Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magnis ir vasara: kaip pagerinti savo savijautą?

Užklupus vasaros karščiams dažnas jaučiasi apatiškas, nuvargęs ar net kiek mieguistas. „Tokios savijautos priežastimi gali tapti sumenkusios magnio atsargos, jau vien dėl padidėjusio organizmo prakaitavimo kepinant vasaros saulei“, – dėmesį atkreipia „Camelia“ vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė.
Pora geria mineralinį vandenį
Pora geria mineralinį vandenį / 123RF.com nuotr.

Papildyti šias atsargas, vaistininkės teigimu, būtina visiems, o ypač dažnai patenkantiems į stresines situacijas ar turintiems širdies problemų.

Ką daryti, kad tos atsargos būtų papildytos ir atstatytos kuo skubiau, juk darbai ir atostogų planai nelaukia?

Mokslininkai siūlo greitesnes ir efektyvias alternatyvas nei iš maisto produktų ar papildų organizmą magniu pripildantys būdai. Vienas jų – magnio prisodrintas mineralinis vanduo.

123RF.com nuotr./Mineralinis vanduo
123RF.com nuotr./Mineralinis vanduo

– Kaip patartumėte susigrąžinti ištvermę artėjant vasaros kaitrai? Ar galime jai pasiruošti?

Tiek pavasarį, tiek vasarą labai svarbu gerti vandenį. Jis naudingas mūsų organizmui, širdžiai, žarnynui, odai. Vasarą jo gerti reikėtų daugiau, nes šiltuoju sezonu mes jo daugiau prarandame. O jei vandens vartojame per mažai, dehidratuojame, gali pasireikšti mėšlungis, kuris dažnai siejamas su magnio trūkumu. Bet jis gali pasireikšti ir dėl mažo kiekio vandens vartojimo.

Daugiau prakaituojant vasarą kartu su prakaitu pašaliname ir magnį, tada atsiranda problemų. Viena dažniausių ir geriausiai juntamų tai yra mėšlungis. Norint, kad nemalonūs pojūčiai negadintų vasaros, reikėtų vandenį gerti ištisus metus, o prieš didžiuosius karščius jį galima pasiskaninti magnio miltukais, miltukais su elektrolitais arba tiesiog išgerti magnio tabletę. Žinoma, tiks ir mineralinis vanduo su magniu.

Iš ko suprantame, kad organizme pasireiškė magnio trūkumas?

– Dažniausiai atpažįstamas požymis – kojų mėšlungis ar akies trūkčiojimas. Tačiau pasitaiko ir nespecifinių simptomų:

Nuovargis – dažnas jį jaučia, bet vieniems užtenka kokybiškai išsimiegoti, pailsėti. Kai kas bando jį išblaškyti gerdamas kavą, tuomet ir užsisuka viską bloginantis ratas... Kavoje esantis kofeinas išvaro skysčius, su kuriais iškeliauja ir magnis, o jei geriame ir taip mažai vandens? Tuomet tas nuovargis gali tik didėti. Gal tai akimirkai kava ir padės prabusti, bet pasibaigus jos veikimui, mieguistumas grįš.

Magnis yra vienas iš svarbiausių mineralų žmogaus organizme. Jis būtinas organizmo funkcionavimui, todėl jo kiekį reikėtų stebėti labai atsakingai.

Silpnumas – magnis labai svarbus raumenims, dėl kurio trūkumo gali atsirasti raumenų silpnumas, taip pat magnis siejamas ir su kalio kiekio sumažėjimu.

Kraujospūdžio padidėjimas – magnio trūkumas gali padidinti kraujo spaudimą, o tai gali padidinti širdies ligų tikimybę.

Širdies perplakimai – aritmija arba širdies ritmo sutrikimai būdingi trūkstant magnio. Gali atsirasti krūtinės skausmas. Šioje vietoje magnis sukelia antrinį trūkumą, tai yra kalio trūkumą.

Migreninis galvos skausmas – dėl nervinės įtampos, kai organizme trūksta magnio, spazmuoja kraujagyslės, blogėja kraujotaka ir medžiagų apykaita, todėl atsiranda skausmas. Rekomenduojama vartoti magnį, kai dažnai skauda galvą, tai gana veiksminga migrenos profilaktinė priemonė.

123RF.com nuotr./Moteris karštą vasaros dieną
123RF.com nuotr./Moteris karštą vasaros dieną

Miego sutrikimai – trūkstant magnio pablogėja miego kokybė, sutrinka miegas, naktį sunku užmigti. Magnis natūrali priemonė, atpalaiduojanti raumenis.

Stresas – stresas padidina magnio poreikį. Dažnai jį patiriant padidėjęs streso hormonų kiekis lemia ląstelių membranų jautrumą ir jų energijos sumažėjimą. Dėl magnio poveikio sumažėja nervinio audinio jautrumas, taigi ir nerimas sumažėja.

Kaip susijęs stresas ir magnis?

Kokia yra rekomenduotina magnio dienos norma?

– Kiekvienam žmogui naudojamas kiekis ir dažnumas gali skirtis, priklausomai nuo to, koks magnio trūkumas yra organizme.

Šis mikroelementas labai svarbus moterims: jis reguliuoja gimdos raumenų veiklą. Dėl šios priežasties labai dažnai skiriamas nėštumo metu, kad gimda nepradėtų anksčiau susitraukinėti ir neprasidėtų priešlaikinis gimdymas. Dėl jo trūkumo gali būti stiprūs menstruacijų skausmai. Menopauzės metu taip pat svarbu naudoti magnį.

Šiuo laikotarpiu sunkiau pasisavinamas kalcis, gali prasidėti problemos dėl kaulų retėjimo, o kad kalcis būtų geriau pasisavinamas, reikia kartu naudoti ir magnį. Jis padeda palaikyti normalų kalcio kiekį, o jei reikia, pašalina ir jo perteklių.

123RF.com nuotr./Moteris geria mineralinį vandenį
123RF.com nuotr./Moteris geria mineralinį vandenį

Kaip magnio stoka veikia mūsų dėmesio koncentraciją, darbingumą?

– Magnis sustiprina nervų sistemą, nes organizmas stresinėse situacijose jo sunaudoja daug, tačiau neverta manyti, kad gerdami magnį nepatirsite streso. Tiesiog jis labiau atpalaiduos organizmą.

Jei stresinės situacijos kamuoja dažnai ar nuolat, magnį reikėtų vartoti, kad stresas netaptų nuolatiniu palydovu, mat organizmui stresuojant, magnio mažėja sparčiau nei būnant įprastos būsenos.

Papildyti magnio atsargas vasarą itin paprasta gurkšnojant mineralinį vandenį.

Trūkstant magnio taip pat gali kamuoti nerimas, miego sutrikimai, nuovargis ar apatiškumas. Nervų sistema ir magnis yra labai glaudžiai susiję.

Magnis geriau pasisavinamas naudojant su B grupės vitaminais, jie padeda pastiprinti nervų sistemą, atpalaiduoti, tačiau su šiais vitaminais reikia elgtis atsargiai: nemažai žmonių jiems alergiški.

Kiek šio mineralo trūkumas gali būti susijęs su metų laikų kaita?

– Vasarą magnio trūkumas pasireiškia dažniau ir labiau. Atėjus karštiems orams, daugiau prakaituojame, o su prakaitu pašaliname ir magnį.

Šiuo metų laiku dažnesni ir apsinuodijimai, ir infekcijos, sukeliančios viduriavimą ar vėmimą, tad taip pat prarandame daug mikroelementų. Kadangi magnis pasisavinamas per žarnyną, virškinamojo trakto sutrikimai išbalansuoja mikroelementų pusiausvyrą.

Vasaros mėnesiais labai svarbu naudoti magnį ir širdies problemų turintiems žmonėms, nes daug jo išprakaituojama ar su šlapimu pašalinama, tad gali kilti problemų su širdies veikla, atsirasti širdies perplakimų.

123RF.com nuotr./Pora karštą vasaros dieną
123RF.com nuotr./Pora karštą vasaros dieną

Ar galėtumėte išskirti, kokios amžiaus grupės žmonėms magnio trūkumas jaučiamas labiausiai?

– Vyresnio amžiaus žmonių organizmas daug sunkiau pasisavina magnį, taip pat jie dažniau serga įvairiomis ligomis, kurios turi įtakos magnio pasisavinimui. Gyventojai, turintys virškinamojo trakto problemų, sergantys II tipo diabetu, taip pat susiduria su šia problema.

Senjorai mažiau valgo maisto produktų, kuriuose esama magnio, sumažėjusios magnio atsargos ir jų kauluose, visa tai blogina magnio pasisavinimą.

Vaikams, kaip ir daug streso patiriantiems suaugusiems, magnio trūkumas pasireiškia per nuovargį, sutrikusį miegą, atsiradusius raumenų spazmus.

123RF.com nuotr./Mineralinis vanduo
123RF.com nuotr./Mineralinis vanduo

– Kokiuose maisto produktuose galime rasti magnio?

– Nemažas kiekis magnio yra žalialapiuose augaluose, tokiuose kaip špinatai, petražolės, rūgštynės, krapai, taip pat magnio randama jūros kopūstuose, krevetėse, žuvyse, pupelėse, žirniuose, riešutuose, avokaduose, sėlenose, juodajame šokolade.

Iš maisto kalcis ir magnis pasisavinami prasčiau negu iš vandens, nes daržovėse, vaisiuose juos „suriša“ organinės druskos – oksalatai, fitatai, o pieno produktuose sulaiko baltymai. Tad organizmas turi labai gerai suvirškinti, suskaidyti maistines medžiagas, kad mineralinės medžiagos taptų prieinamos. Tuo tarpu iš vandens organizmas magnio paima tiek, kiek jam reikia.

Geriausia magnis pasisavinamas iš vandens.

Magnis yra vienas iš svarbiausių mineralų žmogaus organizme, kuris būtinas mūsų organizmo funkcionavimui, todėl reikėtų labai atsakingai stebėti jo kiekį organizme.

Magnio nauda:

Magnis svarbus normaliai raumenų funkcijai ir baltymų sintezei, elektrolitų pusiausvyrai, streso ir nuovargio jausmo mažinimui, nervų sistemai, normaliai psichologinei būklei, tinkamai kaulų ir dantų būklei palaikyti.

Norintiems palaikyti magnio atsargas pravers žinoti, jog 0,5 l „Vytauto“ butelyje yra 226 mg kalcio, 120 mg magnio, 1740 mg chloridų.

Gamintojo nuotr./Mineralinis vanduo „Vytautas“
Gamintojo nuotr./Mineralinis vanduo „Vytautas“

Tiek magnio yra:

100 g šokolado

2 vidutiniuose avokaduose

41 g anakardžių

34 g migdolų

2,5 bulvės

77 g kviečių sėlenų

78 g žemės riešutų sviesto

377 g virtų lęšių

3,8 vidutinio banano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius