-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžiaginės kaukės: ką turėtume žinoti?

Nustatant vis daugiau koronaviruso atvejų, specialistai primygtinai rekomenduoja dėvėti kaukes visose viešose vietose ir laikytis saugaus atstumo bei higienos taisyklių. Kadangi kaukių yra įvairių rūšių, ne visi žino, kaip taisyklingai jas dėvėti, kaip dažnai keisti, o jeigu kaukes siuvame patys, kaip tą padaryti tinkamai.
Džiūstančios kaukės Brazilijoje
Džiūstančios kaukės Brazilijoje / „Scanpix“ nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai pataria, ką reikėtų žinoti besirenkantiems medžiagines kaukes, o jeigu jas siuvame patys, kokius audinius rinktis ir kaip neapsigauti.

– Patarkite, iš kokių audinių galima siūtis patiems ar įsigyti jau pasiūtas kaukes? Kokie tvirčiausi, patvariausi ir kokie visiškai netinkami?

– Renkantis audinį, iš kurios bus siuvamos kaukės, vertėtų atkreipti dėmesį į medžiagos tankį. Kuo jis didesnis, tuo apsauginės savybės bus geresnės. Geriausiai rinktis neaustines medžiagas. Vidinis sluoksnis, kuris liečiasi su veidu, turėtų būti pagamintas iš hidrofilinės medžiagos, pavyzdžiui medvilnės, kuri absorbuotų iš kvėpavimo takų į išorę patenkančius lašelius. Geriausia, kad šis vidinis sluoksnis būtų šviesios spalvos, tuomet lengva pamatyti, kada kaukė susipurvinusi ar sudrėkusi.

Vidurinis sluoksnis tarnauja kaip filtras, todėl turi būti pagamintas iš hidrofobinės medžiagos. Geriausiai tam tinka polipropilenas. Išorinis sluoksnis turėtų būtų pagamintas iš hidrofobinės medžiagos. Jis apsaugo kitus sluoksnius bei veidą nuo išorinių lašelių ir drėgmės. Idealiausiai tinka sintetinės medžiagos (pavyzdžiui, poliesteris). Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kaukė nebūtų pagaminta iš elastingos medžiagos, nes jų audinys išsiplečia, atsiranda tarpeliai ir sumažėja filtravimo efektyvumas.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kaukė nebūtų pagaminta iš elastingos medžiagos.

Taip pat rekomenduojama, kad pasirinkta medžiaga galėtų atlaikyti didelį karštį ir skalbimą, nes šias kaukes privaloma nuolat skalbti ir išlyginti karštu lygintuvu. Medžiaga turėtų būti atspari 60 – 70 laipsnių temperatūrai.

Netinkami tie audiniai, kurie nepadeda sukurti barjero – yra skylėti, pernelyg ploni, netankūs. Kaip kad minėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Aplinkos ir darbo medicinos katedros docentas dr. Paulius Vasilavičius, svarbiausia, nešioti kokybiškas medžiagines kaukes, pagamintas bent iš trijų sluoksnių. Socialiniuose tinkluose plintančios skylėtos ar vieno sluoksnio marlinės kaukės tikrai yra netinkamos, nes nesudaro net minimalaus barjero ir yra daugiau puošmena, realios naudos neduoda, tik gali labiau pakenkti.

Svarbiausia, nešioti kokybiškas medžiagines kaukes, pagamintas bent iš trijų sluoksnių.

Jeigu renkatės jau pasiūtas medžiagines kaukes, geriausia ieškoti bent iš dviejų, o idealiausia – iš trijų sluoksnių. Išorinis sluoksnis turėtų būti skirtas filtravimui, apsaugantis nuo išorės dalelių, o vidinis – sugerti drėgmę. Taip pat puiku, jei kaukė būtų su vidiniu įdėklu, kurį galima išimti jam sudrėkus ir pakeisti į sausą.

– Daugelis vaikų nešioja medžiagines kaukes – nuo kelių metų rekomenduojama jas dėvėti ir kaip parinkti?

– Vaikai dėvėti kaukes privalo nuo 6 metų. Svarbu atkreipti dėmesį į vaiko veidelio ir kaukės dydį. Ji turi apgaubti vaiko nosį, burną ir smakrą. Neturėtų būti atvira ties vaiko žandais.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijaus Verygos spaudos konferencijoje žiniasklaidai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijaus Verygos spaudos konferencijoje žiniasklaidai

– Kaip tinkamai tokias kaukes dezinfekuoti, prižiūrėti, skalbti; kaip dažnai keisti?

– Kaukės patikimumą lemia tai, kiek laiko ir kaip jas dėvime. Chirurginės kaukės, dėvimos teisingai (kai dengia nosį, burną ir smakrą) keturias valandas nuo viruso apsaugo 90-95 proc. Medžiagines kaukes galima nešioti tik iki kol jos sušlampa. Sušlapusi kaukė nėra patikima ir ją reikia iškart pakeisti kita. Medžiaginė kaukė privalo būti išskalbta 60-70 laipsnių temperatūroje, taip pat išlyginta karštu lygintuvu. Jeigu kaukė dėvima visą dieną, o kitą rytą vėl yra nešiojama, daroma itin didelė klaida, nes tokiu būdu galima tik dar labiau platinti virusą. Jeigu, tarkime, turėjote kontaktą su sergančiu, virusas nusėdo ant jūsų kaukės, kaukę padėjote ant kokio nors paviršiaus, virusas plinta labai plačiai.

Patariama turėti ne po vieną kaukę, o bent dvi tris – tiek medžiagines, tiek vienkartines, kad galėtumėte keisti kas kelias valandas. O jeigu jau prireikė kaukę nusiimti, tai turite ją iškart išmesti (ar padėti skalbti, jeigu ji medžiaginė) ir keisti nauja.

– Jeigu palygintume su vienkartine kauke, kuo geriau/prasčiau medžiaginė kaukė? Kaip ją teisingai dėvėti ir nusiimti?

– Tiek medicininės, tiek medžiaginės kaukės yra vienas iš būdų apsisaugoti nuo užkrečiamosios ligos. Svarbiausia yra tinkamas kaukių dėvėjimas, o ne imitavimas (dengiant tik burną, ar tik smakrą).

Prieš užsidedant ar nusiimant kaukę, svarbu dezinfekuoti rankas. Nauja išskalbta medžiaginė kaukė turi būti laikoma sandariai maišelyje ir iš jo išimama su švariomis rankomis ir tik tada dedama ant veido. Nusiimant kaukę svarbu neliesti veido ir pačios kaukės vidinio ir išorinio paviršiaus. Kaukė turėtų būti dėvima tinkamai uždengiant nosį ir burną, o ją panaudojus iškart padėta skalbti ir pakeista nauja.

Nemedicininės kaukės turi atitikti šiuos kriterijus:

  • Kaukė turi sudaryti fizinį barjerą oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus per nosį ir burną.
  • Kaukė turi būti trijų medžiagos sluoksnių, tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidine kišenėle trečiam sluoksniui įdėti.
  • Kaukė turi būti vientisa (be skylių, nepermatomos ir pan.).
  • Kaukė turi būti tinkamo dydžio, kad dengtų nosį ir burną bei priglustų prie veido.
  • Kaukės vidinis sluoksnis turi būti iš medžiagos, gerai sugeriančios drėgmę, išorinis – iš medžiagos, iš kurios itin greitai išgaruotų drėgmė, o kaukės trečiasis sluoksnis, kuris įdedamas kaip filtras, gali būti iš tankios polipropileno medžiagos.

Neskubėkite smerkti

Jeigu pastebite žmogų be kaukės viešoje vietoje, neskubėkite piktintis ir teisti. Yra ne viena priežastis, kodėl vienas ar kitas asmuo kaukės nedėvi. Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad „negalią turintiems žmonėms ir vaikams galioja išimtys dėl kaukės ar kitos veido apsaugos priemonės dėvėjimo. Pavyzdžiui, esant tam tikriems psichikos sveikatos, kvėpavimo sutrikimams, autizmo spektro sutrikimams ir panašiais atvejais. Žinoma, svarbu suprasti, kad būtina dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, jei žmogaus turima negalia, pavyzdžiui, judėjimo, tai daryti leidžia. Tuo tarpu žmonėms, turintiems klausos negalią, rekomenduojama dėvėti veido apsaugos skydelius, nes gestų kalba yra neatsiejama nuo mimikos ir žmonės dažnai skaito iš lūpų.

Todėl, jeigu paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, ar viešajame transporte pamatysite žmogų be kaukės, neskubėkite teisti. Nes negalią turintiems žmonėms leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, kai dėl negalios tai padaryti sudėtinga arba neįmanoma.

Taisyklingas kaukės dėvėjimas

  • Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad pilnai dengtų burną ir nosį;
  • Dėvint kaukę, negalima jos liesti rankomis;
  • Nusiimant kaukę, negalima liesti rankomis pačios kaukės, tik raištelius;
  • Nusiėmus kaukę arba ją palietus, reikia nusiplauti rankas;
  • Vienkartinės veido kaukės keičiamos kai sudrėksta, bet ne rečiau kaip kas 4 valandas;
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudotas po kiekvieno naudojimo reikia išmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius