-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lėtinė kojų venų liga: kaip išvengti ir gydyti

Milijonai žmonių pasaulyje kenčia dėl kojų venų ligų, vadinamojo lėtinio venų nepakankamumo (LVN). LVN – tai venų ligos sukeltas galūnių veninio kraujo sąstovis (stazė), kuris pasireiškia tuomet, kai sutrikdomas grįžtamasis kraujo tekėjimas į širdį.

Dėl šios priežasties padidėja veninis spaudimas kojose, atsiranda išsiplėtusių venų šakų, mazgelių, sutrinka audinių mityba. Viena iš pagrindinių šios ligos priežasčių gali būti nepakankamas venų sienelės elastingumas ir venų vožtuvų žiedo silpnumas.

Nesandarūs venų vožtuvai (kairėje) ir sveika vena (dešinėje)
Nesandarūs venų vožtuvai (kairėje) ir sveika vena (dešinėje)

Rizikos veiksniai

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad venų ligomis pradeda sirgti vis jaunesni žmonės. Įtakos turi pasikeitę žmonijos įpročiai, darbo pobūdis.

Pagrindiniai rizikos veiksniai, dėl kurių kyla grėsmė susirgti LVN, yra:

  • paveldimumas: jei šia liga sirgo tėvai ar seneliai, jos neišvengia apie 60–80 procentų jų vaikų ar vaikaičių;
  • ilgas stovėjimas ir sėdėjimas;
  • ankšti drabužiai;
  • nutukimas;
  • nėštumas: vaisiaus spaudimas į klubines venas;
  • rūkymas;
  • mažas fizinis aktyumas;
  • buvusi giliųjų venų trombozė.

Požymiai ir gydymas

Lėtinė venų liga vystosi palaipsniui, pereidama tam tikras stadijas – fazes. Iš pradžių sergantieji jaučia sunkumą kojose, blauzdose atsiranda deginimo pojūtis, vakarinis kojų nuovargis, patinimas, jas traukia mėšlungis. Tik po to pradeda ryškėti paviršinių venų varikozinis išsiplėtimas, kojos patinsta, pastebima odos hiperpigmentacija, atsiranda trofinių pakitimų (oda išplonėja, tampa lygi, blizganti, pradeda šlapiuoti, formuojasi trofinės opos). Įrodyta, kad sergant lėtine venų liga didėja tromboflebito bei plaučių embolijos rizika.

Kraujagyslių chirurgas Artūras Čepkauskas
Kraujagyslių chirurgas Artūras Čepkauskas

Tik pajutę pirmuosius ligos simptomus, iškart kreipkitės į gydytoją – kraujagyslių chirurgą, kuris ištirs Jūsų kojų venas ir patars, kokių priemonių imtis būtent Jūsų atveju.

Venų tyrimas
Venų tyrimas

LVN gydymas gali būti medikamentinis (venotonikai), skleroterapija, chirurginė operacija, gydymas lazeriu ar kompresinė terapija (kompresinės kojinės): I kompresijos klasė – profilaktikai, II–IV kompresijos klasė – gydymui.

Jeigu jums būdingas bent vienas iš aukščiau išvardintų rizikos veiksnių, rekomenduojama mūvėti profilaktines kompresines kojines. Tokios kojinės būtinos tolimoms kelionėms automobiliu ar lėktuvu. Nėštumo laikotarpiu patartinos pirmos kompresijos klasės kojinės, kurios labai sumažina diskomfortą kojose bei stabdo LVN progresavimą.

Kovai su LVN – profilaktika

Daugelis mūsų žinome ligų gydymo būdus, bet nežinome, kaip ligos išvengti, ją atitolinti ar užkirsti kelią ligai progresuoti. Kovojant su LVN labai aktualu ir svarbu – profilaktika. Atsiradus bent menkiausiems LVN požymiams profilaktika gali sustabdyti tolesnį ligos vystymąsi ir veiksmingai užkirsti kelią sunkioms komplikacijoms.

 

Veiksmingos net pačios paprasčiausios profilaktikos priemonės, pavyzdžiui, aukščiau pakelti kojas, jei darbe tenka ilgiau sėdėti, raumenų mankšta (tinka ir tiesiog paprastas vaikščiojimas greitesniu žingsniu bei šiuo metu populiarėjantis šiaurietiškas vaikščiojimas), šaltas dušas kojoms, antsvorio mažinimas, darbo ir poilsio režimo laikymasis, dieta.

Viena iš pagrindinių ir efektyvių venų ligų profilaktikos ir gydymo priemonių – kompresinė terapija kojinėmis. Kompresijos metu kojinė garantuoja optimalų spaudimą į blauzdos bei šlaunies raumenis (stipresnį ties pėda ir palaipsniui silpnėjantį link šlaunies). Visa tai atkuria normalias fiziologines sąlygas kraujui cirkuliuoti – galūnėse nesikaupia perteklinis kraujo kiekis; padeda išvengti kraujagyslių sienelių išsiplėtimo bei kojos patinimo.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, profilaktika ne tik pigiau kainuoja nei gydymas, bet ir suteikia geresnę gyvenimo kokybę.

Kraujagyslių chirurgas Arūnas Čepkauskas

Daugiau informacijos: www.ortopedija.lt   

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius