-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėta – stebuklas, kurį galite auginti ant palangės

Botanikai mėtą vadina botaniniu stebuklus. Tačiau šis augalas dovana yra ne tik augalijos specialistams, bet ir kiekvienam, besirūpinančiam savo namais ir sveikata. Šveitiklis pėdoms, priemonė grindims valyti, vaistas nuo sinusito - vos keli būdai, kaip galite panaudoti mėtą. Sužinokite, kodėl šis augalas turėtų augti kiekvieno mūsų namų prieigose, vardina internetinis portalas motherearthliving.com.
Mėtos
Gydo ne tik mėtų arbata / Flickr.com
  • Auginant mėtas jūsų sode dūgs tik naudingi vabzdžiai. Mėtos yra turtingos nektaru ir žiedadulkėmis, o šios gėrybės dėl mėtų lapinės struktūros yra lengvai pasiekiamos bitėms.
  • Kadangi mėtos pritraukia gerus vabzdžius, tai reiškia, kad jos atbaido bloguosius. Atbaidykite muses ir skruzdėles purkšdami pipirmėtės eterinį aliejų (dešimt dalių vandens ir viena dalis aliejaus) aplink savo duris ir langus.
Fotolia nuotr./Mėtos ir citrina
Fotolia nuotr./Mėtos ir citrina
  • Išgelbėkite naminius gyvūnus nuo įkyrių blusų šiuo baidikliu: suriškite į ryšulėlį dvi dalis šaltmėtės, vieną dalį čiobrelių ir vieną dalį pelyno. Sukiškite žoleles į mažą pagalvėlę ir padėkite ją netoli gyvūno miegamosios vietos.
  • Suteikite savo namams gaivų kvapą įlašindami keletą mėtos eterinio aliejaus lašelių į pasigamintą valymo priemonę. Išmėginkite šį paprastą būdą, skirtą palaikyti tiek medinių grindų, tiek plytelių švarą: stiklinę acto atskieskite keturiais litrais vandens ir įlašinkite 3-5 lašelius mėtos eterinio aliejaus.
  • Jūs neturite pirkti kramtomosios gumos ar mėtinių ledinukų, kad išlaikytumėte gerą burnos kvapą. Tiesiog nusiskinkite ir kramtykite mėtos lapelį.
Shutterstock nuotr./Mėtos
Shutterstock nuotr./Mėtos
  • Kai atrodo, kad niekada nesustosite žagsėję, į šilto vandens stiklinę įsipilkite šiek tiek citrinos sulčių, įberkite žiupsnelį druskos ir įdėkite keletą mėtos lapelių.
  • Pipirmėtės garų vonelė padeda įveikti sinusitą, atsikratyti slogos ir nugalėti infekciją. Į verdančio vandens puodą įlašinkite keletą pipirmėtės eterinio aliejaus lašų. Mėtos kvapo prisotinti garai taip pat puikiai valo veido odą.

Pipirmėtės eterinis aliejus gali pagerinti jūsų nuotaiką

  • Pipirmėtės eterinis aliejus gali pagerinti jūsų nuotaiką ir veikti kaip pykinimą mažinanti priemonė. Pora aliejaus lašų sudrėkinkite švarią nosinę ir tiesiog įkvėpkite.
  • Jei skauda galvą, smilkinius patepkite pipirmėtės eteriniu aliejumi. Sudėtinės pipirmėčių aliejaus dalys atpalaiduoja spazmus.  Norint atsikratyti stipraus galvos skausmo pravers šalti mėtų arbatos kompresai.
  • Dėl skausmą lengvinančių mentolio savybių, mėta malšina pėdų skausmą. Mentolis taip pat sukelia šaldymo pojūtį, tad tai puikios sąlygos pėdoms šveisti. Šveitikliui pasigaminti jums reikės vos trijų dalykų: sumaišykite vieną stiklinę jūros druskos, 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus ir šešis pipirmėtės eterinio aliejaus lašus.
  • Mentolis šaldo ir atgaivina odą. Stipri pipirmėčių arbata yra ypač naudinga gydant nudegimus saulėje. Paruoštą arbatą laikykite šaldytuve keletą valandų. Šalta arbata kūną vėsinkite naudodami vatos padelius.

Parengė Kamilė Matusevičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius