Dabar populiaru
Publikuota: 2017 sausio 6d. 11:10

Lietuvos mokslininkai ieško sveikų alternatyvų, kaip prailginti maisto galiojimą

Laboratorija
VDU nuotr. / Laboratorija

Lietuvos mokslininkai ėmėsi intensyvaus darbo su „gerosiomis“ bakterijomis, galinčiomis gaminti natūralius maisto konservantus, nenaudojant žalingų medžiagų.

Šios bakterijos leidžia ne tik ilgiau apsaugoti maistą nuo sugedimo, bet taip pat gali būti efektyviai taikomos gydyme, pakeičiant antibiotikus.

VDU nuotr./Dr. Mantas Stankevičius ruošia bandinius analizei
VDU nuotr./Dr. Mantas Stankevičius ruošia bandinius analizei

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai šiuo metu vykdo Lietuvos mokslo tarybos finansuojamus tyrimus, kuriuose ieško naujų pieno rūgšties bakterijų Lactococcus lactis atmainų – tai vadinamosios „gerosios“ bakterijos, kurios yra tikslingai dedamos į maisto produktus, siekiant ne tik išlaikyti jų skonį, bet ir apsaugoti nuo kenksmingų medžiagų.

Bendradarbiaujant VDU ir LSMU mokslinėms grupėms, kurių vadovai prof. habil. dr. Audrius Maruška ir prof. dr. Mindaugas Malakauskas, ir gimė idėja atlikti tokį tarpdalykinį projektą, siejantį instrumentinės analizės bei mikrobiologijos specialistus.

Daugelis rūpinamės savo sveikata, norime, kad maiste nebūtų kenksmingų priedų, bet kartu – kad jis turėtų ilgesnį galiojimo terminą. Tai pasiekti leidžia kai kurios gerosios pienarūgštės bakterijos: jos išskiria tam tikras antibakterines medžiagas, bakteriocinus, kurie gali veikti kaip natūralūs maisto konservantai, prailginantys produkto vartojimą. Būtent bakteriocinus, jų pritaikymą produktų konservavimui ir tiria mokslininkai.

Tyrimų metu siekiama išskirti bakteriocinus gaminančias L. lactis bakterijas iš vietinių natūralių maisto produktų – pieno ir jo produktų, fermentuotų daržovių, vaisių ir t. t.

Tyrėjai įvertins šių bakterijų panaudojimo galimybes termiškai neapdorotų varškės ir nebrandintų fermentinių sūrių biokonservavimui – maisto saugumo ir vartojimo prailginimui naudojant mikroorganizmus arba antimikrobines medžiagas.

Šiuo metu maisto konservavime komerciniais tikslais yra plačiai naudojamas nizinas (E234) – tai bakteriocinas, sudarytas iš aminorūgščių. Tačiau į kai kuriuos produktus paprasčiau ir pigiau dėti ne gryną bakteriociną, o jį gaminančias bakterijas: tai ypač aktualu varškės sūriams ir nebrandintiems fermentiniams sūriams, kadangi jų gamyboje šiuo metu nenaudojami jokie konservantai. Kitaip tariant, atradimai šioje srityje leistų ne tik atpiginti natūralių konservantų taikymą įvairiuose maisto produktuose apskritai, bet ir būtų tikra revoliucija konservuojant sūrius, leidžiant ilgiau išlaikyti juos tinkamus vartoti.

Bakterijos išskiria labai nedidelius bakteriocinų kiekius, tačiau dėl šiuolaikinių instrumentinių ir molekulinių metodų bakteriocinai gali būti išskiriami iš bakterijų terpės, sukoncentruojami, identifikuojami, įvertinamos jų savybės (atsparumas temperatūrai, rūgštingumui ir fermentams), o drauge ir panaudojimo maiste galimybės.

VDU nuotr./Projekto vadovė doc.dr. Vilma Kaškonienė
VDU nuotr./Projekto vadovė doc.dr. Vilma Kaškonienė

Ne visos L. lactis bakterijos padermės išskiria bakteriocinus, o ir gaminančių bakteriocinus, skirtingų L. lactis padermių bakteriocinų antibakterinis aktyvumas prieš patogenines maisto kilmės bakterijas, pavyzdžiui, Staphylococcus aureus, Listeria, E. coli, skiriasi. Todėl svarbu įvertinti vietinę mikroflorą. Anksčiau gauti mokslininkų duomenys rodo, kad dažniausiai bakteriocinus gaminančios bakterijos išskiriamos iš pieno ir sūrio produktų bei tradicinių fermentuotų maisto produktų, tačiau jų randama ir dirvoje, dantų apnašose, arklių žarnyne, bičių skrandyje ir kt.

Bakteriocinai gali būti naudojami ne tik maisto konservavimui, tačiau ir gydymo tikslais vietoje antibiotikų: svarbiausias bakteriocinų privalumas šiuo atveju yra tas, kad jie žudo tik tam tikras tikslines bakterijas, o ne platų bakterijų spektrą, kaip antibiotikai.

Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Naujų L. lactis paieška ir jų produkuojamų natūralių bakteriocinų bei jų taikymo maisto konservavimui tyrimai (MIP 063/2015)“ vykdo VDU ir LSMU mokslininkai: doc. dr. Vilma Kaškonienė (projekto vadovė), dr. Mantas Stankevičius, doc. dr. Olga Kornyšova, prof. habil. dr. Audrius Maruška (VDU Gamtos mokslų fakultetas, Instrumentinės analizės atviros prieigos tyrimų centras), prof. dr. Loreta Šernienė, prof. dr. Mindaugas Malakauskas (LSMU Veterinarijos fakultetas, Maisto saugos ir kokybės katedra) ir universitetų doktorantai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Aktualu

Organų donorystė valstybei nerūpi: tai yra atviras sabotažas, stabdymas ir nieko neveikimas

Aktualu

Premjeras apie sunaikintą posėdžio įrašą: emocingi pasisakymai – ne apie žiniasklaidos laisvę

24sek

80 milijonų intriga Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui

Trys parduotuvės Naujojoje Ūtoje: istorija ne apie konkurenciją

Aktualu

Mirė vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas

Aktualu

S.Skvernelis: Vyriausybė svarsto atsisakyti viešinimo per žiniasklaidą projektų

Pasaulis kišenėje

Po karčios patirties – patarimas kitiems: atsargiai su viešbučiais autostradose

Aktualu

D.Trumpui prabilus apie „žudikus“ žurnalisto dingimo byloje, M.Pompeo vyksta į Rijadą

Ginčas dėl „Žalgirio“: pavojus ar tiesiog geras sprigtas?

Vardai

Apie nėštumą pranešę princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą pasirodė viešumoje

Verslas

Parduodamas oloje įrengtas būstas tikram Jameso Bondo gerbėjui

Sportas

Valdas Ivanauskas treniruos Lenkijos aukščiausios lygos klubą

Vardai

Vakarienėje visiškoje tamsoje – ir retai renginiuose besilankanti Goda Alijeva

Aktualu

Kovoje dėl Vilniaus mero posto – „valstiečių“ pasirinkimas: žinomas vardas ar saviškis?

Gyvenimas

3 klaidos, kurias daugelis daro ruošdami pusryčius

Aktualu

„Supras net neturintys jokios nuovokos“: Rusijos propaganda Ukrainos televizijoje

Vardai

Karolina Meschino su mylimuoju Remigijumi pasidarė tatuiruotes ant veidų

Aktualu

JAV teismas atmetė D.Trumpui pornožvaigždės iškeltą ieškinį dėl šmeižto

Aktualu

Australija svarsto galimybę perkelti ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę

Verslas

S.Skvernelis – prieš LRT tarybos narių skyrimą pagal politikų kadencijas

Naujienos

Verslas

Juodas debesis virš sėkmingo startuolio: dešimtys piktų klientų ruošia ieškinį „Vinted“

Verslas

V.Vasiliauskas: uždraudę viską, liktume prie suskilusios geldos

24sek

Po skausmingo antausio Šaras žada kovą Stambule – stabdys buvusį žalgirietį

Trys parduotuvės Naujojoje Ūtoje: istorija ne apie konkurenciją

Aktualu

Premjeras apie sunaikintą posėdžio įrašą: emocingi pasisakymai – ne apie žiniasklaidos laisvę

„Eurolygos diena“: kuriems žaidėjams buvo skirta Šaro kritika? (1/5)

15min tema Aktualu

Organų donorystė valstybei nerūpi: tai yra atviras sabotažas, stabdymas ir nieko neveikimas

Pratybos, kurios gelbsti žmonių gyvybes

Verslas

S.Jakeliūno komitetas išvadas dėl LRT svarstė mažiau nei dvi minutes

Aktualu

Plungėje pistoletą į pardavėją įrėmęs ginkluotas plėšikas grobį ištaškė kazino

24sek

80 milijonų intriga Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui

Gazas

„Top Gear“ išrinko 2018 metų sportiškiausią automobilį: apdovanotas „Alpine A110“ modelis

Vardai

Apie nėštumą pranešę princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą pasirodė viešumoje

Aktualu

Mirė vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas

Maistas

15 įdomių patiekalų iš moliūgų: kisielius, humusas, rizotas ir kiti netikėtumai

Vardai

Vakarienėje visiškoje tamsoje – ir retai renginiuose besilankanti Goda Alijeva

Pasaulis kišenėje

Po karčios patirties – patarimas kitiems: atsargiai su viešbučiais autostradose

Verslas

Parduodamas oloje įrengtas būstas tikram Jameso Bondo gerbėjui

Gazas

Įvertino eismo pakeitimus: Vilniaus žiedinių sankryžų baubai nyksta

Verslas

„Rail Baltica“ nauda tiki du trečdaliai gyventojų

Daugiau vandens

Gera keliauti kartu

Video

01:02
01:11
35:31

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką