Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo

Niekam ne paslaptis, jog masažo nauda – nepaneigiama. Reguliariai atliekama, ši procedūra sumažina nuolatinį nugaros skausmą ir pagerina judesių amplitudę, didina imunitetą, stimuliuoja limfos tekėjimą, gerina odos būklę, sąnarių lankstumą, sumažina depresiją ir nerimą, atsipalaiduoja ir minkština pavargusius bei pertemptus raumenis. Ogmios miesto laisvalaikio terasoje veikiančios „Gero masažo studijos“ vadovė Nijolė Petrauskienė tikina, jog tai – tik maža dalis masažo teikiamų naudų, o norint tuo įsitikinti pačiam, tereikia bent sykį per metus atlikti masažo kursą.
Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo
Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo / Partnerio nuotr.

Apie tai, ką reikia žinoti keliaujant į masažo procedūrą bei koks jo tipas jums tinkamiausias, kalbamės su pačia Nijole.

Fascija – mūsų kūno kostiumas

Pokalbį specialistė pradeda pažymėdama, kad masažo temos nagrinėti negalima nepaminint fascijos bei jos įtakos bendrai organizmo būklei, kūne kylančioms įtampoms. „Visi mūsų raumenys, organai yra sudėti į tokius plėvės maišelius – fasciją. Ji kaip tinklas laiko mūsų visą kūną vientisą. Fascija sudaro apie 20 proc. visos mūsų kūno masės. Anksčiau mokslininkai fascijai teikė mažai reikšmės, tačiau dabar sakoma, kad esate tiek jauni, kiek jūsų gyva ir jauna jūsų fascija“, – teigia N.Petrauskienė.

Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo
Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo

Anot jos, sulipusi, sudžiūvusi, įsitempusi fascija vienoje kūno dalyje sukuria įtampą ir skausmą kitoje. „Fascija yra lyg kostiumas, gaubiantis visą kūną. Jei patemptumėte švarko rankovę apačioje, padidės tempimas ir pečių juostoje. Taigi, padidėjusi įtampa kojose gali suveržti ir nugaros audinius, nors problema slypės blauzdose“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, jog jaučiant skausmus tam tikroje kūno vietoje, visuomet rekomenduojama procedūras pradėti nuo jos mobilumo, laisvumo didinimo. Ji tikina, jog dirbant su fascija, ji ilgainiui vėl prisipildo drėgmės, o tokiu būdu pagerėja raumens aprūpinimas deguonimi ir maitinančiomis medžiagomis.

Į masažo saloną dažniausiai atveda skausmas

Pasak pašnekovės, į masažo studiją dažniausiai atvyksta žmonės, kenčiantys dėl įvairių kūno skausmų bei diskomforto pojūčio. Jos teigimu, dažniausiai to priežastimi tampa raumenų disbalansas – įsitempusios, pertemptos, spazmuotos arba silpnos ir neaktyvuotos raumenų grupės. „Tokiu atveju klientams rekomenduoju kompleksinį problemos sprendimo būdą. Kineziterapiją raumens stiprinimui ir masažo terapiją spazmuoto raumens atpalaidavimui, gero ir kokybiško miego bei puikios nuotaikos palaikymui“, – teigia N.Petrauskienė.

Anot jos, pacientams, patiriantiems skausmą, yra rekomenduojama masažo procedūrą atlikti 2-3 kartus per savaitę, o kitais atvejais masažo kabinete pakanka apsilankyti vieną ar du kartus per mėnesį. „Nepaneigiamai naudinga bent kartą per metus atlikti pilna arba minimalų masažo kursą. Klientams sakau, jog tai yra tarsi techninė apžiūra jūsų kūnui ir sielai, o taip pat – didžiulis malonumas ir atgaiva“, – pasakoja specialistė.

Ji pažymi, jog turi ir klientų, kurie masažo studijoje lankosi vieną kartą per savaitę ilgus metus. „Dažniausiai šių žmonių gyvenimo ritmas yra be galo intensyvus, reikalaujantis didžiulės atsakomybės – užimamos aukštos pareigos, verslai, profesionalus sportas... Apsilankymas masažo studijoje tiesiog įtraukiamas į dienotvarkę ir tampa būdu šiame pašėlusiame gyvenimo maratone bent valandėlei sustoti čia ir dabar, pabūti su savimi, skirti dėmesio kūnui ir sielai“, – teigia pašnekovė.

Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo
Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo

Net 10 skirtingų masažo tipų

N.Petrauskienė išskiria kelis esminius masažų tipus, kurių išbandyti į „Gero masažo studiją“ atvyksta klientai:

  • Harmonizuojantis. Gilus, plastiškas, atpalaiduojantis, jo metu didesnis dėmesys skiriamas nervų sistemai;
  • Besilaukiančioms. Viso kūno masažas, didesnis dėmesys skiriamas kojų limfodrenažui, pečių zonai, apykaklei ir galvai;
  • Havajietiškas ritminis. Ritmingas masažas atliekamas dilbiais, kuris puikiai drenuoja, atpalaiduoja kūną, atgaivina, gerina nuotaiką. Puikiai tinka atletams ar stambesnio sudėjimo žmonėms;
  • Hemolimfodrenažinis. Suaktyvina kraujotaką, limfotaką, mažina tinimą, pasižymi detoksikuojančiu poveikiu, ramina nervų sistemą bei stiprina imunitetą;
  • Giluminis raumenų. Lėtas, gilus masažas skirtas raumenų hipertonusui atpalaiduoti, kurio metu didelis dėmesys skiriamas spazmuotoms raumenų zonoms, trigeriniams taškams išmasažuoti;
  • Rolfing technika. Lėtas, gilus masažas, atliekamas be aliejaus. Visas dėmesys skiriamas fascijiniam audiniui, labai efektyvus sprendžiant užsitęsusio, chroniško skausmo atvejus;
  • Sportinis masažas. Galimi net 4 jo variantai – priešvaržybinis, tarpvaržybinis, povaržybinis ir palaikomasis. Pastarasis skirtas sportininkų fizinei būklei palaikyti, traumų tikimybei sumažinti;
  • Anticeliulitinis. Atliekamas su anticeliulitiniu kremu arba medumi, galima derinti su cello gelio įvyniojimu;
  • Medaus masažas. Stiprina imunitetą, padeda atsigauti po peršalimo ligų, skatina kraujotaką, stangrina odą, pašalina suragėjusias odos ląsteles nuo epidermio;
  • Veido miofascijinis. Skirtas moterims ir vyrams, sulaukusiems 30-ties metų amžiaus. Šios technikos sudedamosios dalys yra limfodrenažas, darbas su dekolte, apykaklės ir veido fascija, veido odos stangrinimo elementai.

Specialistė teigia, jog tam, kad masažas būtų gydomasis, jis neprivalo taip vadintis. „Mano nuomone, bet kokia teisingai pritaikyta technika gali turėti gydomąjį poveikį žmogaus organizmui. Pavyzdžiui, jei žmogus skundžiasi nemiga, galvos skausmais, irzlumu, emocine įtampa, jam visuomet siūlau harmonizuojantį viso kūno masažą ir jau po pirmosios procedūros jis nuo stalo pakyla su šypsena ir švytinčiomis akimis, o po penkių jaučiasi tarsi naujai gimęs. Tad kodėl gi šis atpalaiduojantis masažas nėra gydomasis?“, – klausia pašnekovė. „Tačiau egzistuoja ir priešingas variantas. Jei suirzusiam žmogui atlikčiau gilų, intensyvų, neva gydomąjį masažą, tikėtina, jog rezultatas būtų visiškai kitoks, nei klientas tikėjosi“, – teigia N.Petrauskienė.

Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo
Partnerio nuotr./Masažas – procedūra, leidžianti atgimti iš naujo

Svarbu žinoti

Pašnekovė pabrėžia, jog nors masažas – gydomoji ir daugelį būklių palengvinanti procedūra, esant tam tikriems negalavimams ar gydytojo rekomendacijoms, nuo apsilankymo masažo salone derėtų susilaikyti.

„Paslauga negali būti teikiama esant aukštai temperatūrai, ūmiam uždegimui, įvairioms kraujo ligoms, varikoziniam venų išsiplėtimui bei trombozei, limfinių liaukų, limfagyslių uždegimui, aktyviai tuberkuliozės formai, gėrybiniams ir piktybiniams navikams iki operacijos, nėštumui iki 3 mėnesių, įvairiems odos, nagų, plaukuotos dalies grybelinėms, infekcinėms ligoms, daugybinėms karpoms“, – pažymi N.Petrauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius