Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai įspėja nėščiąsias nevykti į šalis, kuriose plinta Zika virusas

Medikai dėl mikrocefalijos grėsmės įspėja nėščiąsias nevykti į šalis, kuriose plinta Zika virusas. Pernai šis virusas fiksuotas Brazilijoje, anksčiau – kai kuriose centrinės Afrikos, Prietryčių Azijos valstybėse, Ramojo vandenyno salose.
Kūdikis įsčiose
Kūdikis įsčiose / „Youtube“ stopkadras

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informavo, kad JAV medikai turi įrodymų, jog Zika viruso infekcija gali padidinti mikrocefalijo – sunkios ligos, kai kūdikis gimsta nenormaliai maža galva ir smegenimis – riziką.

Mokslininkai ištyrė dviejų Brazilijos nėščiųjų, kurių nėštumas baigėsi persileidimu, ir dviejų naujagimių, mirusių netrukus po gimimo, kuriems diagnozuota mikrocefalija, mėginius. Gauti rezultatai parodė, kad Zika virusas aptiktas abiejų naujagimių smegenyse. Genetinės sekos analizė patvirtino, kad visais šiais keturiais atvejais Zika viruso padermė buvo identiška padermei, kuri šiuo metu cirkuliuoja Brazilijoje. Gimdyvės patvirtino, kad nėštumo metu joms pasireiškė Zika viruso simptomai – karščiavimas ir bėrimas.

Praėjusių metų pabaigoje nustatytas reikšmingas mikrocefalijos atvejų padidėjimas Brazilijoje. Per 2010-2014 metų laikotarpį šioje šalyje vidutiniškai kasmet buvo užregistruojama 100-200 atvejų naujagimių mikrocefalijos atvejų, iki 2015 metų lapkričio – daugiau nei 1200 atvejų.

ULAC rekomenduoja nėščiosioms vengti kelionių į viruso paveiktas teritorijas, o dėl būtinų kelionių nėščiosioms ar planuojančioms pastoti siūlo pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais ir griežtai laikytis priemonių, apsaugančių nuo uodų įkandimų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius