Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje šiemet užregistruotas jau penktas įvežtinės maliarijos atvejis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2013 m. rugsėjo 29 d. Kauno klinikinėje ligoninėje 37 metų vyrui diagnozuota ketvirtadienė maliarija.
Uodas
Uodas / 123rf nuotr.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis užsiimantis humanitarine veikla dalyvavo misijoje, kurios metu keliavo po Afriką. Maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Grįžęs į Lietuvą ligonis pradėjo karščiuoti. Savijautai blogėjant, rugsėjo 29 d., ligonis kreipėsi į Raseinių ligoninės priėmimo skyrių. Įtarus maliariją, ligonis nugabentas į Kauno klinikinę ligoninę, kur atlikus kraujo tyrimus rasti maliarijos sukėlėjai (P.malariae). Pradėtas specifinis gydymas, rašoma pranešime spaudai.

ULAC duomenimis, iki šių metų spalio 22 d. užregistruoti penki įvežtinės maliarijos atvejai. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad trys ligoniai darbo tikslais buvo išvykę į Afriką, kur išbuvo ilgiau kaip pusę metų. Jiems diagnozuota tropinė maliarija. Du ligoniai dalyvavo misijoje, keliavo po Afriką ir Indiją. Jiems nustatyta trečiadienė ir ketvirtadienė maliarija. Nė vienas iš sirgusiųjų profilaktikai antimaliarinių vaistų nevartojo.

Reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra vienintelės maliarijos profilaktikos priemonės.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais (dar vadinamais drugio priepuoliais). Paprastai maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai.

Uodai užsikrečia įkandę sergančiam maliarija žmogui ir kartu su krauju įsiurbę maliarijos sukėlėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius