-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mažas, bet galingas lašas: eteriniuose aliejuose slypinti gamtos vaistinėlė puoselėja grožį ir stiprina sveikatą

Iš augalo išgautas eterinis aliejus kaip alchemijos stebuklas – prasiskleidęs žiedas transformuojasi į substanciją, kuriančią grožį ir sveikatą. Eteriniai aliejai skleidžia galingą jėgą – aromatą, kuriame slypinti gamtos vaistinėlė gerina nuotaiką, ramina, atpalaiduoja, malšina raumenų skausmus ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Lašelis į natūralų veido kremą, muilo gabalėlį ar masažo aliejų palaiko išorinio ir vidinio grožio balansą – viskas apie eterinius aliejus profesionaliai ir atsakingai iš pirmų lūpų.
„BIOCOS academy“ įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė
Jolanta Cinaitienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įmonės „Biocos Academy“ įkūrėja, vadovė ir aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė prieš 11 metų pradėjo ne tik verslą, bet ir jos bei darbuotojų simpatijas užkariavusią veiklą: „Aromaterapijos žinios labai svarbios kasdieniame gyvenime, eteriniais aliejais stipriname savo sveikatą ir geriname savijautą. Aromaterapija yra labai galinga jėga, tik reikia žinoti kokius eterinius aliejus pasirinkti, kokiomis proporcijomis ir kaip juos naudoti.“

„BIOCOS academy“ įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė
„BIOCOS academy“ įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė

Be eterinių aliejų neįsivaizduoja savo gyvenimo

Prieš dešimtmetį Lietuvoje aromaterapija buvo naujiena, nors Europoje parfumeris, aromaterapijos pradininkas R. M. Gattefosse jau nuo 1910 m. pradėjo eterinius aliejus plačiai naudoti medicinos tikslais. „Mano pažintis su aromaterapija prasidėjo nuo natūralios kosmetikos. Su kolege Dalia Nosevičiene nuvykome į Angliją, bendravome su specialistais, turinčias ilgametę natūralios kosmetikos kūrimo praktiką, o grįžusios pradėjome gaminti natūralius kremus su eteriniais aliejais“, – sako J.Cinaitienė, atradusi eterinių aliejų pasaulį, kurį tyrinėja iki šiol ir be jų neįsivaizduoja savo gyvenimo. Įmonės vadovė baigė Roberto Tisserand aromaterapijos institutą Amerikoje, dalyvauja kasmetiniuose Lietuvos ir pasaulio aromaterapeutų suvažiavimuose, konferencijose, kur specialistai dalijasi savo patirtimi ir žiniomis, naujausiais moksliniais tyrimais apie eterinių aliejų pritaikymą grožiui ir sveikatai.

J.Cinaitienės įkurta įmonė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo gaminti natūralią kosmetiką, pirmieji gavo higienos pasą šiai veiklai. Dabar „Biocos Academy“ gamina apie 100 skirtingų pavadinimų natūralios kosmetikos produktų, įrengė savo laboratoriją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija

Nuo žinių prie praktikos: žavi paslaptingas augalo virsmas

J.Cinaitienė pabrėžia, kad jos įkurta įmonė jau 11 metų dalijasi sukauptomis žiniomis, rengia mokymus, pateikia informaciją profesionaliai, moko, kaip pritaikyti ir saugiai naudoti eterinius aliejus namuose.

„Pastebėjome, kad atsiranda įmonių, kurios prekiauja eteriniais aliejais, bet negali suteikti klientams pakankamai daug ir patikimos informacijos, konkuruoja rinkodaros priemonėmis, o ne produktų kokybe. Norime sudominti žmones ir pateikti patikimas žinias apie eterinius aliejus“, – teigia aromaterapeutė.

„Nuo pat pirmųjų veiklos metų organizuojame natūralios kosmetikos gamybos, aromaterapijos pamokas. Netrukus išleisime botaninės parfumerijos kurso pirmąją parfumerių laidą. Kasmet lojaliems klientams rengiame kelių dienų kursus gamtoje, susipažįstame su Lietuvoje augančiais aromatiniais augalais, parodome, kaip distiliavimo metu jie keičia savo būvį ir virsta į hidrolatą, išskiria eterinius aliejus, kaip iš šių produktų pagaminami kremai, muilai ir kiti kosmetikos produktai“, – pasakoja J.Cinaitienė.

Eteriniai aliejai naudojami ir buitinėje chemijoje – skalbiniai maloniai kvepės, jei kelis lašus įlašinsite į neutralų skalbiklį, į džiovyklę įdėsite prikvėpintą nosinaitę, o vietoj cheminių oro gaiviklių galite naudoti natūralius. Kai kuriuos eterinius aliejus labai mažomis koncentracijomis galima naudoti ir maistui: J.Cinaitienė kartais mėgsta į salotas įlašinti citrinos eterinio aliejaus lašelį. Kepiniams nuostabų kvapą suteikia natūralus vanilės ekstraktas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija

Išsirinkite pagal poveikį ir malonų kvapą

Pasak aromaterapeutės, eterinius aliejus perkame ne tik dėl malonaus kvapo, nors tai ir labai svarbu – kvapas turi patikti, tuomet produkto poveikis bus stipresnis. Ne mažiau svarbus eterinių aliejų terapinis poveikis, ypač šaltojo sezono metu, kai dažnai sergame peršalimo ligomis – suteikia teigiamų emocijų, dezinfekuoja patalpų orą, slopina uždegiminius procesus.

Visą informaciją turi specializuoti aromaterapijos atstovai, kurie gali pakonsultuoti, kokius eterinius aliejus rinktis. Pardavėjas turi kuo daugiau papasakoti apie eterinį aliejų, kad nereiktų pasikliauti tik savo žiniomis, kurias gavote iš interneto – ne visuomet ši informacija yra teisinga.

„Jeigu ieškote stresą mažinančio eterinio aliejaus, galite rinktis: bergamočių, bazilikų, citrinų, greipfrutų, kedrų – įsigykite tą, kuris jums maloniausiai kvepia. Be to, kiekvienas iš aliejų turi ir papildomą poveikį, pavyzdžiui, atlasinių kedrų aliejus ramina, atpalaiduoja, dezinfekuoja orą, lengvina kvėpavimą, o praskiedus su augaliniu aliejumi galima naudoti kosmetikos priemonių gamybai kaip antioksidantą“, – pasakoja J.Cinaitienė.

„Biocos Academy“ eterinius aliejus perka tiesiai iš gamintojo. „Aukščiausią kokybę gali užtikrinti tik pats gamintojas, kuris surinko šviežią augalinę žaliavą ir pats distiliavo. Pasikliaudami savo ilgamete patirtimi, leidžiame sau prabangą pasirinkti po keletą produktų iš distiliuotojų ir gauti visą informaciją apie kokybę“, – sako J.Cinaitienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„BIOCOS academy“ įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė ir parfumerė bei aromaterapeutė Giedrė Juozapavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„BIOCOS academy“ įkūrėja, aromaterapeutė Jolanta Cinaitienė ir parfumerė bei aromaterapeutė Giedrė Juozapavičienė

Etiketėje rasite daug informacijos

Pasak įmonės vadovės, eterinių aliejų kokybė nėra nei reglamentuojama, nei kontroliuojama, todėl nelengva išsirinkti poreikius atitinkantį eterinį aliejų, ypač jei pardavėjai rinkodaros tikslais aliejus vadina „terapinės klasės“, natūralios kilmės ir t. t.

„Nesunku išsirinkti eterinius aliejus parfumerinei kūrybai, nes čia geriausiai pasikliauti savo uosle, tačiau jei eterinį aliejų tepsite ant odos, o dar svarbiau – siekiate aromaterapinio poveikio, reikės nemažai žinių ir patirties išsirenkant kokybišką produktą. Rinkdamiesi produktą, pasikliaukite tik objektyviais kriterijais – svarbu botaninis pavadinimas, augalo kilmės šalis, distiliavimo būdas, chemotipas – šią informaciją rasite apie buteliuko etiketės“, – pabrėžia J.Cinaitienė.

Eterinio aliejaus kokybė, cheminė sudėtis ir savybės priklauso nuo kiekvieno augalo augimo sąlygų, o iš šių augalų išgauti eteriniai aliejai naudojami skirtingiems terapiniams tikslams. „Ant kokybiško eterinio aliejaus buteliuko ar jo aprašyme ieškokite pagrindinių aliejaus sudedamųjų dalių. Tik turėdami šią informaciją galite naudoti eterinį aliejų aromaterapiniais tikslais“, – pataria įmonės vadovė.

Atkreipkite dėmesį į eterinio aliejaus chemotipą, pavyzdžiui, rozmarino eterinis aliejus gali būti trijų tipų – cineolio tipo palengvina kvėpavimų takų ligas, padeda susikaupti, kamparo – ramina nervų sistemą, atpalaiduoja raumenis, verbenono rozmarinas – tinkamiausias naudoti odos priežiūrai, kosmetikai. „Jei ant buteliuko nurodomas tik bendrinis rozmarino pavadinimas, vertėtų pasidomėti apie jo chemotipą“, – pataria J.Cinaitienė.

Svarbu ir tai, kad augalas gali būti skirtingų rūšių, pavyzdžiui, eukaliptai priklauso mirtenių šeimai, kurioje yra net 700 botaninių rūšių. Spindulinis eukaliptas (bot. Eukalyptus radiata) bene populiariausias tarp eterinių aliejų, naudojamas susirgus peršalimo ligomis, tačiau aromaterpijoje plačiai naudojamas ir globulinis eukaliptas (bot. Eucalyptus globulus) – tinka atsikosėjimui lengvinti, o citrinkvapis eukaliptas (bot. Eucalyptus citriodora) atbaido uodus, erkes, šunis saugo nuo blusų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Biocos Academy“ - Biokosmetikos akademija

Eterinių aliejų „karštas būdas“: mažiau yra daugiau

Aromaterapeutė Giedrė Juozapavičienė pabrėžia, kad aromaterapijoje labai svarbi eterinių aliejų koncentracija, reikia laikytis taisyklės: mažiau yra daugiau. Veido kosmetikai naudojami kremai, kuriuose eterinių aliejų ne daugiau nei 1,5 proc., kūno masažui – 3 proc., kūno priežiūrai – 4 proc., skausmingoms kūno vietoms iki 20 proc.

„Nėra daug eterinių aliejų, kuriuos galima tepti tiesiai ant odos – tai arbatmedžių, levandų ir mirtenių (dažnai vadinamas arbatmedžių). Naudojant kitus, privaloma atsižvelgti į veikliąsias savybes, į jų „karštą būdą“ ir būtinai reikia skiesti su baziniais aliejais“, – pabrėžia aromaterapeutė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parfumerė ir aromaterapeutė Giedrė Juozapavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parfumerė ir aromaterapeutė Giedrė Juozapavičienė

Baziniam aliejui galima naudoti sezamo, kokoso, nerafinuotą alyvuogių – tai ką turite kokybiško namuose. G.Juozapavičienė pataria susimaišyti kremą į 10 ml indelį, tokį kiekį atitinka 1 valgomasis šaukštas ar 2 arbatiniai šaukšteliais bazinio aliejaus.

Nepraskiestus eterinius galima sumaišyti su druska, ištirpinti vandenyje ir naudoti inhaliacijoms, o sumaišius su augaliniais aliejais pasitepti užgulusios nosies gleivinę kelis kartus per dieną, pakaitinti kojas, įsilašinti į karštą vonią – tai puikus būdas kovoti su peršalimo ligomis. Eteriniai aliejai taip pat mažina raumenų spazmus, malšina skausmus, gerina nuotaiką, skatina pozityvumą ir suteikia įkvėpimo.

Eteriniai aliejai tarnauja ir grožiui. „Dirbu su parfumerija, ši sritis mane seniai įtraukė ir užbūrė, auginu vaistinius augalus ir gėles. Prasiskleidęs žiedas kaip moteriškas grožis – eterinis aliejus kaip augalo gyvenimo transformacija, pratęsia ir išsaugo mūsų grožį. Kosmetikoje nepamirškite rožių, jazminų, nerolių, kurie padeda skleistis ne tik grožiui, bet ir palaiko gerą nuotaiką, palaiko išorinio ir vidinio grožio balansą“, – pasakoja aromaterapeutė ir dalijasi receptais gerai savijautai.

Nuo peršalimo (teptis krūtinę, nugarą, kaklą)

Arbatmedžio (pražangialapių mirtenių) eterinis aliejus (lot. Melaleuca alternifolia) 3 lašai;

Eukaliptų spindulinių eterinis aliejus (lot. Eucalyptus radiata) 3 lašai;

Čiobrelių vaistinių eterinis aliejus (lot. Thymus vulgaris, ct linalol) – 3 lašai;

Sviestmedžių aliejus (lot. Vitellaria nilotica) 10 ml.

Nuo slogos suaugusiems (teptis panosėje)

Mairūnų eterinis aliejus (lot. Origanum marjorana) 3 lašai;

Pipirmėčių (pipirinių mėtų) eterinis aliejus (lot. Mentha x piperita) 1 lašas ;

Sviestmedžių aliejus (lot. Vitellaria nilotica) 10 ml.

Nuo peršalimo vaikams 2 metukų ir vyresniems (Tepti nugarytę, kaklą)

Rozalinų (viržinių mirtenių) eterinis aliejus (lot. Melaleuca ericifolia) 2 lašai;

Mandarinų eterinis aliejus (lot. Citrus nobilis var. Mandarine) 2 lašai ;

Sviestmedžių aliejus (lot. Vitellaria nilotica) 10 ml.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius