Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lėtinių žarnyno ligų sergamumo statistika Lietuvoje nedžiugina: suserga vis jaunesni, o ligą supranta retas

Kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1000 naujų lėtinių žarnyno ligų atvejų. Sergančiųjų opiniu kolitu ar Krono liga amžius taip pat vis jaunėja, tačiau, anot Lietuvos Krono ir opinio kolito ligų asociacijos prezidento ir gydytojo patologo Gedimino Smailio, visuomenėje kalbėti apie žarnyno susirgimus vis dar atrodo gėdinga.
Žarnynas
Žarnynas / „Fotolia“ nuotr.

Serga vis jaunesni žmonės

Krono ir opinio kolito ligomis sergančius pacientus vienijančios organizacijos prezidentas pasakojo, kad nors ši bendruomenė nėra gausi, pacientai yra jauni ir aktyvūs žmonės, kurie noriai keičiasi informacija, ieško jos ir užsienio kalbomis, stengiasi informuoti ir kitus apie lėtinius žarnyno susirgimus, kurių simboliška data yra minima būtent gegužę.

„Nors pasitaiko, kad suserga tiek vaikai, tiek ir vyresnio amžiaus žmonės, didesnė dalis sergančiųjų yra jauni, darbingi žmonės, kurie tik pradeda kabintis į gyvenimą. Tai 15–30 m. pacientai ir jiems dažnai kyla prisitaikymo būtinybė. Juk tai amžius, kai pradedami mokslai, darbai, o papildomai vis dėlto tenka galvoti, kada išgerti reikalingus vaistus, pasidaryti reguliarius kraujo tyrimus, kaip gyventi su pilvo skausmu ar nuolat lakstyti į tualetą. Aplinkiniai tai pastebi, o tai sukelia papildomą įtampą.

Partnerio nuotr./Gediminas Smailys
Partnerio nuotr./Gediminas Smailys

Dažnai žmonės iš tiesų nelabai supranta, ką reiškia lėtinė žarnyno liga, todėl neretai ji lyginama su apsinuodijimu ar kai viduriuojama kažką negero suvalgius. Tačiau paprastai sergantysis gali viduriuoti su skausmu ir po 10–15 kartų per parą. Lėtinė liga, kuria sergama visą gyvenimą, apsunkina kasdienybę“, – sakė asociacijos prezidentas.

G.Smailys pasakojo, kad toks susirgimas dažniausiai pasireiškia viduriavimu ir pilvo skausmu, tačiau vėliau liga gali pasireikšti įvairiai. Vieni patiria tai intensyvesnius, tai pasyvesnius ligos epizodus, o kitiems susirgimas apie save primena nuolat. Skiriasi ir remisijų bei atkryčių periodai. Dėl šių priežasčių itin svarbu sekti savo individualią ligos eigą.

Išgirdus diagnozę – stresas ir nežinia

Lietuvos Krono ir opinio kolito ligų asociacijos prezidentas ir gydytojas patologas pasakojo, kad iš pradžių išgirdus šios, kaip ir bet kurios kitos lėtinės ligos, diagnozę pacientas pradeda ieškoti informacijos internete ir tikrinti, kurie simptomai yra būdingi jam, kas gali laukti ateityje.

„Tačiau internete ne visa informacija būna teisinga. Kartais ji būna ir klaidinanti, perteklinė, įvardijami visi galimi variantai, nors pačios komplikacijos juk išsivysto ne visada. Tačiau viską perskaičius žmogui būna didelis stresas, patiriama atmetimo reakcija.

Komplikacijos, kai negydant ar jei liga nepasiduoda vaistams, yra užleidžiama, tokios kaip vėžiniai susirgimai ar reikalingos operacijos, būna retai. Tokių pacientų nėra daug“, – pažymėjo gydytojas.

G.Smailio teigimu, Lietuvoje medicina pažengė toli, o ir pacientus vienijanti organizacija padeda prisitaikyti bei išmokti gyventi su Krono ligos ar opinio kolito diagnoze. Ligos eigą palengvina ir tai, kad ji nustatoma vis anksčiau.

Nepamainoma pagalba sergant žarnyno ligomis

Kadangi visais lėtinių žarnyno ligų atvejais tenka prisitaikyti prie naujo gyvenimo ritmo, pašnekovas pastebėjo, kad susirgus itin svarbu stebėti save ir nepraleisti vaistų gėrimo laiko, vizitų pas gydytoją ar reikalingų ir reguliarių tyrimų, naujų pasirinkimų. Siekiant palengvinti ligą buvo sukurta programėlė „For You, With You“, kuri tampa skaitmeniniu sergančiojo žarnyno liga kompanionu ir primena apie gydytojo vizitus, tyrimus, vaistus bei suteikia visą reikalingą informaciją.

Ši programėlė yra intuityvus ir visuomet pasiekiamas šaltinis internete, kuris padės suprasti, kaip savo kasdieniame gyvenime praktiškai taikyti sveikatos priežiūros specialistų patarimus.

Savo išmaniajame įrenginyje turint programėlę „For You, With You“, galėsite susikurti savo asmeninį profilį ir individualizuoti visą čia esančią informaciją. Šis skaitmeninis asistentas programėlės telefone ar planšetėje pavidalu taip pat leidžia pasiekti priemones, turinį ir gyvensenos patarimų šaltinius, kurie padės kovoti su liga. Keliaujant ar atsidūrus nepažįstamoje vietoje ji taip pat padės rasti ir reikalingą infrastruktūrą, viešuosius tualetus.

„For You, With You“ kūrėjai pasirūpino priminimais, kuriuos galėsite nustatyti, atsižvelgiant į vizitų bei tyrimų laiką bei sudaryti savo grafiką. Kartu ji padės pateikti grįžtamąjį ryšį prižiūrintiems sveikatos priežiūros specialistams, kad jie žinotų, kaip sekasi laikytis nurodymų bei galėtų atsakyti į iškylančius klausimus ar išsklaidyti atsiradusį nerimą.

Kadangi neretai susirgus žarnyno liga kyla klausimų, ar reikia atsisakyti kažkurių maisto produktų ir kaip maitintis, norint padėti sau, programėlėje galima rasti ir receptų, pridėti juos prie savo pasirinkimų bei įtraukti į individualų mitybos planą.

„Programėlė pirmiausiai suteikia koncentruotą, aiškią ir tikslią informaciją. Ji padeda suprasti pačią ligą, atsakyti į klausimus, ką valgyti, ar galima sportuoti, kaip tai paveiks santykius su šeima, partneriu, ar galėsiu susilaukti vaikų. Ši programėlė padės žmonėms planuoti, susidėlioti savo dienotvarkę, pasižymėti vizitų pas gydytojus laiką, vaistų gėrimo laiką“, – jos nauda neabejoja G.Smailys.

„Vieno recepto nėra“

Pasiteiravus, prie kokio pokyčio prisitaikyti sunkiausia bei kuri sritis susirgus sukelia daugiausiai klausimų, pašnekovas pritarė, jog tai gali būti mityba. Natūralu, kad iškilus sveikatos problemoms dažnam kyla klausimas, kaip tai pakeisti padėtų mitybos pokyčiai.

„Susirgus visada norisi žinoti receptą, kuris padėtų pasveikti. Susidūrus su Krono liga ar opiniu kolitu siūloma vengti skaidulinio maisto. Nors tai būtų sveika ir naudinga sveikam žmogui, kadangi toks maistas skatina aktyvią žarnyno veiklą, jis nebus tinkamas. Jei liga yra aktyvioje fazėje, žarnynui reikalinga ramybė. Todėl rekomenduojama bent laikinai atsisakyti daržovių, tam tikrų vaisių ir teikti pirmenybę termiškai apdorotam maistui. Tai gali būti virtas, lengvai virškinamas maistas. Taip pat patariama vengti aštraus, kepto ir sūdyto maisto.

Pasiekus remisiją galima valgyti viską, bet, žinoma, svarbu taip pat nepamiršti toliau stebėti save. Svarbiausia rekomendacija yra laikytis sveikos mitybos principų, vengti gazuotų gėrimų, vartoti daugiau grūdinių produktų“, – įsitikinęs gydytojas.

G.Smailio teigimu, technologijos sparčiai juda į priekį ir vis drąsiau žengia į pagalbą pacientams, o tai leidžia palengvinti ir gydymą, suteikia daugiau reikalingos informacijos apie būklę ir jos pokyčius gydytojams.

C-ANPROM/LT/ENTY/0014

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius