Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje įsikurs didžiausia kūnų ir sielų prausykla

Šeštadienį, birželio 10-ąją, Mažąja Lietuvos kultūros sostine šiemet tituluota Priekulė taps sveikos gyvensenos sekėjų ir gero garo mėgėjų meka – miestelyje šurmuliuos sveikos gyvensenos šventė „Pirties diena 2017“.
Pirties drabužių puota scenoje
Pirties drabužių puota scenoje / LPBD archyvo ir asmeninių albumų nuotr.

Tądien Priekulėje vyks ir Klaipėdos rajono seniūnijų vasaros sporto žaidynės, tad renginyje bus galima ir žvaliai pajudėti, ir sveikai atsipūsti – miestelio gyventojus ir svečius į gero garo procedūras kvies patyrusių pirtininkų pajėgos ir keliolika pirčių. Organizatoriai pasirūpins ir atgaiva sielai – šventėje skambės meditaciniai gongų garsai ir šamaniški būgnų ritmai, o išprausta publika vakare bus pavaišinta eksperimentine projekto „Tabalai“ ir vilniečių folkroko grupės „Žalvarinis“ muzika.

„Šimtavietės“ programos – it maži spektakliai

„Tai bus bene pats didžiausias miestelio metų renginys. Pasikviesti į Priekulę per Lietuvą keliaujančio renginio „Pirties diena“ organizatorius, Lietuviškos pirties bičiulių draugijos narius, sumanėme norėdami prisidėti prie lietuviškos pirties tradicijų populiarinimo Klaipėdos krašte. Be to, tokio pobūdžio renginių Priekulėje senai nebūta. Juk sveika gyvensena – žmogaus kultūros dalis: kultūringas žmogus privalo rūpintis ne tik siela, bet ir kūnu, o gera pirtis – atgaiva visomis prasmėmis“, – aiškina viena iš renginio iniciatorių, Priekulės bendruomenės užimtumo centro atstovė Raimonda Damulienė. Pramogine ir edukacine šventės programa taip pat rūpinasi miestelio seniūnija ir Kultūros centras.

Antrą kalendorinės vasaros šeštadienį į Priekulę suvažiuos Klaipėdos rajono seniūnijų sportininkų komandos. Viso miestelio „Judriuosiuose kiemeliuose“ kunkuliuos krepšinio, futbolo, tinklinio, stalo teniso varžybų aistros. Vasaros sporto žaidynėse jėgas išmėgins ir šachmatų, šaškių bei smiginio entuziastai, o daugiausiai smalsuolių tikimasi seniūnų trikovės ir virvių traukimo rungtynėse.

„Pirties dienos 2017“ lankytojų lauks į skirtingų veiklų erdves padalintas Vingio parkas Minijos kilpoje. Pakrantėje rikiuosis ir visos šventės pirtys. Viena jų, „Šimtavietė“, bus sumontuota specialiai šiai šventei. Jos išvakarėse Lietuviškos pirties bičiulių draugijos entuzistai rankomis sukraus 8 tonų akmenų krūsnį, naktį ją kūrens, o ryte uždengs milžiniška pavėsine. Skirtingų Lietuvos regionų pirtininkų komandos „Šimtavietėje“ ves sveiko garo programas, savotiškus mažus spektaklius.

Bendrų ir asmeninių gero garo vaišių bei įvairių kūno procedūrų bus siūloma ir kitose renginio pirtyse: judrėniškio jurtų meisto Antano Poškos vilnonėje pirtyje, pirtininkų iš Latvijos atsigabentoje kupolinėje ir Lietuvoje pagamintose mobiliosiose pirtelėse. Jose vyks teminės programos, skirtos ne tik pamaloninti geru garu, bet ir pamokyti sveikos pirties principų, sveikatinamųjų procedūrų, dvasingų ritualų.

Geriausi pirtininkystės meistrai iš Lietuvos ir Latvijos patirtimi dalinsis ir šventės „Paskaitų saloje“. Lankytojai sužinos, kaip įsirengti gerą pirtį, iš kokių

Pirties dienos schema
Pirties dienos schema

augalų šakelių ir kaip rišti vantas net užmerktomis akimis ar naudojantis originaliu vantų rištuvu, kaip iš gamtos gėrybių pasigaminti kūno šveitiklių. Atgaivinti veido odą po pirties kvies „Kaukių virtuvės“ pavėsinė. Čia bus galima išmėginti kaukes, kurių sudėtinės dalys dažniausiai būna skirtos gomuriui palepinti. Scenoje renginio lankytojų akis džiugins išradingų pirties drabužių kolekcijos pristatymas.

Dvasios polėkiui – į hamakus!

Pakylėti virš kasdienybės lankytojus rengiasi ir būrys sveikatintojų bei dvasinių praktikų mokytojų, suvažiuosiančių ne tik iš Klaipėdos krašto, bet ir iš toliau. Apie vienas tradicines ir egzotines sveikatinimo sistemas svečiai galės sužinoti paskaitose, kitas galės čia pat ir išmėginti. Tam palei Miniją vingiuos „Dvasinės ramybės takas“, kur vyks jogos mankštos, o klausyti šamaniškų būgnų ar terapinių instrumentų garsų bus galima patogiai įsitaisius medžiuose pakabintuose hamakuose!

VIDEO: 2016 m. Pirties diena Anykščiuose

Nebus pamiršti ir žemiškesni poreikiai. Šventėje šurmuliuos skanėstais bei suvenyrais viliosiantis „Turgaus kiemelis“. Kas piniginės praverti nenorės, galės aplankyti šventės kūrybinių dirbtuvių meistrus ir pats pasigaminti muilo ar nusivelti dirbinį iš vilnos.

Krašto amatininkai žada staigmenų ir mažiesiems, kurių lauks „Žaidimų kiemelis“. Jame plušės kalvis, medų suks bitininkas, o pamiklinti pirštus kvies odininkas ir nėrinių ant grėblio kūrėja. Čia pat mažieji galės pasidžiaugti naminiais gyvulėliais, statyti smėlio pilis ir išsidūkti žaidimuose.

VIDEO: Pirties bičiulių ritualai

Turiningą „Pirties dienos 2017“ programą suplanavę organizatoriai prašo lankytojų nepamiršti rankšluoščių, kilimėlių ir geros nuotaikos.

Tikslios šventės programos ieškokite pirties bičiulių puslapyje arba „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius