Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Magiški druskų kambariai – gydo ir kūną, ir sielą

Haloterapija – tai nemedikamentinis gydymas dirbtinai sukuriant druskų kasyklų mikroklimatą su pastovia temperatūra bei oro drėgnumu, naudojamas gydant kvėpavimo bei kitas ligas. Tiesa, Lietuvoje apie haloterapiją kol kas žino nedaugelis, bet kartą apsilankę grįžta čia vėl ir vėl. Apie tai, kuo ypatingi druskų kambariai, kaip šie veikia mūsų fizinę bei emocinę sveikatą ir kaip pasirengti haloterapijos procedūrai, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusio druskų kambario „Druskos pasakos“ vadove Ieva Maldžiuviene.
Druskų kambarys
Druskų kambarys / Partnerio nuotr.

Kaip veikia haloterapija?

Pasak I.Maldžiuvienės, haloterapijos istorija prasidėjo, kai XIX a. lenkų gydytojas F.Bočkovskis išsakė prielaidą, kad druskų kasyklų oras, prisotintas druskų dalelėmis, pasižymi gydomosiomis savybėmis ir gali būti naudojamas gydant kvėpavimo organų ligas. „Jis Veličkoje (netoli Krokuvos), kurioje yra garsios druskų kasyklos, įkūrė gydyklą, kurioje buvo gydomi ligoniai, sergantys įvairiomis kvėpavimo organų ligomis. Speleoterapija (gydymas druskų kasyklų mikroklimato sąlygomis) šiuo metu naudojama ten, kur yra druskų kasyklos“, – pasakoja pašnekovė.

Partnerio nuotr./Druskų kambarys „Druskos pasakos“
Partnerio nuotr./Druskų kambarys „Druskos pasakos“

O tuo tarpu, tuomet, kai buvo nustatyta, kad pagrindinis gydomasis faktorius yra šių kasyklų oras, prisotintas akmens druskos dalelėmis, buvo pradėti bandymai, siekiant atkurti druskų kasyklų mikroklimatą dirbtinėmis sąlygomis. „Kadangi pagrindinis šio metodo veiksnys yra sausas druskų aerozolis, šis metodas buvo pavadintas „haloterapija“ („hals“ – graik. „druska“). „Per daugelį metų sukaupta patirtis leido ženkliai patobulinti haloterapijos metodą ir įrangą šiam metodui realizuoti. Šiuolaikiniu dirbtinio druskų kasyklų mikroklimato taikymo standartu tapo kontroliuojamos haloterapijos metodas, kurio pagalba kontroliuojami procedūros kambario mikroklimato parametrai, kurie yra analogiški gamtiniams parametrams“, – teigia I.Maldžiuvienė.

Nepakeičiama nauda sveikatai ir emocinei savijautai

Anot I.Maldžiuvienės, druskingas oras pasižymi priešuždegiminiu, gleives skystinančiu ir atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu. „Buvimas druskingoje aplinkoje padeda sveikti po tokių ligų, kaip bronchinė astma, sinusitas, faringitas, laringitas, alerginė sloga, kitos kvėpavimo takų ligos. Taip pat, gelbsti jei vargina odos ligos, tokios kaip žvynelinė (psoriazė), atopinis dermatitas, riebalinė seborėja, brendimo spuogai“, – tikina pašnekovė ir priduria, jog haloterapija itin veiksminga ir kaip profilaktinė priemonė. „Haloterapijos procedūrų metu besikeičiančių spalvų terapija derinama su relaksacine, meditacine muzika, todėl gerėja bendra žmogaus savijauta, stiprėja imunitetas, raminama nervų sistema. Reguliarus lankymasis stiprina imunitetą, padeda išvengti virusinių infekcijų, alerginių, peršalimo ligų, padeda kvėpavimo takams valytis nuo atmosferos užterštumo, tabako dūmų“, – teigia I.Maldžiuvienė.

Partnerio nuotr./Druskų kambarys „Druskos pasakos“
Partnerio nuotr./Druskų kambarys „Druskos pasakos“

Pašnekovės teigimu, daugelis klientų apsilankę druskų kambariuose pastebi, jog sustiprėjo imunitetas. „Džiugu, kad žmonės ima atsigręžti į natūralius sveikatos stiprinimo kelius, ieško būdų, kaip be vaistų, be chemijos pasveikti bei sustiprėti. Pajutę haloterapijos naudą, daugelis jų reguliariai atvyksta pastiprinti sveikatos, džiaugiasi, kad tai padeda pasveikti nuo įsisenėjusių kosulių ar slogų, o vėliau procedūrą rekomenduoja giminėms, draugams, kaimynams“, – pastebėjimais dalinasi I.Maldžiuvienė.

Kaip pasirengti procedūrai?

Pasak pašnekovės, procedūra nereikalauja jokio ypatingo pasirengimo, o tokiomis priemonėmis, kaip chalatai ar kepuraitės, klientai yra aprūpinami. „Viskas, ko reikia, tėra vilkėti patogiais, natūralių audinių drabužiais ir mėgautis visiška ramybe, tvyrančia seanso metu“, – teigia I.Maldžiuvienė. Tiesa, druskų kambario vadovė pažymi, jog norint pasiekti gerų rezultatų ir pagerėjusios savijautos rekomenduojamas 10-20 haloterapijos seansų kursas.

Taip pat, svarbu pažymėti, jog šiose procedūrose dalyvauti negalima sergant širdies, kraujagyslių, ūmiomis ir lėtinėmis inkstų ligomis, hipertenzine liga, taip pat, ūmiu infekcinės ligos periodu (karščiuojant, ūmiai kosint, esant ūmiai virusinei slogai). Nėštumo metu dėl druskų kambario lankymo rekomenduojama pasitarti su gydytoju. Haloterapijos procedūros skirtos ūmių infekcinių ligų profilaktikai ar šių ligų liekamiesiems reiškiniams pašalinti bei fizinei gerovei užtikrinti, tačiau ne šiuos susirgimus išgydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius