Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 15 /17:13

Mėlynė ant mėnesio kūdikio rankos – kraujo krešėjimo problema ar seselės klaidos kaina?

Vilnietė po kraujo ėmimo procedūros iš vos keturių savaičių kūdikio venos nustėro – tokios mėlynės ji dar nebuvo regėjusi. „Daugumai žinoma, kad Santariškių Vaikų ligoninė yra trečio lygio ligoninė ir čia susirinkę aukščiausios kvalifikacijos specialistai. Tačiau mūsų patirtis kita, kurią mes tiesiog privalome paviešinti“, – 15min rašo moteris.
Vaikų ligoninė
Vaikų ligoninė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į ligoninę ji atvyko dėl vaiko peršalimo: jis slogavo ir kosėjo. Tikėtasi, kad po kelių dienų šeima keliaus namo.

„Todėl šiandien mums paėmė pakartotinus tyrimus, turėjo atlikti bendrą kraujo tyrimą. Ryte, apie 9 val., atėjo paimti mažylio į procedūrinį minėtiems tyrimams – motinoms eiti neleidžiama. Po procedūros atvežė vaiką, pamačiau ant galvytės pleistriuką. Paklausiau, kodėl ėmė iš galvytės? Man buvo pasakyta, kad rankytėje nerado venos, todėl paėmė iš galvytės“, – pasakoja motina.

Atėjo skyrių vedėjai ir visi aiškino, kad per 30 karjeros metų neteko tokio vaizdo matyti ir nežinia, kas čia gali būti.

Kajus buvo neramus. Manyta, kad jam raižo pilvuką.

„Tačiau nurengus pastebėjome baisiai mėlyną ištinusią rankytę. Sukvietėm daktarus. Atėjo skyrių vedėjai ir visi aiškino, kad per 30 karjeros metų neteko tokio vaizdo matyti ir nežinia, kas čia gali būti.

Pareikalavau, kad ateitų sesutė, kuri ėmė kraują mano vaikui. Ji negalėjo paaiškinti, ką padarė. Aš jos klausiau, ar dūrė nematydama venos? O ji tylėjo. Po keleto šauksmų pasakė visai kitą teoriją, kad neva ėmė kraują iš venos, bet jo neužteko, tuomet paėmė ir iš galvytės“, – kalba moteris.

Motina pareikalavo hematologo bei chirurgo konsultacijos.

„Chirurgiškai rankytė neva sveika – neišnarinta, kaip mums atrodė. Hematologai pradėjo aiškinti, kad čia galbūt problema su kraujo krešėjimu. Bet juk jau buvo imtas kraujas ir iš kitos rankytės, ir iš galvytės – ir mėlynių nebuvo. Tačiau vienintelis medikų paaiškinimas – hematoma, ir tai esą turi praeiti“, – dėsto motina.

Nori, kad seselė būtų atleista

Gydytojai pacientui iš pradžių skyrė „Paracetamolio“ ir tepalo nuo patinimo. Tačiau ketvirtadienį po vidurdienio motina sakė, kad jau lašinami antibiotikai, kad nebūtų infekcijos.

„Atrodo, kad mums reikės ir kraujo", – verkdama nuogąstavo mama.

„Kiek vėliau išsiaiškinau, kad iš tikrųjų vaikui buvo bandyta durti, nors nematė venos, nes, kaip man paaiškino, „anatomiškai ji turėjo būti ir mes duriam, nors ir nematom venos.“

Taip, man reikėjo eiti kartu ir neklausyti daktarų, tačiau pasitikėjau...

Taip, man reikėjo eiti kartu ir neklausyti daktarų, tačiau pasitikėjau... Moteris, kuri sužalojo mano vaiką, kaip pati teigė, turi 18 metų patirties. Mes reikalausime, kad ji būtų atleista iš darbo – ne tokiems žmonėms dirbti su naujagimiais. Tikimės, kad patinimas praeis be jokių komplikacijų ir kad mūsų vaikas greitai pasveiks“, – rašė moteris.

Priežastį aiškinasi

Santariškių Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė sutiko, kad tokia ryški hematoma nėra įprasta. Todėl medikai atlieka medicininius tyrimus mėlynės atsiradimo priežasčiai išsiaiškinti.

„Vaikui daromas hematologinis tyrimas – hematomos atsiradimo priežastis gali būti medicininė. Kai tik bus tyrimų rezultatai, galėsiu pakomentuoti plačiau“, – aiškino J.Normantienė.

Diagnozavo sunkią ligą

Dėl naujagimio mėlynės pusdienį tylėję medikai ketvirtadienio popietę prabilo: jam – sunki liga.

Šitas atvejis padėjo anksti išaiškinti naujagimio sunkią ligą.

Neonatologijos centro vadovas dr. Arūnas Liubšys paaiškino, kad paciento kraujas ištirtas dėl galimų krešėjimo sutrikimų ir naujagimiui nustatyta sunki hemofilijos A forma.

„Šitas atvejis padėjo anksti išaiškinti naujagimio sunkią ligą, kuri bet kuriuo šio mažylio gyvenimo laikotarpiu galėjo sukelti sunkių pasekmių. Bet tinkamai gydant šią ligą galima kontroliuoti“, – komentavo A.Liubšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius