Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Meilė sau prasideda nuo rūpinimosi sveikata

Ką darytumėte netekę priekinio danties? Tikriausiai, kuo skubiau kreiptumėtės į odontologą, kad greičiau jį atkurtų. Pirmiausia – dėl išvaizdos. Tačiau netekę kurio nors krūminio danties per daug neskubate vietoj jo įstatyti naujo, nes juk nesimato, o kramtyti irgi galite. Odontologai įspėja: dantų trūkumas – nėra tik estetinė problema, nes uždelsus gali tapti rimta sveikatos problema ir nemažu psichologiniu išbandymu.
Gydytojas odontologas Simonas Bankauskas
Gydytojas odontologas Simonas Bankauskas

Iškritus vienam ar keliems dantims, žmogaus burnoje prasideda nepastebimi pokyčiai, kurie vyksta palaipsniui – per keletą mėnesių ar metų, todėl danties netekęs žmogus dažniausiai jų iškart nepastebi. Nesiėmus atkurti trūkstamų dantų, galima susidurti su rimtomis bėdomis.

Virškinimo problemos

Žmogaus organizmas – tai harmoninga sistema, energiją gaunanti su maistu. Dėl to, dantys – svarbus maisto virškinimo sistemos elementas, nes, prieš nuryjant bet kokį maistą, jį reikia gerai susmulkinti. Tam reikalingi visi ar bent dauguma dantų, nes, iškritus keliems, nebegalime nei atsikąsti, nei tinkamai sukramtyti maisto. Palaipsniui kyla grėsmė skrandžiui, kuris nepajėgia apdoroti rupaus maisto ir ilgainiui tai gali sukelti gastritą ar net opą. Žinoma, žmonės prisitaiko kramtyti ir keliais likusiais dantimis arba atsisako kieto maisto, tačiau valgyti vien tik košes – menkas malonumas.

Sunkesnis gydymas

Kita problema, kuri kyla netekus vieno ar kelių dantų yra tokia, kad į trūkstamo danties vietą pamažu ima svirti greta esantys dantys. Jiems iškrypus, susidaro nišos, kurias būna sunku išvalyti ir kuriose lengviau kaupiasi apnašos ir bakterijos, o dantys greičiau genda. Uždelsus atkurti trūkstamą dantį iškritusiojo vietoje, vėliau teks tiesinti pasvirusius gretimus dantis. Tokia procedūra užtruks ilgiau ir bus brangesnė. Per ilgai laukiant, ilgainiui ima tirpti ar retėti apkrovos netekusi žandikaulio vieta.

„Žinoma, netekus dalies dantų, rimtesnės problemos neatsiranda per mėnesį ar metus, tačiau po penkerių metų prasideda radikali žandikaulio atrofija, dėl kurios vėliau darosi sudėtingesnė implantacijos procedūra“, – pastebi implantuojantis gydytojas Simonas Bankauskas, CLINIC | DPC vadovas.

Žmonės netekę dantų greičiau sensta

Diskomfortas burnoje – tai pirmoji problema, jaučiama netekus vieno danties, tačiau netekus daugiau dantų, pasikeičia net veido bruožai. Atrofuojantis žandikauliams, į priekį atsikiša smakras, įdumba skruostai, sumažėja raumenų tonusas. Jei iškrenta priekiniai dantys, bruožai pakinta itin ženkliai. Lūpos tampa tarsi per didelės, įdumba, pagilėja nosies, lūpų ir smakro raukšlės, sutrinka veido proporcijos. Dėl šių veido pokyčių žmogus atrodo senesnis. Staigus išorinis senėjimas, be abejo, sutrikdo asmens psichologinę būseną. Žmogus nebesišypso, vengia kalbėti ir apskritai atsiriboja nuo socialinio gyvenimo. Neretai tokie žmonės užsidaro namuose tarp keturių sienų. Ir tai suprantama, nes dantys atlieka svarbią funkciją kalbant – tariant garsus į juos atremiamas liežuvis. Kai dantų nebėra – pradedama švepluoti, nevalingai švilpčioti, spjaudytis, kai kuriuos garsus ištarti tampa labai sunku.

„Svarbu suprasti, kad dantys yra neatskiriama žmogaus fizinės ir psichologinės darnos dalis. Jei jų netenkame – iškyla grėsmė ne tik mūsų sveikatai, bet ir visaverčiam socialiniam gyvenimui“, – sako implantuojantis gydytojas Simonas Bankauskas.

„CLINIC|DPC” klinika
„CLINIC|DPC” klinika

Vienmomentė implantacija

Šiuolaikinė implantologija leidžia išspręsti prarastų dantų problemas daug paprasčiau ir greičiau. CLINIC|DPC vadovas S.Bankauskas papasakojo, kad klinikoje naudojami implantai, su kuriais specialistai dantis atkuria vos per vieną dieną.

Į ką tik pašalinto danties šaknies vietą sriegiamas implantas ir ant jo iš karto tvirtinamas laikinasis dantis.

„Laikinojo danties išvaizda ir funkcijos nesiskiria nuo nuolatinio – gražiai atrodo, juo iš karto galima kramtyti, o po kelių mėnesių laikinasis dantis pakeičiamas nuolatiniu”, – sako gydytojas S.Bankauskas.

Implantas paprastai įsriegiamas per 10–15 minučių, o bendra procedūros trukmė priklauso nuo individualaus atvejo sudėtingumo. Po šios procedūros pacientui suteikiama implanto gamintojo viso gyvenimo garantija.

Vos keturi implantai

CLINIC|DPC Lietuvoje taiko unikalų metodą „visi ant keturių”, kurio metu visi vieno žandikaulio dantys tvirtinami vos ant keturių implantų. Naudojant šį metodą, vietoje tradiciškai sriegiamų 6–8 implantų, naudojami tik keturi. Tai iš esmės keičia visą gydymo eigą, sutrumpina procedūrų laiką ir mažina kaštus. Šis būdas leidžia nenaudoti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų. Vieno vizito pas gydytoją metu įsriegiami implantai ir ant jų tvirtinami nauji, patogūs, tvirti ir kramtymo funkciją visiškai atkuriantys laikini arba net ir nuolatiniai dantys. Taip gydyti galima bet kokio amžiaus žmones.

Trefoil sistema

Vienas galimų dantų implantavimo metodų, skirtas apatinio žandikaulio dantų atkūrimui. Atliekant Trefoil, į apatinį žandikaulį sriegiami 3 implantai. Atsižvelgiant į individualią situaciją, ant šių implantų dar tą pačią dieną gali būti uždėti nuolatiniai dantys.

Pirmieji Lietuvoje

CLINIC|DPC pirmieji Lietuvoje pradėjo naudoti skruostikaulinius implantus viršutinio žandikaulio dantims atkurti. Tradiciškai tokiai procedūrai reikia priauginti viršutinio žandikaulio kaulą. Kaip alternatyva šiai procedūrai, buvo sukurti specialūs skruostikauliniai implantai, kuriuos naudojant sumažėja galimų komplikacijų rizika ir sutrumpėja gijimo laikas. Šie skruostikauliniai implantai yra ilgesni nei įprastiniai ir tvirtinami skruostikaulyje, kuris yra pakankamai kietas tam, kad atlaikytų kramtymo krūvį.

Taip pat CLINIC|DPC jau sriegiami cirkonio implantai. Iš cirkonio keramikos pagaminti ir savo sudėtyje neturintys metalo implantai skirti į alergijas linkusiam organizmui. Kadangi imlantų sudėtyje nėra metalų, jie nekoroduoja, nepraranda savo savybių ir į imuninę sistemą neišskiria jokių kenksmingų dalelių. Taip pat keraminiai implantai pagaminti iš labai aukštos kokybės cirkonio, tad savo tvirtumu prilygsta titano implantams.

„CLINIC|DPC” klinika
„CLINIC|DPC” klinika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius