Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių dosnumo sugraudinta Gyčio mama Lina Daukantienė: „Man rankos ir kojos nutirpo“

Nežinia, juoktis ar verkti, ir, svarbiausia, kaip atsidėkoti už žmonių dosnumą – tokios emocijos šį savaitgalį kunkuliavo plungiškių Daukantų šeimoje. Su onkologine liga kovojančio Gyčio istorija sujaudino 15min.lt skaitytojus: per kelias dienas žmonės vaikinui paaukojo daugiau nei 30 tūkst. litų.
Gytis su sesėmis ir Ieva
Gytis su sesėmis, Ieva (dešinėje) ir jos drauge Eligija. / I.Krivickaitės nuotr.

Tikrindama sąskaitą Gyčio mama Lina Daukantienė negalėjo patikėti skaičiais, kuriuos išvysdavo. Savaitgalį paaukota suma siekė apie 9 tūkst. litų. Tačiau pirmadienį moteris vos neiškrito iš kėdės – sąskaita pasipildė dar 24 tūkst. litų: „Man rankos ir kojos nutirpo.“

L.Daukantienė neslepia sutrikimo, o Gyčio tėtis Vidmantas irgi niekaip neatgauna ramybės: ką daryti, kokius dėkingumo žodžius tarti žmonėms, nelikusiems abejingais šeimos nelaimei?   

Esu be galo dėkinga. Žemai lenkiu galvą – duok, Dieve, visiems sveikatos.

Aukojo, kiek kas galėjo: vieni pervesdavo 10, 20 ar 50 litų, tačiau atsirado ir tokių dosnių aukotojų, kurie Gyčiui skyrė ir 500 ar net 1000 litų.

Be to, L.Daukantienė sulaukė daugybės laiškų iš užsienio. Emigrantai teiravosi, ar moteris nėra prisiregistravusi prie elektroninės mokėjimo sistemos PayPal. Kitaip sąskaitas užsienio bankuose atsidarę lietuviai, nors ir labai norėdami, negalėjo paremti Daukantų šeimos.

„Tačiau mes neturime PayPal“, – sako L.Daukantienė ir leidžia suprasti, kad dėl to nesigraudžia. Antraip paaukota pinigų suma galėjo būti tokia didelė, kad šeima neįsivaizduotų, ką daryti.

Pinigai pravers atkuriant klausą

Pirmadienį L.Daukantienė nuvyko į banką, kad atidarytų sąskaitą Gyčio vardu. „Tai tik jo pinigai“, – konstatavo 39 metų moteris ir pasidžiaugė, kad dabar galės galvoti tik apie sūnaus sveikatą ir jo poreikius, o ne apie finansinius rūpesčius.

Asmeninio albumo nuotr./Gytį ligoninėje aplankė krepšininkas Rimantas Kaukėnas
Asmeninio albumo nuotr./Kiek anksčiau Gytį ligoninėje aplankė krepšininkas Rimantas Kaukėnas.

Aišku, kad vien kelionėms iš Plungės į Kauną 32 tūkst. litų gerokai per daug. Tačiau gal šių pinigų reikės geresniam klausos aparatui – baigus chemoterapijos kursą ir Gyčiui sutvirtėjus teks galvoti, kaip į kairiąją berniuko ausį vėl sugrąžinti garsus. Be to, nuo vaistų sušlubavo ir klausa dešiniąja ausimi, laimė, pakeitus vienus medikamentus kitais ją dar pavyko išsaugoti.

Tačiau iki gydymo pabaigos dar liko trys chemoterapijos kursai.

Su vaisiais ir dviem šimtinėmis

Savaitgalį į Daukantų vienkiemį Karklėnų kaime užsuko ir keletas nepažįstamųjų. Klaipėdietė Viktorija į šeimos namus pasibeldė nešina pilnu prekybos centro krepšiu vaisių: bananų, vynuogių, melionų, ananasų. Be to, namų šeimininkei į delną moteris įspraudė 200 litų.

Lygiai tiek Gyčiui įteikė ir nepažįstamas vyriškis, į Daukantų valdas užsukęs lankydamas netoliese gyvenančius giminaičius.

Šiandien susitikome su Gyčio mama. Negalėjau patikėti, kai ji pasakė pinigų sumą jų sąskaitoje.

Piktavaliams, internete po straipsniu rašiusiems negražius ar netgi šmeižikiškus komentarus, moteris siūlo atvykti į svečius ir savo akimis įsitikinti, kad Daukantų šeima nėra asociali.

Bėda suvienijo bendruomenę

„Mamų unijos“ savanorė plungiškė Ieva Krivickaitė šiomis dienomis skraido padebesiais.

„Šiandien susitikome su Gyčio mama. Negalėjau patikėti, kai ji pasakė pinigų sumą jų sąskaitoje“, – šypsosi mergina.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Krivickaitė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Krivickaitė

Ji pasakoja, kad Gyčio istoriją išgirdusi viena Plungės gyventoja pasiūlė savo, kaip vairuotojos, paslaugas. „Ji patikino, kad, kada tik reikia, Gytį gali nuvežti į ligoninę ir atgal“, – sakė Ieva.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didelė penkiolikametės žemaitės širdis: cukriniu diabetu serganti paauglė padėjo surinkti 300 tūkst. litų vėžio kamuojamos dvejų metų mergaitės gydymui

Plungės vaikų namų auklėtiniams ji organizuoja kalėdinę atrakciją, todėl pirmadienį bendravo su direktore: „Kai paskambinau, ji sakė, kad vaikų namai turi rėmėjus iš Vokietijos, kurie atveža dovanų. Lauktuvėmis ji žada pasidalyti su Gyčio šeima.“

Po 15min.lt straipsnio I.Krivickaitė sulaukė laiškų ne tik dėl Gyčio, bet ir dėl kitų jos globojamų vaikų, sergančių onkologinėmis ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius