Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos diabeto asociacija skundžiasi Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio veiksmais

Asmeninės iniciatyvos galimybės yra labai didelės, nepriklausomai nuo pačios asmenybės. Jos gebėjimai ir veiksmai – priimtini ar nepriimtini, visada yra palaikomi didesnės ar mažesnės žmonių grupės, nelygu, kokiu laipsniu yra subrendusi pilietinė visuomenė. Silpnesnės asmenybės, pačios nesugebančios išreikšti ir realizuoti savo minčių, bet dieną naktį trokštančios bet kokia kaina prasimušti į priekį ir būti matomomis, visada palaikys ryžtingesnį savo atitikmenį, kuris sugebės tai padaryti.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tada ateina jų metas, jie jaučiasi reikšmingesni ir protingesni už kitus. Noras valdyti, tvarkyti kitų žmonių likimus yra labai mielas ir saldus, saldesnis už bet kokį saldainį, todėl gyvuoja tol, kol atsiradusi labai neparanki priešinga jėga vėl juos suvaro atgal į pirmykščius urvelius. Taip kalbėdama turiu omenyje mūsų sveikatos ministro viražus ir naivias manipuliacijas, pritariant jau aprašytai ir išskirtai žmonių grupei. Toks susiraizgęs darinys akivaizdžiai iliustruoja didžiųjų pasaulio mąstytojų teiginį, jog valdžia visada siekia būti stipresnė už gamtą, perimti jos funkcijas, kad visuomenė manytų esanti silpna ir verta įvairiausių išsidirbinėjimų. Kada baigsis sklandyti viešojoje erdvėje ministro ir jam pritariančiųjų niekuo nepagrįstos vizijos ir bandymai realizuoti savo ribotas galimybes? Geriausias būdas yra nekreipti į tai dėmesio ir dirbti savo darbą, bet to nepakanka, kai kalbama apie visuomenės gyvenimo kokybę ir sveikatą.

Įtakingiausia pacientų teises ginanti organizacija Europoje, Europos pacientų forumas, 2013 m. kovo 12 d. oficialiu laišku kreipėsi į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrą V. P. Andriukaitį prašydama paaiškinti, kodėl Lietuvos pacientų organizacijos yra paliktos sveikatos priežiūros debatų (diskusijų) nuošalyje. „Buvau šiek tiek nustebintas, kai išgirdau nerimą keliančią naujieną apie situaciją Lietuvoje, paaiškėjus, kad pacientų organizacijos yra paliktos svarbiausios sveikatos klausimus svarstančios ministerijos kolegijos nuošalyje. Rašau jums, kad paaiškintumėte, kas atsitiko. Taip pat siūlau Europos pacientų forumo arba mūsų atstovės Lietuvoje – Pacientų organizacijų atstovų tarybos – pagalbą, sprendžiant šią situaciją“, – laišku į V. P. Andriukaitį kreipiasi Europos pacientų forumo prezidentas Andersas Olausonas.

Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis, tvirtindamas naujos sudėties Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kolegiją, iš jos išbraukė pacientus vienijančių organizacijų, gydytojų profesinių sąjungų ir privačių medicinos įstaigų asociacijos atstovus. Taip pat LPOAT atstovo nebeliko ir Ligų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijoje. Manau, kad toks sveikatos ministro poelgis yra atsakas už Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos (LPOAT), kurios nare yra ir Lietuvos diabeto asociacija, išreikštą kritiką ministro planuojamai reformai. Tuo tarpu ministras V. P. Andriukaitis aiškino, kad pacientų ir medikų atstovų kolegijoje neliko todėl, „kad kolegija yra sveikatos apsaugos problemas nagrinėjančių specialistų, taip pat įvairių sričių, kaip konstitucinė teisė, socialinių klausimų, ekonomikos ekspertų patariamoji struktūra, kuri turi vadovautis mokslo žiniomis, tai ne profesinių sąjungų ar organizacijų atstovavimo institucija“, – teigė ministras www.15min.lt.

O Europos pacientų forumas iki šiol nesulaukė ministro V. P. Andriukaičio atsakymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius