-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai perspėja: utėlėmis užsikrečia šimtai, o pagalbos kreipiasi vienetai

Medikai įspėja, kad Lietuvoje daugėja žmonių, kuriuos yra apnikusios galvinės utėlės. Specialistai atkreipia dėmesį, kad šie parazitai dažnai puola ne benamius, kaip mano daugelis, o vaikus ir tuos, kurie ypatingai laikosi higienos taisyklių, praneša TV3 „Žinios“.
Utėlės
Utėlės / „Shutterstock“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Utėlėmis užsikrečiama tiesioginio kontakto metu
  • Utėlės puola vaikus ir tuos, kurių galvos ypatingai švarios
  • Užsikrėtusiųjų – šimtai, bet daugelis nesikreipia į gydytojus
  • Pagrindinis simptomas – dažnas smarkus galvos niežėjimas

Specialistai taip pat pastebi, kad utėlių tema daugeliui yra tabu, todėl į medikus kreipiasi vienetai.

Tačiau vien tik vieno Vilniaus miesto mokyklų patikrinimo metu buvo užregistruota daugiau kaip 400 utėlėtų vaikų.

Kaip atpažinti, kad plaukuose apsigyveno utėlės? Pasak medikų, įprasčiausias to simptomas – dažnas ir smarkus galvos niežėjimas.

„Shutterstock“ nuotr/Utėlės
„Shutterstock“ nuotr/Utėlės

Utėlės plinta tiesioginio kontakto metu: susiglaudus galvomis ar susilietus drabužiais. Klaidinga manyti, kad utėlės renkasi asocialius žmones: medikai teigia, kad jos kaip tik mėgsta labai švarias galvas, nes joms tuomet lengviau prieiti prie odos ir kraujo bei prasimaitinti. Galvos utėlės maitinasi tik žmogaus krauju, jos nepuola jokių gyvūnų.

Kauno visuomenės sveikatos departamentas paskelbė, kad šiuo metu itin daug užsikrėtusių utėlėmis esama ties Jonava. Pabrėžiama, kad tiek čia, tiek kituose šalies miestuose žmonės vis dar vengia kreiptis į gydytojus ir prašyti pagalbos, todėl užsiima savigyda.

Specialistų teigimų, daugelis „tradicinių“ utėlių naikinimo metodų – mažai efektyvūs.

„Tėveliai turi įdėti daug širdies į tą darbą ir utėles tiesiog išrinkti. Išrinkti ir iššukuoti penkiomis šukomis, galima šiek tiek sudrėkinti plaukus 5 procentų acto tirpalu, kad išslystų geriau. Ir tą reikėtų daryti kas dieną dvi savaites“, – TV3 „Žinioms“ sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Vienas lengviausių būdų užsikrėsti utėlėmis – susiliesti galvomis su šių parazitų turinčiu žmogumi.
Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Vienas lengviausių būdų užsikrėsti utėlėmis – susiliesti galvomis su šių parazitų turinčiu žmogumi.

Specialistai sako, kad nenorintys eiti pas medikus turėtų pasikonsultuoti bent jau su vaistininkais. Pasak jų, esama būdų išnaikinti parazitus ir neapsilankius sveikatos apsaugos įstaigoje, bet svarbu tai padaryti pasitarus su specialistais.

Be to, TV3 „Žinios“ informuoja, kad suaugusieji turi susirūpinti ne tik galvinėmis utėlėmis. Populiarėja užsikrėtimas gaktinėmis utėlėmis, kurios gyvena ir veisiasi gaktos srityje, pažastyse, ar antakiuose. Dažniausiai šios rūšies utėlėmis užsikrečiama lytiškai santykiaujant. Sutinkamos ir drabužinės utėlės, dažnai randamos ne tik ant viršutinių drabužių, bet ir avalynėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius