Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 8d. 12:29

Maitinimas Alytaus S.Kudirkos ligoninėje pagerintas, tačiau pacientams reikia prašyti šaukštų ir šakučių

Maistas Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje
SAM nuotr. / Maistas Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje

Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje trečiadienį apsilankę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai gana palankiai įvertino ten tiekiamą maistą pacientams. Ministerijos teigimu, po buvusio skandalingo straipsnio socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje, nuo šių metų pradžios pacientų maitinimas ligoninėje radikaliai pagerintas, tačiau kritikos sulaukė dėl indų.

Vakarienei – cepelinai su varške

Vertinime rašoma, kad visiškai atsisakyta rūkytų mėsos produktų, dešrelių ir virtos dešros, pakoreguotas valgiaraštis, sumažintas druskos kiekis, į arbatą dedama mažiau cukraus. Racionas subalansuotas, per pietus, dažnai ir vakare, pacientai gauna daržovių bei po obuolį. Kasdien patiekiamas vis skirtingas maistas, tačiau trūksta įvairovės vaisių ir daržovių racione.

„Maisto reido“ dieną pietūs sudarė pupelių ir morkų sriuba, paukštiena su grybais, makaronai, kompotas, duona su grūdais. Ryte pacientai valgė sumuštinius su paukštienos vyniotiniu bei gavo puodelį arbatos. Vakarienei prie arbatos ir obuolio paduoti cepelinai su varške, kuriuos specialistai rekomendavo tiekti kitu paros metu. Patys pacientai maistu yra patenkinti.

„Maistas skanus, porcijos didelės, sriubos tirštos. Daugelis sakė, kad čia maitinasi geriau nei namie. Kai kas pasigedo blynų, sulčių, norėjo mažiau košių. Kadangi iš raciono dingo virtos dešros, jos „persikraustė“ į pacientų šaldytuvus, į kuriuos šių „delikatesų“ atneša jiems giminės“, – komentuojama ligoninės vertinime.

Kadangi iš raciono dingo virtos dešros, jos „persikraustė“ į pacientų šaldytuvus, į kuriuos šių „delikatesų“ atneša jiems giminės

Pacientams taip pat patiekiami pieno produktai – varškė, jogurtai, kefyras, bet specialistai siūlo, kad šių produktų būtų galima pasiūlyti daugiau. Nestinga kiaušinių, duodama paukštienos, grybų ir žuvies. Pridedama, kad galimas vegetariškas meniu bei kitų dietų patiekalai. Duona kartais tepama su riebalų mišiniu, kurio rekomenduojama atsisakyti ir pakeisti sviestu arba mažo riebumo nehidrintą margariną.

Ligoniai išsineša įrankius namo

Maisto tiekimui neturėta pastabų, išskyrus apie vis dar esančius pasenusius puodus. Pabrėžiama, kad slaugytojų postuose yra mikrobangų krosnelės ir virduliai tiems, kurie nori užkąsti savo maisto ne maitinimo metu.

„Maisto temperatūra matavimo metu atitiko normą, nes maisto talpų gabenimui į palatas naudojamos hermetiškos termodėžės. Ligoninė turi ir 1 termovežimėlį. Higienos būklė be priekaištų. Maistas į skyrius gabenamas profesionaliuose nerūdijančio plieno talpose. Lėkščių išvaizda puiki − visos vieningo stiliaus, balto stiklo. Tačiau maisto gamybos ceche dar yra likusių senos gamybos emaliuotų puodų. “, – rašoma SAM vertinime. Todėl viena iš rekomendacijų – atsisakytų šių indų bei juos atnaujinti.

SAM nuotr./Maistas Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje
SAM nuotr./Maistas Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje

Tačiau yra dar viena problema su indais: ligoninėje besigydantys pacientai turi personalo prašyti valgomųjų įrankių, puodelių. Gydymo įstaigos personalas sako, kad dalis indų iškeliauja kartu su išrašytais pacientais, kurie įrankius pasiima „atminimui“. Ministerija rekomenduoja pasitikėti ligoniais ir paduoti jiems reikiamus įrankius.

S.Kudirkos ligoninė maistą savo pacientams gaminasi pati. Per parą jų pamaitinama daugiau nei 300. Vieno paciento paros maisto kaina 1,59 eurai. Maitinimas ligoninėje įvertintas 8 balais iš 10-ties.

SAM bei VMVT specialistai nuo vasario vykdo maisto patikrinimą ligoninėse prieš tai joms nepranešant apie vizitą. Tokius patikrinimus iššaukė socialiniuose tinkluose publikuojami įrašai apie prastą maitinimą šalies gydymo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

2019-ųjų kainoraštis: gyventojams elektra brangs 15 proc., dujos – 20 procentų

Aktualu

Tėvai reikalauja kitaip pirkti maistą darželiams, Vilniaus savivaldybė sistemos nekeičia

Sportas

Revoliucija numalšinta? Plaukimo politikai sustabdė čempionus

Mokslas.IT

„Facebook“ įpuolė į naują skandalą, iš kurio sausi nebepakils

Pasaulis kišenėje

Muziejų gidas: įdomiausi Vilniaus muziejai

Maistas

Pokyčiai „Stiklių“ restorane: naujas šefas, degustacinis meniu ir lietuviškos virtuvės tapatybės paieškos

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Aktualu

Per apklausą palūžo dujų ataką Vilniaus Radvilų gimnazijoje įvykdęs moksleivis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

24sek

Steponas Babrauskas žais Alytaus „Dzūkijoje“

Gyvenimas

Šalies restoranų virėjai ir konditeriai paruošė naujus valgiaraščius mokiniams

Namie skaniausia: Načios su cukinijomis ir konservuotomis daržovėmis

Naujienos

Verslas

2019-ųjų kainoraštis: gyventojams elektra brangs 15 proc., dujos – 20 procentų

Aktualu

Tėvai reikalauja kitaip pirkti maistą darželiams, Vilniaus savivaldybė sistemos nekeičia

Sportas

Revoliucija numalšinta? Plaukimo politikai sustabdė čempionus

Mokslas.IT

„Facebook“ įpuolė į naują skandalą, iš kurio sausi nebepakils

Pasaulis kišenėje

Muziejų gidas: įdomiausi Vilniaus muziejai

Maistas

Pokyčiai „Stiklių“ restorane: naujas šefas, degustacinis meniu ir lietuviškos virtuvės tapatybės paieškos

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Aktualu

Per apklausą palūžo dujų ataką Vilniaus Radvilų gimnazijoje įvykdęs moksleivis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

24sek

Steponas Babrauskas žais Alytaus „Dzūkijoje“

Gyvenimas

Šalies restoranų virėjai ir konditeriai paruošė naujus valgiaraščius mokiniams

Namie skaniausia: Načios su cukinijomis ir konservuotomis daržovėmis

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką