-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga: stiprėjantis žudikas, kurį galima suvaldyti

Itin dažnai vieną ar kitą negalavimą esame linkę priskirti pervargimui, amžiui, stresui ar netinkamam gyvenimo būdui. Net jei grėsmingai dažnėjantys simptomai atrodo įtartini, neskubame į gydymo įstaigas – verčiau laukiame laisvesnio laiko, atostogų ar talono pas gydytojus. Tačiau dauguma ligų nėra linkusios išgyti savaime – jos provokuoja vis blogesnę ligonių būklę ir tampa pernelyg greitos mirties priežastimi. Viena tokių – lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL).
Plaučiai
Plaučiai / „Fotolia“ nuotr.

Klaidinantys simptomai

Medikai tvirtina, kad lėtinė obstrukcinė plaučių liga gali pasireikšti skirtingai, ji gali būti susijusi su gretutinėmis ligomis, todėl išskirti tik LOPL būdingus bruožus nėra lengva. Taip pat šios ligos simptomai skiriasi esant ankstyvajai ir vėlyvesnėms ligos stadijoms. Tačiau yra keli esminiai obstrukcinės plaučių ligos simptomai:

  • lėtinis „rūkaliaus“ kosulys, trunkantis ne vienerius metus;
  • skrepliavimasis (ypač rytais);
  • dusulys (dažnai kartu su švokštimu) einant, lipant laiptais, prausiantis ir pan.
  • situacijos, kai vis dažniau prireikia atgauti kvapą;
  • nuovargis.

,,Sergant lėtine obstrukcine plaučių liga kamuoja nuolatinis, kelerius ar keliolika metų trunkantis, kosulys bei skrepliavimas, – tvirtina Vilniaus universiteto profesorius, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas, gydytojas pulmonologas Edvardas Danila. – Šie simptomai pasireiškia nuolat, o sustiprėja ligai paūmėjus. Vis dėlto jie retai priverčia ligonį patį kreiptis į gydytoją. Mat rūkantis žmogus pripranta prie tų simptomų ir dažniausiai mano, kad tai – tik paprastos rūkymo pasekmės, nevertina jų kaip ligos (LOPL) išraiškos. Tik atsiradus dusuliui ir sumažėjus fiziniam pajėgumui, dauguma ligonių kreipiasi į gydytoją.“

Negydomi šie simptomai dažnėja, stiprėja. Kartu pažeidžiami ne tik plaučiai, bronchai, bet ir kiti organai bei audiniai (pavyzdžiui, stingant deguonies kenčia smegenys, širdies ir kraujagyslių sistema). Taip pat nerūkantieji neturėtų savęs raminti ir laukti, kol savaime pasveiks, nes, nors rūkymas yra viena pagrindinių LOPL priežasčių, šia liga serga ir niekad nerūkę žmonės.

LOPL riziką dažniausiai sukelia tabako rūkymas, aplinkos teršalai, genetinis polinkis ir sunkios respiracinės infekcijos vaikystėje. ,,Apie trečdalį visų rūkalių suserga LOPL, – žmones, kurie turėtų sunerimti, įvardija profesorius. – Rūkymas (taip pat ir pasyvusis) lemia apie 80 proc. visų LOPL atvejų. Maždaug 15–20 proc. LOPL kamuojamų žmonių ši liga ištinka dėl oro teršalų (dažniausiai užterštu oru kvėpuojama darbo vietoje). LOPL skatina sąveika su mediena, medvilne, gyvulių mėšlu, grūdais, augalų atliekomis, anglies, silicio ir kitomis dulkėmis, automobilių kuro degimo produktais.“

Grėsminga statistika

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga – progresuojantis, nepagydomas susirgimas, kuris pasaulyje kamuoja vis daugiau žmonių. Svarbu kuo anksčiau šią ligą diagnozuoti – tada ji lengviau suvaldoma.

Kiekvienais metais mūsų šalyje nuo šio negalavimo miršta tūkstantis lietuvių. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, Lietuvoje obstrukcine plaučių liga serga apie 3 proc. suaugusiųjų, daugiausia – maždaug 10 proc. – sudaro vyresnio amžiaus vyrai.

Visame pasaulyje LOPL diagnozuota 210 milijonų žmonių. Tai kelia didžiulį nerimą, mat ligonių skaičius grėsmingai didėja. Lėtine obstrukcine plaučių liga suserga vis daugiau žmonių, be to, šis negalavimas dažnai diagnozuojamas per vėlai, kai jau neįmanoma jo suvaldyti. Matant tokią situaciją, atrodo, kad LOPL jau maždaug po dešimtmečio gali tapti trečiąja pagrindine mirties priežastimi (po širdies sistemos ligų ir insulto).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius