Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mergaičių mentorės dalijasi, kaip atrodys ateities lyderė moteris?

Jauname amžiuje dažnai turime gausybę idėjų, tačiau neturime aiškaus plano kaip tai įgyvendinti ateityje, o dažnai pritrūkstame ir drąsos. Mados ir verslo plėtros specialistė Milda Savickienė tiki, jog mūsų ateitis priklauso nuo investicijų į jaunąją kartą, o sėkmingo start-up’o paslaptis glūdi ne tik idėjoje, bet ir atkaklume eiti iki galo ir įgyvendinti projektą nepaisant visų kliūčių. Kiekviena karta turi galimybę pakeisti pasaulį, ar būsima karta atneš Lietuvai daugiau vienaragių?
,,WoW University“ projektas „Future Heroes“
,,WoW University“ projektas „Future Heroes“ / ,,WoW University“ nuotr.

Kodėl verta skatinti mergaičių verslumą, ruošti ateities iššūkiams ir kaip atrodys ateities lyderė moteris, kalbame su ,,WoW University” projekto „Future Heroes”, kuris skirtas 14-17 metų mergaitėms, mentorėmis.

Moterys labiau orientuotos į vidinį pasaulį

Žmogiškųjų išteklių specialistė bei kompanijos darbuotojų užimtumo komiteto lyderė Simona Račaitė ateities moterį mato veržlią, drąsiai priimančią sprendimus, įsiklausančią ir darančią reikšmingus pokyčius. Kaip tik todėl ji tiki „Future heroes” projekto svarba: „Tokiame amžiuje kaip niekad svarbu didinti merginų pasitikėjimą savimi, savo žiniomis, ugdyti jų gebėjimą spręsti problemas. Todėl man svarbu matyti ir didelę tėvelių paramą bei įsitraukimą”,- sako WoW University mentorė.

Anot S. Račaitės, moterys yra žymiai labiau orientuotos į vidinį pasaulį, nei vyrai, tad skatinant tikrąją lyderystę moterų tarpe, galima išsiugdyti realius pokyčius: „Moterys lygiai taip pat gali būti konkuruojančios rinkoje, ieškančios greitų sprendimų, sukaupusios nemažą žinių kiekį, tiesiog jų vertybinis pasaulis ir motyvacija gali gerokai skirtis nuo vyrų. Tik palaikydamos joms artimas vertybes, moterys gali nueiti toliau. Tą galime daryti sąmoningai, investuojant į moterų verslus, perkant produktus iš moteriško verslo, palaikant moteriškas idėjas, ir t.t.”,- teigia S. Račaitė.

Turime skatinti merginas domėtis verslu

Mentorė pabrėžia, jog norint apibrėžti lyderio savybes, yra didelis skirtumas tarp pasitikėjimo savimi ir sąmoningumo: „Pasitikėjimą aš vis dėlto prigretinčiau prie išorinio pasaulio, tai, ką daugiau pastebi vyrai. Pasitikinti moteris siejasi su tuom, kaip save pateikia, kaip užtikrintai kalba, o visa tai – išoriniai atributai. Tuo tarpu sąmoningumas yra apie tai, kaip gerai save pažįstame, kokius sprendimus priimame, kokiomis tiesomis vadovaujamės, kaip save matome santykyje su kitais žmonėmis. Aš žymiai labiau kreipiu dėmesį į tai, ką moteris sako, kaip dėlioja argumentus, kokios yra jos vertybės, negu į tai, kaip tvirtai ji spaudžia ranką. Dažnai ir darbe norisi daugiau tokių lyderių, kurios domisi, įsiklauso”,- teigia WoW University mentorė S. Račaitė ir priduria, jog kai visuomenė supras šiuos esminius skirtumus, pranyks ir riba tarp diskriminacijos, tačiau kad tie pokyčiai vyktų sparčiau, turime skatinti jaunas merginas domėtis verslu ir kurti savo vienaragius.

Mergaičių savybių privalumai

Pasaulinės sėkmės sulaukęs projektas „Future Heroes“ siekia padėti moksleivėms kuo ankstesniame amžiuje atrasti galimybes, ugdytis ir skleistis jų asmenybėms bei lyderio savybėms ir siekti užsibrėžtų tikslų.

Projekto mentorė Loreta Pivoriūnaitė tiki, jog šis projektas kuria suvokimą visuomenėje, jog turime kuo ankstesniame amžiuje parodyti moksleiviams galimybes, padėti ugdytis ir skleistis jų asmenybėms bei lyderio savybėms: „Tai reiškia, kad paauglės gebėtų prisiimti atsakomybę. Galiausiai lyderystė tai yra bendradarbiavimas, buvimas kartu, bendrystė ir kartu mažesnis konkuravimas tarpusavyje. Kuo labiau moteris skatinsime padėti viena kitai, tuo daugiau moterų bus laimingesnės ir gebančių kurti tvarius pokyčius. Laiminga moteris – taikus pasaulis”,- tiki WoW University mentorė.

Pasak Team Academy koučerės, Idialogue mentorės ir saviugdos knygos „The Silent Coach" autorės L. Pivoriūnaitės, tai, kad dėmesį projektui skyrė eilė verslo atstovų, institucijų, tokių kaip nevyriausybinė organizacija „Wow University”, Šveicarijos Filantropijos Fondas „The Ella Fund“, Britų taryba ir kiti partneriai, parodo, jog visuomenei rūpi būti dalimi Lietuvos ateities – tų moterų, kurios priims sprendimus, kurios ves organizacijas ir kurios padės nelaimėje esantiems: „Tiek dabarties momentu, tiek ateities perspektyvoje – girdėjimas, buvimas čia ir dabar, globa ir strateginis mąstymas, bendradarbiavimo aplinkos kūrimas – tai yra raktas moteriai, kuris atves link pasaulio taikos, gerovės ir klestėjimo”,- įsitikinusi pašnekovė.

Kaip geriausiai ugdomi lyderystės įgūdžiai

L. Pivoriūnaitė prie WoW University projekto veiklos prisijungė smalsumo vedama – kokia ta dabartinė karta: „Man buvo įdomu dirbti su moksleivėmis mergaitėmis, kurios turėdamos motyvaciją išmokti naujų įgūdžių aplikavo į šią programą. Buvo smalsu būti ir kuratore-mentore tarptautiniame kontekste. Smalsavau pasižiūrėti koks yra šiuolaikinis jaunimas, su kokiomis problemomis ir iššūkiais jis susiduria”.

Kalbant apie jaunimo lyderystės tendencijas Lietuvoje, pasak L. Pivoriūnaitės, tai labai priklauso nuo konteksto ir nuo aplinkos, kurioje veikia ir gyvena jaunas žmogus: „Labai svarbus yra užsidegimas, jų noras daryti gera aplinkoje, visuomenėje, padėti kitiems. Kiek gaila ir liūdna, kad vis mažiau jaunimo įsitraukia į nevyriausybinių organizacijų veiklas, nes būtent taip ypatingai ugdomi ir atlskleidžiami lyderystės įgūdžiai. Juk į šiuos įgūdžius įeina ir atsakomybės prisiėmimas ir iniciatyva, gebėjimas dirbti komandoje, girdėjimas vienas kito, iššūkių sprendimas, sprendimų paieška bei pagarba vienas kitam”,- vardina WoW University mentorė.

Merginos prisidės prie svarbių ateities pokyčių

„Tikiu, kad mūsų ateitis priklauso nuo mūsų investicijų į jaunąją kartą, tad palaikau iniciatyvas, prisidedančias prie jaunosios kartos lavinimo”,- sako UX dizainerė, rinkodaros specialistė, prekės ženklo kūrimo, mados ir verslo plėtros specialistė Milda Savickienė.

Prie pasaulinės sėkmės sulaukusio projekto „Future Heroes” mentorė prisijungė įkvėpta projekto filosofijos ir kilusio noro dalintis patirtimi: „Mano veiklos sritis – įmonių vizualinio identiteto kūrimas ir inovatyvių sprendimų diegimas, todėl mėgaujuosi naujų idėjų generavimo ir vystymo procesu. Pastebėjau jaunosios kartos jautrumą aktualioms temoms, jų savotišką brandą, identifikuojant problemas ir ieškant sprendimo metodų. Tikiu, kad šios merginos prisidės prie svarbių ateities pokyčių”,- teigia M. Savickienė.

Griauna stereotipus apie valdžios pozicijas

Mentorė pastebėjo, jog jaunimas turi puikių idėjų, kurias būtų galima vystyti iki sėkmingų start-up’ų: „Visgi sėkmingo start-up’o sėkmės paslaptis glūdi ne tik idėjoje, bet atkaklume eiti iki galo ir įgyvendinti projektą nepaisant visų kliūčių. Todėl šis projektas plečia motyvuotų jaunų merginų akiratį bei žinių bagažą, suteikia koncentruotą informaciją apie verslo vystymą ir ruošią ateities iššūkiams.

,,WoW University“ nuotr./,,WoW University“ projektas „Future Heroes“
,,WoW University“ nuotr./,,WoW University“ projektas „Future Heroes“

Juk tai yra ne tik apie lyderystę, bet ir apie komandinį darbą, pasitikėjimą, atsakomybių pasidalijimą, gebėjimą identifikuoti problemas ir jas spręsti, apie vieningo tikslo išsikėlimą ir gebėjimą jo siekti iki galo. Šių savybių lavinimas svarbus tiek moterims, tiek ir vyrams, tačiau moterų tarpe egzistuoja stereotipai, susiję su valdžios pozicijomis, kuriuos „Future Heroes” padeda sugriauti, įkvėpdamas pasitikėjimo bei atkaklumo siekti savo tikslų”,- sako mentorė ir priduria, jog pastebi sąmoningumo augimą visuomenėje: „Visgi, viskas vyksta greičiau, kuomet kiekvienas iš mūsų prisidedame prie pokyčių, kad ir mažais veiksmais. Tai puikiai įrodė ir prieš metus prasidėjusi karo Ukrainoje situacija, kuomet susivienijusi tauta sugebėjo surinkti nemenkas aukas pagalbai. Žinoma, šį procesą pastūmėjo pozityvių ir aktyvių lyderių darbas. „Future Heroes” projektas kaip tik ir ugdo naują lyderių kartą, kuri tikėtina ir paspartins pozityvius procesus visuomenėje. Juk ateities moteris – stipri ir laisva asmenybė, kūrybiška ir mylinti lyderė, gebanti motyvuoti savo pavyzdžiu”,- sako projekto mentorė M. Savickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius