Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos mokslininkai tikisi Europos Parlamento ryžtingumo svarstant Tabako produktų direktyvą

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Senatas atviru kreipimusi į LR Seimo ir Vyriausybės narius bei Lietuvos atstovus Europos Parlamente prašo palaikyti šiuo metu persvarstomą ES Tabako produktų direktyvą.
Surukytos cigaretės peleninėje
Surukytos cigaretės peleninėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Atstovaudami Lietuvos mokslo bendruomenę, palaikome mokslu grindžiamas visuomenės sveikatos politikos priemones. Europos Komisijos užsakymu atlikta Direktyvos poveikio vertinimo studija ir joje pateikiami moksliniai argumentai neleidžia abejoti, kad naujoje direktyvoje numatytos priemonės sumažins rūkančiųjų, o ypač rūkančių vaikų ir moterų skaičių, pagerins Europos Sąjungos piliečių sveikatą bei sumažins rūkymo sukeltų ligų priežiūros kaštus.“ – teigiama Senato kreipimesi.

Sveikatos mokslų bendruomenės teigimu, dabartiniams Europos Parlamento nariams šio dokumento svarstymo ir priėmimo procesas suteikia istorinę galimybę apginti Europos visuomenės sveikatos interesus.

Numatoma, kad ES parengta ir įgyvendinta Tabako gaminių direktyva per penkerius metus padės sumažinti ES rūkančiųjų skaičių 2,4 mln., atnešti 4 mlrd. EUR ekonominės naudos, sumažinti sveikatos priežiūros išlaidas 506 mln. EUR ir išgelbėti 16,6 mln. gyvenimo metų.

Siekį saugoti savo gyventojų sveikatą oficialiai įsipareigojo jau 177 šalys, ratifikavusios PSO Tabako kontrolės pagrindų konvenciją. Tarp šių šalių tai padarė ir Lietuva bei kolektyviai ir visa Europos sąjunga.

Tyrimai rodo, kad šio žalingo sveikatai įpročio įsitvirtinimo pradžia – vaikystė ir paauglystė, o suaugę rūko toliau: 70 proc. rūkalių pradeda rūkyti nesulaukę 18-os metų, o 94 proc. – iki 25-erių metų amžiaus.  Rūkymas yra pagrindinė ankstyvos  mirties ir ligų, nuo kurių kasmet ES miršta 700 000 žmonių, priežastis, kurios galima išvengti. Nuo rūkymo miršta daugiau žmonių nei nuo eismo nelaimių, narkotikų vartojimo, savižudybių, žmogžudysčių, AIDS ir nelaimingų atsitikimų darbe kartu sudėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius