Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto papildų sąnarių funkcijoms palaikyti sudėtis skyrėsi nuo nurodytos etiketėse

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiais metais atlieka įvairių maisto papildų kokybės tyrimus, aiškinasi jų sudėtyje esančių veikliųjų medžiagų kiekius bei įvertina, ar gamintojai jų įdeda tiek, kiek deklaruoja ženklinimo etiketėse.
Skaudantys sąnariai
Skaudantys sąnariai / Fotolia nuotr.

Iš rinkos buvo atrinkti maisto papildų, skirtų sąnarių funkcijoms palaikyti, mėginiai ir išsiųsti į laboratoriją Danijoje, kad būtų nustatyti gliukozamino ir chondroitino sulfatų kiekiai.

Tyrimų rezultatai parodė, kad gliukozamino ir chondroitino sulfatų kiekiai ne visuose papilduose atitiko gamintojų deklaruotus. Rasta tiek per mažų, tiek per didelių šių medžiagų kiekių.

Sudėties neatitikimai buvo nustatyti „Walmark“ platinamuose maisto papilduose „Proenzi 3“, „Medigate“ pagamintuose papilduose „Gliukozaminas Plius Chondroitinas, MSM ir vitaminas C“, Danijos gamintojo „Pharma Nord Aps“ maisto papilduose „Bio-Glucosamine Mega“ ir „Proteino produktai“ platinamuose maisto papilduose „Glucosamine Chondroitine“.

Rasta tiek per mažų, tiek per didelių gliukozamino ir chondroitino sulfatų kiekių.

Tiriant pasitaikė atvejis, kai maisto papildų ženklinimo etiketėse buvo nurodytas chondroitino sulfato ekstrakto, o ne paties sulfato kiekis, todėl vartotojai galėjo būti klaidinami. Ekstraktas – tai koncentruota medžiaga, gauta žaliavą apdorojus specialiais tirpikliais. Ekstrakte lieka sukoncentruotos veikliosios medžiagos, kurios buvo žaliavoje. Todėl renkantis maisto papildus, reikia atkreipti dėmesį, ar jų sudėtyje nurodyta gryna veiklioji medžiaga, ar ekstraktas.

,,Įvertinus tyrimų rezultatus, galima teigti, jog mūsų rinkoje esantys maisto papildai sąnarių funkcijoms palaikyti yra saugūs, tik pavieniais atvejais jų sudėtyje nustatomi neatitikimai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiais metais atliks ir daugiau maisto papildų sudėties tyrimų – bus nustatomi vitaminų, mineralinių medžiagų ir konservantų kiekiai. Labai svarbu, kad maisto papildų gamintojai ir platintojai pateiktų teisingą informaciją, kad vartotojai galėtų išsirinkti labiausiai jiems tinkančią prekę“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Misiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius