Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvoje prasideda nemokama kūdikių skiepijimo nuo meningokokinės B tipo infekcijos programa: ką turėtų žinoti tėvai?

Vakcina nuo meningokokinės B tipo infekcijos įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių – nuo liepos 1 d. dviejų mėnesių amžiaus kūdikiai bus skiepijami valstybės lėšomis. Tai yra didžiulis pasiekimas mūsų šaliai, pirmaujančiai Europoje pagal sergamumą šia infekcija, nuo kurios kasmet Lietuvoje miršta virš 10 žmonių. Medikų nuomone, vienintelė patikima priemonė kovojant su šia klastinga liga yra skiepai.
Vyras ir kūdikis
Vyras ir kūdikis / Vida Press nuotr.

Valstybės lėšomis liepos 1 d. nuo meningokokinės B tipo infekcijos bus pradėti skiepyti vaikai gimę šių metų gegužės 1 d. ir vėliau. Skiepijimo schemą sudarys trys vakcinos dozės: pirmąją dozę gaus dviejų mėnesių kūdikiai, antrąją vakcinos dozę gaus keturių mėnesių kūdikiai, trečiąją – 12–15 mėnesių vaikai.

Visuomenė laukė šios vakcinos įtraukimo į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir net rašė peticiją, kad tai įvyktų kuo greičiau, mat meningokokinė infekcija yra ūmi ir klastinga liga, kuria susirgti didžiausia rizika yra kūdikiams bei mažiems vaikams iki penkerių metų amžiaus. Praėjusiais metais Lietuvoje užregistruotas 81 infekcijos atvejis, iš kurių pusė – vaikai iki penkerių metų. Pernai 11 susirgusiųjų mirė, tarp jų – penki vaikai iki penkerių metų. Laiku diagnozavus ligą, dalis žmonių pasveiksta, tačiau net ir taikant tinkamą gydymą 1 iš 10 atvejų gali baigtis mirtimi, o 1 iš 5 po šios ligos išgyvenusių pacientų gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui. Medikų nuomone, skiepai yra vienintelė efektyvi prevencijos priemonė prieš meningokokinę B tipo infekciją.

Nemokamai vakcinacijai pasirinkti mažiausieji ir labiausiai pažeidžiami

Sveikatos priežiūros specialistai teigia dabar daugiausiai klausimų sulaukiantys dėl pasirinkto vaikų amžiaus – daug tėvų teiraujasi, ar anksčiau nei šių metų gegužės 1 d. gimę vaikai negaus nemokamų vakcinų nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Valstybė nėra pajėgi paskiepyti visų vaikų iki 18 metų amžiaus, todėl privalo pasirinkti datą, nuo kurios pradės skiepyti vienos amžiaus grupės vaikus. Kuo mažesnis vaikas, tuo didesnė rizika susirgti meningokokine B tipo infekcija, todėl pasirinktas toks amžius.

B tipo meningokokinės infekcijos vakcina bus skiriama kartu su kitomis vakcinomis, kurios įtrauktos į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Jei vaikas laiku nepaskiepijamas nuo B tipo meningokokinės infekcijos, jam bus sudaroma individuali skiepijimų schema (tarp pirmosios ir antrosios B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos dozių turi būti ne trumpesnis nei 2 mėn. laikotarpis).

Prieš skiepą tėvams rekomenduojama pasirūpinti paracetamoliu

Tėvai ir globėjai, kurių vaikai pagal amžių patenka į skiepijimo nuo meningokokinės B tipo infekcijos programą, turės kreiptis į savo gydantį gydytoją. Remiantis Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos bei ULAC rekomendacijomis, gydytojai turės informuoti tėvus, kad skiepijimo metu jie turėtų skysto paracetamolio, kurį rekomenduojama duoti prieš pat skiepą arba iškart po jo, nes dažniausia vakcinos sukeliama sisteminė reakcija 2-12 mėn. amžiaus kūdikių grupėje yra karščiavimas.

Lietuvos sveikatos apsaugos specialistai remiasi Didžiosios Britanijos patirtimi, kur vakcina nuo meningokokinės B tipo infekcijos į nacionalinę skiepijimo programą įtraukta 2015 m.

Vyresnių vaikų apsauga nuo meningokokinės infekcijos turi pasirūpinti tėvai

Nuo mūsų šalyje labiausiai paplitusio meningokokinės infekcijos B tipo skiepyti Lietuvoje pradėta 2014 m. – Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per ketverius metus savomis lėšomis Lietuvoje pasiskiepijo daugiau nei 35 000 žmonių.

Valstybė nuo šių metų liepos 1 d. pasirūpins pačių mažiausiųjų apsauga nuo šios ligos, tačiau į didžiausios rizikos grupę patenka ne tik dviejų mėnesių kūdikiai, bet visi vaikai iki penkerių metų amžiaus, rizikos grupėje yra ir paaugliai. Todėl tėvai turėtų neprarasti budrumo, gilinti žinias apie šią infekciją ir esant galimybei savo lėšomis paskiepyti ir vyresnius nei dvejų mėnesių amžiaus vaikus, kurie šiai dienai nepatenka į valstybės finansuojamą vakcinacijos nuo meningokokinės B infekcijos programą.

Informacinis šviečiamosios iniciatyvos partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligą ir jos profilaktiką rasite čia.

LT/BEX/0030/18, paruošta 2018 06 13

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą

© 2018 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius