Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liga, kurios gydymui reiktų „įdarbinti“ mūsų protą

Ar kada susimąstėte, kodėl agurkas, įdėtas į sūrų tirpalą, pasidaro sūrus, ir kodėl nieko panašaus nenutinka daugybei vandenynuose gyvenančių gyvūnų rūšių? Silkė sūri ne dėl jūros vandens. Paradoksas, tačiau vandenyne galima mirti nuo vandens trūkumo. Visi žinome, kad be vandens gyvybė neįmanoma, bet gerti jūros vandenį būtų savižudybė. Tai hipertoninis tirpalas, kuriame gausu druskos, o toks tirpalas, patekęs į žmogaus organizmą, „ištraukia“ vandenį iš organizmo ląstelių, jos žūsta, sutrinka visi gyvybiniai procesai ir žmogus miršta. Viskas paprasta ir vyksta pagal elementarius fizikinius dėsnius: vanduo iš mažesnės druskų koncentracijos keliauja į didesnę. Jei šis procesas vyksta per pusiau pralaidžią membraną – tai osmozė. Ne be reikalo mokykloje to mokėmės – tai žmogaus (taip pat ir žuvų bei visa, kas gyva) gyvybės pagrindas.
Pavargusios akys
Pavargusios akys. / Vida Press nuotr.
scubadive.com, wikipedia.org/žuvys
scubadive.com, wikipedia.org/žuvys

Nepageidaujamam vandens judėjimui iš ląstelių į aplinką sustabdyti, gamta sukūrė osmoprotektorius – mažas, krūvio neturinčias molekules, kurios patekusios į ląstelę, joje sulaiko vandenį, nors aplinkui stipriai hipertoninė (druskinga) aplinka tą vandenį stengiasi ištraukti. Šis procesas vadinamas osmoprotekcija, dėl jo gyvybė vandenyne egzistuoja milijonus metų. Dėl to gyvi esame ir mes, ypač po prakaitą varančių treniruočių, patyrę stresą, po aktyvaus poilsio saulėje ar po alkoholio taurės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kurmis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kurmis

Visi šie procesai susiję su padidėjusiu vandens panaudojimu  ir jo pašalinimu. Jei organizmas negamintų pats osmoprotektorių, bet kuris iš anksčiau minėtų veiksmų baigtųsi mūsų mirtimi, nes vanduo būtų atimtas iš širdies, smegenų, kepenų, inkstų ląstelių ir būtų sutrikdyta šių gyvybiškai svarbių organų veikla.

Viskas aišku su širdies, kepenų, smegenų svarba žmogaus egzistencijai. O kaip akys – ar jos labai svarbios? Kurmis ar sliekas sėkmingai gyvena būdami akli, bet žmogui akys – tai langas, per kurį patenka net 80 proc. visos gaunamos informacijos iš išorės.

Mūsų akys, kaip ir kiti svarbiausi gyvybiniai organai, yra saugomos osmoprotektorių (L-karnitino, taurino, eritritolio), kuriuos akys pačios ir pasigamina. Tačiau natūraliai pagaminamų osmoprotektorių nepakanka, nes aplinka, kurią sukūrėme savo buities ir būties komfortui padidinti, tiesiogiai žaloja mūsų akis. Kondicionierių, kompiuterių, kopijavimo mašinų, kitų elektroninių prietaisų naudojimas, plastikiniai langai, sandarios šilumą taupančios patalpos, alkoholis, cigaretės, daug cukraus turintis maistas, vaistų vartojimas (ypač hormoniniai, antihistamininiai, antidepresantai, kardiologiniai medikamentai), – visa tai yra mūsų gyvenimo būdas, sukėlęs vos ne pandemijos mastą turintį susirgimą sausų akių ligą (SAL). Civilizuotose šalyse ja serga kas trečias gyventojas, dažniausiai tai dirbantys ar gyvenantys naujos statybos pastatuose ir turintys aukštesnį IQ žmonės.

Dėl sausų akių ligos gali pablogėti regėjimas net 1,3 dioptrijomis, bet dažnas mieliau pirks akinius, nei dės pastangų prisiminti mokyklos suole nagrinėtus fizikos dėsnius. O kam vargintis prisiminti, jei galima ligą tiesiog ignoruoti, nes nuo jos nemirštama. Arba galima pasiduoti visuotinam reklamų bei nuolaidų „patosui“ ir „gelbėti“ akis tuo, kas „peršama“ visiems, kartais net abejotino poveikio lašais sausoms akims. Labai norisi tikėtis, kad toks požiūris yra tik todėl, kad mums trūksta informacijos apie sausų akių ligą.

Trumpa informacija, kurią privalo žinoti kiekvienas, kuriam ne tas pats, kas vyksta su jo akimis:

Kas yra sausų akių liga (SAL). Tai daugelio veiksnių sukelta ašarų ir akies paviršiaus liga, pasireiškianti akies paviršiaus uždegimu dėl hipertoninės ašarų plėvelės. Hipertoninė ašara yra daugiau nei įprastai druskų turinti ašara. Tokia ašara ištraukia vandenį iš ląstelių. Netekusios vandens ląstelės atpalaiduoja uždegimą skatinančias medžiagas ir žūsta (2. pav.). Šio proceso rezultatas: akies paviršiaus uždegimas ir sutrikusi ašarų gamyba. Jaučiamas akių nuovargis, peršėjimas, akys paraudusios, nevalingai ašaroja.

Kaip išvengti SAL? Keisti gyvenimo būdą arba požiūrį į tai, ką vartojame: į akis lašinkime ne vandenį, bet osmoprotektorius, vandenį gerkime! Pasidomėkite, ką lašinate į akis, ar tai nėra lašai, kurių sudėtyje vanduo su ištirpusiomis druskomis ar konservantais.

Keisti gyvenimo būdą galima, tačiau sudėtinga, nes reiktų daug ko atsisakyti, pirmiausia kondicionierių ir kompiuterių!

Bet galime keisti požiūrį į savo akis ir jų priežiūrą. 2013 metais tarptautiniame moksliniame klinikinių tyrimų ir klinikinės praktikos leidinyje „Oculor Surface“ paskelbta, kad pagrindinė sausų akių ligos priežastis yra ašarų hiperosmoliariškumas (padidėjęs druskingumas) dėl vandens trūkumo. Jo neįmanoma koreguoti jokiais lašais, nes jų druskingumą mažinantis poveikis trunka vos kelias minutes, o numalšinti simptomai maskuoja tikrąją akies paviršiaus būklę.

Apsaugoti ląsteles nuo hipertoninių (per daug druskingų) ašarų galima tik veikiant pagal fizikos dėsnius: įsilašinant osmoprotektorių (4. pav.). Įrodyta, kad osmoprotektoriai (L-karnitinas ir eritritolis) slopina uždegimą, padeda akies paviršiaus ląstelėms išsaugoti vandenį net ir padidėjus druskų koncentracijai ašarose. Tad išnaudokime fizikos principus, kuriuos sėkmingai naudoja gamta milijardus metų saugodama vandens gyventojų gyvybę jūrose ir vandenynuose ir lašinkime osmoprotektorius vietoj vandens į akis. Daugiau informacijos skelbiama www.sveikaakis.lt.

Nenorime keisti gyvenimo būdo, tai ir nereikia. Užteks, jei pakeisime požiūrį į savo akis, jų svarbą mūsų egzistencijai ir rūpinsimės savo akimis vadovaudamiesi fizikos ir gamtos dėsniais, o ne aklai seksime reklamas, akcijas ir nuolaidas. Akys žmogui duotos, kad matytų, o smegenys, kad mąstytų. 

1.pav. Sveikos akies paviršiaus ląstelės ir normali ašara.
1.pav. Sveikos akies paviršiaus ląstelės ir normali ašara.
2.pav. Nestabili ašarų plėvelė ir išsausėjusios ląstelės.
2.pav. Nestabili ašarų plėvelė ir išsausėjusios ląstelės. 
3.pav. Akies paviršius naudojant ašaras be osmoprotektorių.
3.pav. Akies paviršius naudojant ašaras be osmoprotektorių.
4.pav. Akies paviršius saugomas  osmoptrotektoriais.
4.pav. Akies paviršius saugomas osmoptrotektoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius