-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Laisvės kodas“ atskleistas sveikatingumo stovykloje

Vasara pajūris ir ežerai apgulti poilsiautojų. Vieni nesveikai svilinasi saulėje, kiti yra viliojami alkoholio nuolaidomis karštuoju metu, tad maudynės neretai pažymėtos tragiškais nutikimais būtent dėl alkoholio vartojimo. Tačiau vasaros metas ir laiko leidimas gamtoje gali atitikti savo tikrąją paskirtį – skatinti žmogų gyventi sveikiau.
Sveikos gyvensenos žinių sėmėsi ir mokytojai
Sveikos gyvensenos žinių sėmėsi ir mokytojai / Juozo Dapšausko nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Liepos pabaigoje Lietuvos sveikuolių sąjunga pakvietė vaikus ir jaunimą į stovyklą „Laisvės kodas“.  Stovykla buvo remiama ES lėšomos, projekto, kurį rengė Elektrėnų švietimo centras. Stovykla vyko Alytaus rajone kaimo sodyboje „Dvarčėnų dvaras“

Stovyklos vadovams dar prieš stovyklą kilo klausimas, ką galima padaryti su jaunimu, kuris pirmą kartą pateks į tokią stovyklą, ar jis bus pakankamai motyvuotas? Jaunimas suvažiavęs iš įvairių Lietuvos vietovių akivaizdžiai parodė, kad jis yra atviras permainoms, nori keisti savo gyvenimą sveikesnio link. Kai ką baugino iš anksto įrašyti programos dalykai, kad stovyklos metu bus tik vegetariškas maistas, teks keltis anksti ir naktinėti negalės... Tačiau į stovyklą suvažiavo per 30 vaikų iki 13 m. ir per 50 paauglių 14-18 m. bei 20 suaugusių (mokytojų), kurie pirmą kartą pabandė kiek kitokią stovyklą. Ir nenusivylė.

Baigiantis stovyklai užpildytose anketose vis kartojama gal kiek ir atrodytų banaloka frazė: „Stovykla labai patiko“. Įdomu tai, kad per savaitės trukmės stovyklą galima pamėgti sveiką maistą, pajusti, kad jis tikrai yra skanus. „Kai atvažiavau į stovyklą nežinojau ko tikėtis ir truputi buvo baugu. Bet jau kitą dieną susiradau naujų draugų ir labai patiko mankšta,“- rašo stovyklautoja Inga. “Žinoma, pradžioje buvo nelengva, tačiau tariu didelį ačiū visiems mokytojams, vadovams, kurie palydėjo mene teisingu keliu“, – rašo kita stovyklos dalyvė Odeta.

Juozo Dapaausko nuotr./Jaunimas pamėgo judėjimą kaip pramogą dėl sveikatos
Juozo Dapšausko nuotr./Jaunimas pamėgo judėjimą kaip pramogą dėl sveikatos

 „Taip pat čia labai skaniai gamina valgyti. Nesitikėjau to, juk tai vegetariškas maistas,“- stebėjosi Agnė, o Rūta prisipažįsta: „Laikas stovykloje prabėgo labai greitai. Viena savaitė – it viena akimirka. Iš pradžių maistas buvo nelabai skanus, bet kuo toliau, tuo geriau.“ Stovyklos dalyvė Vaiva dėkoja stovyklos virėjoms: “Ačiū virėjoms, kurios man parodė, kad vegetarai valgo labai skaniai ir šis maistas yra tikrai labai svarbus mūsų sveikatai. O visų svarbiausias dalykas yra turbūt šis: mankšta! Nemaniau, kad mankštintis gali būti taip smagu ir malonu”.

Baigiantis stovyklai „Laisvės kodas“ buvo kalbama, kad kitais metais, kurie Seimo yra paskelbti Sveikatingumo metais, turėtų vykti ne viena tokia stovykla, bet per visus metus kiekviena savaitė privalėtų būti tokios stovyklos pobūdžio, kurios parodytų sveiko gyvenimo būdo patrauklumą ir malonumą.

Sveikuoliškos stovyklos ir užsiėmimai vis populiarėja. Liepos pradžioje vykusi jau ne pirmus metus rengiama sveikatingumo stovykla „Į laisvę-2012“ subūrė taip pat per 100 dalyvių. Praėjusių metų rudenį vienoje mokykloje Šiauliuose rengtas projektas „Sveikesnio pasirinkimo link“, organizuotas Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje, į sveikatingumo praktikas įtraukė mokinius, mokytojus, tėvelius, mokyklos virėjas. Prie šių naujų iniciatyvų prisidės ir startavęs „Laisvės kodas“ kuris neapsiribos tik vasaros stovykla, bet lankysis mokyklose su įkvepančiais pašnekesiais, diskusijomis ir praktikomis. Neabejotina, kad šie pasisekę pavyzdžiai turėtų būti toliau taikomi kuo platesniu mastu.

Socialiniame tinkle facebook jaunimas susiburs į grupę „Laisvės kodas“, į kurią pakvies ir savo draugus atrasti tikrąją laisvę bei sveikatą.

Juozo Dapaausko nuotr./Žolinčių akademijos vadovė Danutė-Kunčienė jaunimą supažindina su  vaistingais augalais
Juozo Dapšausko nuotr./Žolinčių akademijos vadovė Danutė-Kunčienė jaunimą supažindina su vaistingais augalais

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius