-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai įkalbinėja pacientus pirkti lęšiukus, nors už juos sumokėti įsipareigojusi Ligonių kasa

Jeigu jūs ar jūsų artimieji kenčia nuo kataraktos, galite susidurti su medikų reikalavimu susimokėti patiems už dirbtinį lęšiuką, kurį žmogui implantuos atliekant akių kataraktos operaciją, pranešė TV3 „Žinios“. Tačiau nereikėtų skubėti mokėti – lęšiukus privalo pirkti pačios gydymo įstaigos. Valstybinė ligonių kasa tvirtina, kad nei poliklinikų, nei ligoninių medikai neturi teisės reikalauti iš pacientų patiems nusipirkti lęšiukus, jie kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.
Akis
Akis / Flickr.com

Įvairiose Lietuvos vietose gyvenantys garbaus amžiaus žmonės skundžiasi: jiems buvo būtinos akių operacijos, tačiau iš jų pareikalauta patiems susimokėti už lęšiukus. Jų kaina – apie keli šimtai eurų, tad ne visiems pensininkams tokia suma yra įkandama.

Tuo tarpu Antakalnio poliklinika, kuria irgi skundžiasi pacientai dėl tos pačios priežasties, teisinasi – žmonės patys atsisako nemokamų Valstybinės ligonių kasos kompensuojamo lęšiuko, pasirašo sutikimus ir moka patys.

Pasak Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentės Grasildos Makarevičienės, priekaištų sulaukiama praktiškai dėl visų gydymo įstaigų, kurios teikia okulistų paslaugas. Esą gydytojai net neišaiškina tvarkos, tik primygtinai siūlo pirkti tai, kas žmonėms priklauso nemokamai.

„Ir kas svarbiausia, ne patys daktarai prašo, bet seselė. Sako: pastatys bet kokį, tai kaip jūs tada gyvensite. Tai paskui žmonės man skambina, aš patariu nemokėti, nes nereikia. Už viską sumoka Ligonių kasa“, – TV3 „Žinioms“ sakė G.Makarevičienė.

Ne patys daktarai prašo, bet seselė. Sako: pastatys bet kokį, tai kaip jūs tada gyvensite. Tai paskui žmonės man skambina, aš patariu nemokėti, nes nereikia, – sakė G.Makarevičienė.

Tą patį tvirtina ir Valstybinės ligonių kasos atstovė Neringa Bernotienė, kurios teigimu, problema iškilo Ligonių kasai nustojus centralizuotai pirkti lęšiukus ir leidus tai daryti pačioms gydymo įstaigoms. Po to ir pasipylė skundai, nors tvarka nepasikeitė – už implantuotą lešiuką kompensuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

„Kompensuojame paslaugas vidutinėmis kainomis. Nuo 2015 metų lęšiuko kaina yra įskaičiuota į paslaugos kainą. Ir toliau pati gydymo įstaiga sprendžia, kokį lęšiuką įsigyti. Tačiau bet kuriuo atveju jis privalo būti kokybiškas ir atitikti kokybės standartus“, – tikino N.Bernotienė.

Už vieną lęšiuką pacientai sumoka nuo 50 iki 1000 eurų. Žmonės neslepia įtarimų, kad medikai susitarę su brangių lęšiukų pardavėjais, todėl ir skatina pacientus juos pirkti, o ne pasinaudoti tais, už kuriuos jau sumokėta. Esą brangesnis daiktas yra kokybiškesnis. Ligonių kasos atlikti tyrimai rodo, kad net ir perkamas už 50 eurų yra ne ką blogesnis už tą, kuris kainuoja 1000. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius