandimo. Todėl, jei pajutote stiprų, išplitusį, į stuburo patologiją panašų skausmą, kuris nepraeina vartojant vaistus, reikėtų pagalvoti apie serologinį tyrimą – šioje stadijoje jis jau parodytų, ar sergama Laimo liga“, – patarė gydytoja.

Dalis ligonių, kuriems liga perėjo į antrą stadiją, skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu, skausmu ausyje ir pan.

Negydoma Laimo liga pereina į trečiąją – vėlyvąją – stadiją. Ji pasireiškia lėtiniu sąnarių, centrinės bei periferinės nervų sistemos, odos pažeidimu. Vienas iš būdingiausių jos požymių – vieno ar abiejų kelių sąnarių artritas.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra

Laiku diagnozuota Laimo liga sėkmingai gydoma antibiotikais. Be abejo, kuo anksčiau žmogus kreipiasi, tuo gydymas yra greitesnis ir efektyvesnis. Pirmojoje ir antrojoje stadijoje Laimo liga gydoma sėkmingai, tačiau trečiojoje stadijoje jau labai sunku efektyviai padėti.

Pasak E.Čėsnienės, kartais pacientas mano, kad erkių platinamomis ligomis jis nesusirgs, nes yra pasiskiepijęs. Tačiau skiepai apsaugo tik nuo erkinio encefalito, o efektyvių skiepų nuo Laimo ligos, deja, kol kas nėra.

eretai žmonės klaidingai mano, kad negali susirgti Laimo liga, nes neina į mišką. Tačiau erkė gali įkąsti tiesiog būnant bute, nes ją savo kailyje gali parnešti šuo ar katė, be to, erkės į namus gali patekti su gėlėmis, turguje pirktomis daržo ir miško gėrybėmis. Todėl yra svarbu saugotis, kad erkė neįsisiurbtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius