-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvoje šiemet užregistruotas antras bruceliozės atvejis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiais metai užregistruotas jau antras bruceliozės atvejis Lietuvoje. Šia reta infekcine liga susirgo 31 m. Panevėžio gyventojas.
Pienas
Pienas / 123rf nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Ligonis ilgą laiką skundėsi banguojančiu karščiavimu, naktiniu prakaitavimu, apetito stoka, svorio kritimu, silpnumu, raumenų skausmais. Gegužės 23 d. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atlikus tyrimus, buvo išskirtas bruceliozės sukėlėjas. Manoma, kad panevėžietis galėjo užsikrėsti vartodamas nepasterizuotą naminį pieną, pirktą iš nežinomo asmens.

Žmonės brucelioze užsikrečia vartodami nepasterizuotą pieną ar jo produktus, užterštus bakterijomis – brucelėmis, įkvėpus bruceliozės sukėlėjų, ligos sukėlėjams, patekus į organizmą per pažeistą odą ar gleivines, tiesioginio sąlyčio metu su infekuotų gyvulių audiniais. Žmogus nuo žmogaus užsikrėsti gali tik išskirtinai retais atvejais (maitinančios motinos gali perduoti sukėlėją kūdikiui, užregistruotas lytiniu keliu perduotos bruceliozės atvejis). Didesnę riziką užsikrėsti brucelioze turi veterinarai, skerdyklų darbuotojai, medžiotojai ir kt.

Siekiant išvengti susirgimų šia liga patartina vartoti pasterizuotą pieną, asmenys dirbantys su gyvūnais ir jų audiniais privalo naudoti asmenines apsaugos priemones (pirštines, akinius, chalatus ir kt.), asmenims, vykstantiems į endemines šios ligos teritorijas, taip pat privalu laikytis tinkamų atsargumo priemonių.

Bruceliozė – zoonozė, kurią sukelia Brucella genties bakterijos. Laukiniams ir naminiams gyvuliams ji pasireiškia vislumo sutrikimu, o žmonėms – ilgalaikiu, banguojančiu karščiavimu, anoreksija, nervų sistemos, judėjimo organų pakitimais ir kt.

Liga tarp žmonių ir gyvulių paplitusi Viduržemio jūros baseine (Portugalija, Ispanija, Prancūzija, Italija, Graikija, Turkija, Šiaurės Afrika), Meksikoje, Centrinėje ir Lotynų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius