Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažosios Estrėjos kelionė baigėsi – donoro širdis nustojo plakti

Skaudi žinia iš Santariškių klinikų: antradienio vakarą užgeso mažosios Estrėjos, kovo 5-ąją ištvėrusios sudėtingą širdies transplantacijos operaciją, gyvybė. Tai patvirtino mergaitės teta Jurgita Rozmanė. Socialiniame tinkle parašė ir tėtis: „Užgeso mūsų angeliukas ką tik.“
Jančiauskai ir Mažoji Estrėja
Jančiauskai ir Mažoji Estrėja / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Dalios ir Mariaus Jančiauskų pirmagimei Estrėjai Santariškių klinikose buvo diagnozuotas II laipsnio širdies nepakankamumas, kardiomiopatija. Tuo metu 2013 metų gruodžio 26 dieną gimusiai mergaitei buvo vos 3 mėnesiai.

Praėjusių metų gegužę pacientei buvo prijungta dirbtinė Berlyno širdis. Šį aparatą Valstybinė ligonių kasa išnuomojo iš Vokietijos.

Tėčio patvirtinimas
Tėčio patvirtinimas

Tokiu būdu buvo laimėta laiko: dirbtinė širdis palaikė Estrėjos gyvybę, kol buvo ieškomas donoras. Aparatu naudotasi palyginti labai ilgai – 10 mėnesių ir savaitę.

Viltys sulaukti donoro Lietuvoje buvo labai menkos: Estrėjos atveju buvo reikalingas donoras vaikas, kurių mūsų šalyje per metus būna 1–2.

Kovo 5-ąją Jančiauskų šeimai nušvito viltis – į Lietuvą buvo atgabenta kūdikio širdis iš Prancūzijos.

Jurgitos Rozmanės žinutė
Tetos Jurgitos Rozmanės žinutė.

Estrėjai atlikta operacija buvo 101-oji Santariškių klinikose. Tai – devintoji širdies transplantacija, atlikta vaikui, ketvirtoji – vaikui, kuriam prieš operaciją buvo prijungta dirbtinė širdis.

Operacijai vadovavęs chirurgas, Santariškių klinikų Įgimtų širdies ydų koordinacinio centro vadovas dr. Virgilijus Tarutis iškart po transplantacijos džiaugėsi, kad širdis Estrėjos krūtinėje „užsivedė“ pati.

Praėjus savaitei po operacijos Estrėja jau kai ką darė pati – savarankiškai kvėpavo, valgė ir netgi pabuvo ant tėvų rankų.

Tačiau medikų darbą sunkino dar prieš operaciją pastebėta infekcija. Mergaitė vis dar gulėjo intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriuje. Antradienio vakarą ji pavargo kovoti už gyvenimą ir mirė. 

VIDEO: Kaip buvo atgabenta donoro širdis Estrėjai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius