Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mėnesinės sulaukus 9-erių? Ginekologė I.Kravčenkienė – apie pirmuosius požymius ir tai, kas lemia ankstyvą brandą

Nors žinome, kad šiuolaikiniai vaikai bręsta greičiau, nei brendome mes ar mūsų tėvai, vis dėlto neramu, kai aštuonerių mergaitė suserga mėnesinėmis. Juk dar visiškas vaikas. Kada turėtų prasidėti pirmosios mėnesinės, kokias higienos priemones rinktis ir kokiais atvejais kreiptis į gydytoją, pasakoja gydytoja genetikė ginekologė Ingrida Kravčenkienė.
Mama ir dukra
Mama ir dukra / 123RF.com nuotr.

Kada turėtų pasirodyti

Pasak ginekologės I.Kravčenkienės, pirmosios mėnesinės mūsų šalies mergaitėms turėtų atsirasti 12–13 metų. Normalu, jeigu jos pasirodo 11 arba 14 metų. Vis dėlto yra mergaičių, kurios pirmą kartą suserga 10-ies arba net ir 8-erių metų amžiaus.

Ankstyvų mėnesinių nereikia išsigąsti, tačiau reiktų mergaitę atvesti pas gydytoją ginekologą, kuris ištirs, ar mergaitė neturi sveikatos problemų, ar jos bendra būsena, išvaizda atitinka tokią ankstyvą brandą.

Šiuolaikiniai vaikai geriau maitinasi, daugiau sveria nei prieš 20–30 metų, todėl ir greičiau lytiškai subręsta. Į gydytoją reiktų kreiptis ir tuomet, jeigu 16-kos metų mergaitei dar neprasidėjo menstruacijos.

Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologė Ingrida Kravčenkienė
Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologė Ingrida Kravčenkienė

Kas lemia ankstyvą brandą

„Lytinė mergaitės branda labai priklauso nuo jos riebalinio audinio, mat lytiniai hormonai estrogenai formuojasi ir gaminasi riebaliniame audinyje. Tad kuo apkūnesnė mergaitė, tuo daugiau jos organizme pasigamina moteriškų lytinių hormonų ir tuo pačiu ji greičiau bręsta, anksčiau suserga pirmosiomis mėnesinėmis, – sako gydytoja.

– Ankstyvesnę lytinę brandą skatina ir maistas, pavyzdžiui, mėsa, jeigu vištos, kiaulės ar galvijai buvo auginami su hormonais, gydomi antibiotikais; pieno produktai, jeigu jie pagaminti iš veršingos karvės pieno.

Lytinių hormonų gamybą skatina ir plastikiniai indai, iš kurių vaikai maitinami nuo kūdikystės.

Dažniausiai mama, kuri šildo kūdikiui pieną plastikiniame buteliuke, net nenutuokia, jog iš jo išsiskiria tam tikros medžiagos, trikdančios estrogenų pusiausvyrą. Todėl kūdikius patartina maitinti ne iš plastikinio, o stiklinio buteliuko, molinių puodelių, lėkštučių ir, savaime aišku, stengtis pirkti ekologišką maistą.“

Pirmieji požymiai ir menstruacijų trukmė

Ankstyvesnę lytinę brandą skatina ir maistas, pavyzdžiui, mėsa, jeigu vištos, kiaulės ar galvijai buvo auginami su hormonais.

„Pirmieji lytinės brandos požymiai yra ne menstruacijos, o pradėję augti pažastų, gaktos plaukeliai, paburkusios, pradedančios didėti krūtys, atsiradusios vaškinės išskyros iš makšties. Tai ženklas, kad po pusmečio, metų arba dviejų pasirodys ir pirmosios mėnesinės.

Pirmaisiais metais jos gali būti nereguliarios, tarkime, pasirodyti kartą per tris mėnesius. Tai priklauso nuo daugelio dalykų, streso, kelionių, nuovargio. Pirmaisiais metais ir ovuliacija įvyksta ne per kiekvienas mėnesines, nes vis dar svyruoja lytinių hormonų estrogenų pusiausvyra, ir per mėnesį nespėja užaugti bei atsisluoksniuoti gimdos gleivinė. Tad nereikia nerimauti, jeigu menstruacijos yra retos.

Pavojingiau, jeigu jos kartojasi pernelyg dažnai – pavyzdžiui, praėjus savaitei, mergaitė ir vėl suserga. Tokiu atveju reiktų kreiptis į gydytoją, nes jaunas organizmas gali per daug nukraujuoti, sutrikti jo metabolizmas. Per vienas menstruacijas normalu netekti iki 70 mililitrų kraujo (t. y. tris valgomuosius šaukštus). Galima orientuotis ir kitaip – jeigu mergaitė sunaudoja vieną pakelį įklotų, vadinasi, jos menstruacijos nėra pernelyg gausios. Aišku, dar reikia atsižvelgti ir į kūno svorį – iki 50 kg sverianti mergaitė turėtų kraujuoti mažiau.

Ši taisyklė galioja maždaug nuo 60-ies kilogramų kūno svorio. Paprastai mergaitė kraujuoja gausiau 3–5 dienas, dar 2 dienas gali pasirodyti šviežio kraujo. Jeigu kraujuoja ilgiau, vėlgi būtina kreiptis į gydytoją ginekologą“, – pataria I.Kravčenkienė.

Higienos priemonės

Pasak ginekologės, neįgudusiai mergaitei patartina rinktis paprastus įklotus, atitinkančius kraujavimo gausą. Mama turėtų parodyti, kaip taisyklingai juos naudoti, ir priminti, kad būtina įklotus keisti kas 2–2,5 valandos, mat kai kurios mergaitės mėgsta nusipirkti didžiausius įklotus, kad kuo rečiau reiktų juos keisti. Dideli įklotai trukdo oro cirkuliaciją, skatina iššutimus, o ilgiau su jais pabuvus gali atsirasti ir nemalonus kvapas. Tad būtina kaskart nuėjus į tualetą pasikeisti įklotą, nes užsistovėjus kraujui pradeda veistis patogeniniai mikroorganizmai.

Saugiausi yra paprasti medvilniniai arba pagaminti iš medžiagų, panašių į medvilnę, įklotai. Sintetinių naudoti nepatartina (tokių, kurie, anot reklamos, „užrakina“ skystį), nes jie sudaro sąlygas veistis patogeniniams mikroorganizmams. Maždaug nuo 13 metų mergaitė jau gali naudotis ir „mini“ tamponais, kurie ypač sportuojančio,s, šokančioms yra patogesni. Tačiau mama turėtų išaiškinti, kaip taisyklingai juos naudoti ir išugdyti dukrai įgūdį tamponus keisti kas 2 valandas.

Būtina kaskart nuėjus į tualetą pasikeisti įklotą, nes užsistovėjus kraujui pradeda veistis patogeniniai mikroorganizmai.

Nereikia baimintis, kad tamponas gali pažeisti mergystės plėvę – tai vis dar gajus mitas. Jaunai mergaitei, ko gero, patartina rinktis tamponus su aplikatoriais, mat juos paprasčiau naudoti. Vis dėlto šiam įgūdžiui išugdyti, kaip ir bet kuriam kitam, reikia laiko – jeigu mergaitė bijo arba nepavyksta susitvarkyti, vadinasi, kol kas geriau rinktis įklotus.

Na, o asmens higienai pakanka vien vandens – nereikia praustis su muilu ar intymios higienos priemonėmis, nes organizmo mikroflora yra prisitaikiusi prie mėnesinių. Kaip tik per besaikis prausiklių naudojimas sutrikdo natūralią mikroflorą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ginekologė – apie aistringo vasaros nuotykio pasekmes ir skubiąją kontracepciją

123RF nuotr./Paauglė
123RF nuotr./Paauglė

Kai skauda

„Menstruacijų skausmą lengviau pakelia sportuojančios, šokančios, judrios mergaitės, – sako I.Kravčenkienė. – Na, o jeigu skausmas kelia diskomfortą, reiktų pasitarti su gydytoju, kokius vaistus nuo skausmo galima duoti mergaitei. Dar padeda šilti pilvo kompresai, sėdėjimas susilenkus.

Per menstruacijas nepatartina bėgioti, šokinėti, nes tokia veikla gali sukelti spazmus ir didesnį skausmą. Higienos sumetimais nerekomenduojama lankyti baseino net ir toms, kurios naudoja tamponą, mat šis sumirksta, tampa pralaidus.

Mano nuomone, geriau būtų, jeigu mergaitė šiomis dienomis ir mokykloje nesportuotų, mat gali patirti nereikalingą stresą: nepatogu persirenginėti kūno kultūros pamokoms, įklotas gali pasislinkti. Aišku, yra ir tokių mergaičių, kurios puikiai jaučiasi per menstruacijas, mėgsta kūno kultūros pamokas – bet jos ir nesiprašo atleidžiamos. Visos kitos kur kas geriau jausis ramiai sėdėdamos ant suoliuko.“

Keli patarimai:

  • Nuo pat pirmųjų menstruacijų mergaitę reiktų mokytis žymėti dienas, kraujavimo gausą, nes ši informacija bus reikalinga apsilankant pas gydytoją ginekologą.
  • Per pirmąsias mėnesines, jeigu jos prasideda pradinėje klasėje, ko gero patartina leisti mergaitei pasilikti namuose, parodyti, kaip taisyklingai pasikeisti įklotus, kaip nusiprausti.
  • Jeigu mamai dukros mėnesinės pasirodė netikėtai ankstyvos, jokiu būdu negalima parodyti savo nerimo, nes jis nerimas labai persiduoda vaikui. Patartina paaiškinti, kad kraujas bėga, tačiau jokios žaizdos nėra, tiesiog gimda ruošia patalėlį būsimam vaikučiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius