Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mėnuo be alkoholio: kas per tokį laiką nutinka mūsų protui ir kūnui?

Kai kurie žmonės, Uk.businessinsider.com teigimu, spalio mėnesį nutarė praleisti be alkoholio. Sakoma, kad tai gali teigiamai paveikti protą ir kūną. Gali pagerėti miegas ir bendra sveikatos būklė. Tačiau, jei mėgstate daugiau ir dažniau išgerti, jums gali pasireikšti abstinencijos simptomai.
Pagirios
Pagirios / 123rf.com

Fiona Sim, buvusi bendrosios praktikos gydytoja ir medicinos patarėja organizacijoje „Drinkaware“, „Evening Standard“ patvirtino, kad tai, jog mėnesį nevartosite alkoholio, gali turėti teigiamą įtaką sveikatai ir kūnui. Pavyzdžiui, gali sumažėti jūsų kraujo spaudimas, o miego būklė ir kokybė – pagerėti.

„Taip padėsite ir savo kepenims, kiek – priklauso nuo to, kiek žalos alkoholis joms padarė prieš tai“, – sako F.Sim.

Jei, kaip ir minėta straipsnio pradžioje, esate iš tų, kurie mėgsta dažniau ir daugiau išgerti, staigių teigiamų rezultatų tikėtis nereikėtų, gali pasireikšti tokie simptomai kaip drebulys, galvos skausmas, pykinimas.

„Jei taip nutiks, jūs veikiausiai nuspręsite daryti tai kur kas lėčiau ir stabiliau, kol pasieksite žemiausios rizikos rekomendacijas, arba išvis nustosite vartoti alkoholį“, – teigia gydytoja.

Vienais metais sausis man tapo sausuoju mėnesiu. Tačiau miego ritmas ne pagerėjo, kaip buvo teigiama, o priešingai – sutriko. Sveikatos ekspertai sakė, kad tai gali būti abstinencijos simptomai.

Akivaizdu, jei alkoholį vartojate tam, kad kūnas atsipalaiduotų, kurį laiką jam gali būti sunku pasiekti tą būseną be jokių vaistų.

Kitąmet pajaučiau, kad labai trokštu saldumynų. Tyrimai parodė, kad nuo cukraus taip pat gali tapti priklausomas. Mintis, kad mano organizmas gali priprasti prie visko, kas jam nėra gerai, suteikė perspektyvą gėrimo įpročiams.

Nepaisant to, kad kūnui kartais reikia laiko prisitaikyti, F.Sim teigimu, alkoholio atsisakymas gali būti naudingas ir psichinei sveikatai.

Alkoholis yra depresantas. Taigi, net jei ir pasijaučiate geriau gavę pirminį impulsą, ilguoju laikotarpiu tai veikiausiai nepadėtų jaustis geriau. Pasak F.Sim, tai taip pat susiję su savęs žalojimu, mintimis apie savižudybę ir atminties sutrikimu.

„Po sunkios gėrimo sesijos galite nieko neprisiminti apie praėjusį vakarą, bet, kalbant apie ilgesnį laiką, atminties praradimas gali būti kur kas rimtesnis, – sako F.Sim. – Kai nustojate gerti, tą riziką sumažinate, tačiau, jei žala jūsų smegenų ląstelėms jau buvo padaryta, ne visus žalos padarinius galima atkurti.“

Ir bet koks pasitikėjimas, kurį jums suteikia alkoholis, ilgai nesitęs. Alkoholis nėra afrodiziakas, nors daugelis mano būtent taip. Pasak F.Sim, jis sumažina jautrumą, todėl kur kas mažiau mėgaujatės seksu.

„Tiek moterims, tiek vyrams alkoholis gali sumažinti vaisingumą, taigi jei jūs abu mėgstate išgerti, galite susidurti su tuo, kad taps sunku pastoti, – sako F.Sim. – Kalbant apie santykius, dažnas gėrimas gali iššaukti blogą nuotaiką ir agresiją, tai yra svarbi šeimoje patiriamo smurto priežastis. “

Taigi, atsisakius alkoholio, ne tik santykiai tampa geresni, bet yra ir kitų naudų: geresnė odos būklė, sumažėja nutukimo ir tam tikrų vietų vėžio rizika, mažėja migrena, ir faktas, kad sutaupote pinigų. Be to, kitą dieną galite ramiai jaustis prieš draugus, kad praėjusį vakarą nieko neiškrėtėte, dėl ko būtų gėda.

Kai daug ir dažnai geriame, smegenys praleidžia tą miego dalį, kuri padeda susitvarkyti su kaltės jausmu. Todėl esame labiau linkę pabusti su „alkoholio kaltės“ arba „alaus baimės“ jausmu.

Nesvarbu, dėl kokių priežasčių nuspręstumėte kuriam laikui atsisakyti alkoholio, tai turėtų daug naudos ir jums patiems, ir tiems, kurie jus supa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius