-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuviams vis dar trūksta patikimos informacijos apie vakcinas

Balandžio – gegužės mėnesiais 15min.lt kartu su UAB „GlaxoSmithKline Lietuva“ įgyvendino projektą, kurio tikslas – šviesti visuomenę apie vakcinas, apsaugančias kūdikius bei vyresnius vaikus nuo infekcinių ligų. Projekto platformoje buvo vykdomos ir skaitytojų apklausos, kurių rezultatus aptarsime šiame straipsnyje.
Mama ir kūdikis
Mama ir kūdikis / Fotolia nuotr.

Pristatydami rotavirusinio garstroenterito, kuriuo kasmet Lietuvoje suserga apie 3000 vaikų, rizikas kūdikiams bei geriamąją vakciną, saugančią mažamečius ir kūdikius nuo labiausiai paplitusių rotviruso genotipų, klausėme, ar tėvai ketina savo kūdikius skiepyti nuo rotaviruso.

Vieningos nuomonės šiuo klausimu nebuvo. Apklausos, kurioje dalyvavo 386 respondentai, duomenimis, 40 proc. balsavusiųjų atsakė „Taip“, 35 proc. – „Ne“, o likęs ketvirtis nurodė, jog šiuo klausimu yra dar neapsisprendę.

Buvo publikuotas straipsnis ir apie dvi infekcines ligas, nuo kurių skiepai Lietuvoje taip pat vis dar yra mokami. Tai – meningokokinė infekcija ir vėjaraupiai.

Savo vaikus skiepyti nuo itin gyvybei pavojingos ir didele komplikacijų rizika pasižyminčios meningokokinės infekcijos apsisprendė 56 proc. apklausoje balsavusių tėvų.

Ši infekcija didžiausią riziką kelia vaikams iki penkerių metų amžiaus – Lietuvoje kasmet suserga apie 40 šio amžiaus vaikų ir, deja, keli vaikai miršta.

Tuo tarpu 60 proc. ir daugiau balsavusių šioje apklausoje nurodė, jog nuo vėjaraupių ir rotavirusinės infekcijos skiepyti savo vaikų neketina. Tokie rezultatai byloja, jog patikimos informacijos ligų bei vakcinų klausimu Lietuvoje vis dar trūksta.

Patikima informacija padeda priimti sprendimus

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologo doc. Vaidoto Urbono pastebėjimu, didelis sergamumas infekcinėmis ligomis išliks tol, kol didžioji dalis vaikų nebus paskiepyti, t.y. vakcinos nuo šių ligų nebus kompensuojamos valstybės.

Gydytojas pateikė pavyzdį, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur vaikai nuo rotavirusinės infekcijos skiepijami nemokamai, šios ligos atvejų ženkliai sumažėjo.

didelis sergamumas infekcinėmis ligomis išliks tol, kol didžioji dalis vaikų nebus paskiepyti

Tačiau Lietuvoje, kol nuo šios infekcijos vaikai neskiepijami valstybės lėšomis, ir už vaiko skiepą yra atsakingi patys tėvai, hospitalizacijų ar sunkių klinikinių atvejų, kai į reanimaciją patenka net kūdikiai, vis dar pasitaiko nemažai.

Kadangi skiepyti vaikus nuo rotavirusinės infekcijos galima tik labai ankstyvame amžiuje, būtina dar besilaukiantiems tėvams suteikti kuo daugiau patikimos informacijos, leidžiančios laiku priimti būtinus sprendimus.

Norėtų gauti informacijos iš gydytojų ir internete

Remiantis projekto apklausų duomenimis, informaciją apie skiepus respondentai šiuo metu gauna iš šių šaltinių (nurodoma pagal svarbą): 1) iš gydytojų, 2) internete, 3) iš artimųjų, pažįstamų, 4) spaudoje, 5) TV laidose, 6) kitur. Pirmąsias dvi vietas užimantys informacijos šaltiniai taip pat yra nurodomi kaip labiausiai pageidaujami.

neturintys medicininio išsilavinimo, viešojoje erdvėje skleidžia klaidingą informaciją apie vakcinas ar žmogaus imunitetą ir tokiu būdu klaidina visuomenę

Susirūpinimą kelia tai, jog nemaža dalis respondentų informaciniu šaltiniu apie vakcinas vis dar nurodo artimuosius ir pažįstamus.

Gydytojų pastebėjimu, kompetencijos konsultuoti šiais klausimais neturintys asmenys dažnai pateikia moksliškai nepagrįstą informaciją.

„Gydytojai vis dažniausiai išreiškia susirūpinimą, jog neprofesionalai, neturintys medicininio išsilavinimo, viešojoje erdvėje skleidžia klaidingą informaciją apie vakcinas ar žmogaus imunitetą ir tokiu būdu klaidina visuomenę“, – pasakojo Karoliniškių poliklinikos Vaikų ligų skyriaus vedėja Živilė Mikalauskienė.

Interviu su gydytoja pateiktoje apklausoje skaitytojų teiravomės, ar specialistų pateikiama informacija internete jiems buvo naudinga. Iš 476-ių balsavusių portale net trys ketvirtadaliai (t. y. 358) pasisakė, jog medikų pateikiamą informaciją vakcinų tematika jie vertina teigiamai.

Svarbu pastebėti ir tai, jog kilus klausimams dėl vakcinų, juos reikėtų užduoti gydytojui, o ne ieškoti atsakymų interneto diskusijų svetainėse.

Rubriką remia:

„Glaxosmithkline Lietuva“
 

LT/ROT/0015/15

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius