-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mineralinis vanduo – ne tik sveikas, bet ir skanus: kas lemia skonį ir kodėl tai svarbu?

„Vanduo yra pirmasis žmogaus kūno vaistas, niekada to nepamirškite“, – tvirtina pirmasis Prancūzijoje vandens someljė Alexis Durand. Daugelyje pasaulio mineralinių vandenų išragavęs žinovas ypač gerai vertina lietuvišką mineralinį vandenį „Birutė“. Ekspertas pabrėžia ne tik šio vandens naudą organizmui, bet ir gerą skonį. Bet ar tikrai dėl skonio nesiginčijama ir kodėl someljė įvertinimas galėtų būti svarbus? Galų gale – nuo ko gi priklauso vandens skonis?
Mineralinis vanduo „Birutė“
Mineralinis vanduo „Birutė“ / Gamintojo nuotr.

Aistra vandeniui – gyvybės šaltiniui

Vandens someljė Alexis Durand pradinė kvalifikacija – vyno someljė. Prancūzas prisipažįsta: ne išsyk buvo lengva suprasti, kodėl apie vandenį jis negali kalbėti taip, kaip kalba apie vyną. „Vanduo yra tai, kas kelia stiprias emocijas, juk jis yra visa ko pagrindas. Žmogaus kūnas sudarytas iš vandens, be jo nebūtų gyvybės žemėje. Vanduo, kuris daugeliui iš mūsų nėra įdomus – būtinas ir esminis“, – su užsidegimu pasakoja A. Durand.

Aistra vandeniui jį atvedė į Vokietijos Doemens akademijos organizuojamus vandens someljė kursus, daug kuo primenančius vyno someljė pamokas: aklos degustacijos, vandens derinimas su maistu ir vynu. Ir štai jau penkti metai, kai A. Durand tituluoja save pirmuoju vandens somejė vyno šalyje Prancūzijoje.

Į klausimą, kas galėtų tapti kvalifikuotu vandens someljė, jis atsako, kad reikėtų būti aistringam, dar geriau, jei ypatingai domėtumėtės vandeniu, tarkim, būtumėte aludaris, distiliuotojas, arbatos meistras. Padėtų ir chemiko išsilavinimas, geologijos žinios, taip pat žinios apie mineralus ir sveikatą. Prireiktų ir jautrumo odos lytėjimo (hapatiniams) pojūčiams, jautrumo skoniui, gebėjimo įsisavinti mineralus.

Anot A. Durand, vandens skonis vertinamas panašiai kaip ir vyno, skirtumas tik tas, kad vanduo buteliuose neturi kvapo. „Pirmiausia stengiamės išreikšti gilų skonį ir pojūtį burnoje. Iš pradžių bandome išsiaiškinti, kokių mineralų yra vandenyje, kad galėtume jį įvertinti. Tad mėginame paaiškinti jutimus, jausmus, kuriuos kiekvienas vanduo sukelia burnoje. Galiausiai, stengiamės viską įvertinti iš naujo, reziumuodami, kad surastume geriausią derinį su maistu ir vynu, viskiu, kava, arbata ir daugybe kitų derinimo variantų“, – pasakoja prancūzas.

Pasak A. Durand, vandens someljė vartotojui gali padėti surasti atitinkamą vandenį, kuris padėtų, pavyzdžiui, išgydyti ligą. Juk vanduo, jo teigimu – pirmasis žmogaus kūno vaistas. Žinoma, someljė gali padėti išsirinkti geriausią vandenį konkrečiai progai, konkrečiam patiekalui, vynui ar tiesiog padėti patenkinti vartotojo skonį.

Įvertintas kaip skaniausias natūralus mineralinis vanduo

„Birutei“ susitikti su vandens žinovais ir someljė padėjo tai, kad bendrovė tradiciškai dalyvauja maisto parodose, kur pristato savo produkciją. Vienoje iš tokių parodų šį mineralinį vandenį ir atrado šios srities žinovai.

„Nuo to karto sulaukiame vandens someljė dėmesio, jie savo iniciatyva ragauja ir tyrinėja mūsų „Birutę“, vertina jo itin gerą balansą tarp elektrolitų suteikiamo skonio ir angliarūgštės burbuliukų. Ne kiekvienas mineralinis vanduo angliarūgšte prisisotina vienodai. O štai „Birutė“ kaip tik yra tas vanduo, kuriam dėl jo mineralinės sudėties tai pavyksta puikiai“, – pasakoja bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“ vadovė Aistė Pranckuvienė.

Anot jos, bemaž pats didžiausias įvertinimas „Birutei“ yra tai, kad ji yra paklausi daugelį metų. „Birutė“ yra pirmasis Lietuvoje mineralinis vanduo ir vienas seniausių mineralinių vandenų Europoje. Išpilstyti į buteliukus ją pradėta 1924 metais, o šaltinis atrastas dar XIX amžiuje. Vardą šiam mineraliniam vandeniui, kaip ir „Vytautui“, parinko tais laikais populiarus ir gerbiamas rašytojas, kunigas Juozas Tumas-Vaižgantas.

„Birutė yra ypatingas ir ypač malonus vanduo. Daug mineralų, gerai subalansuotas ir labai lengvas gerti. Tai yra gydomasis vanduo, kuriame yra daug kalcio, magnio ir kalio, kurių kasdien reikia organizmui. Net ir turėdamas didelę mineralizaciją, jis gali būti vartojamas kaip kasdienis vanduo – gaivinantis, su dideliu hidratacijos (organizmo įsotinimo vandeniu) pajėgumu. Būtent dėl jo švelnaus skonio rekomenduočiau šį produktą visiems bet kuriuo paros metu“, – taip apie šį mineralinį vandenį sako vandens someljė A. Durand.

Gamintojo nuotr./Mineralinis vanduo „Birutė“
Gamintojo nuotr./Mineralinis vanduo „Birutė“

Mineralinė sudėtis – ta pati, o skonis gali keistis

Natūralus mineralinis vanduo pagal standartą siejamas tik su vienu šaltiniu. Todėl nuo 1924 metų „Birutės“ šaltinis yra vienas ir tas pats. Šio vandens sudėtis yra nusistovėjusi per tūkstančius metų, formuojantis po žeme esančioms uolienoms, šaltinis nuolat atsinaujina.

„Tyrimai rodo, kad „Birutės“ mineralinė sudėtis nekinta. Pagal reikalavimus įmonės laboratorijoje tiriama kiekviena produkcijos partija, be to, periodiškai atliekami tyrimai sertifikuotose laboratorijose. Yra žmonių, teigiančių, kad „Birutės“ skonis pasikeitė, kad ji dargi tapo skanesnė. Galbūt iš dalies taip yra dėl to, kad „Birštono mineraliniai vandenys“ yra investavę į technologijas, kurios padeda daug geriau apsaugoti vandenį nuo išorės poveikio, kad buteliuke jis išliktų toks, koks yra po žeme. Kita vertus, žmonės neįvertina, kad tiek dėl amžiaus ar organizmo būklės suvokimas apie skonį ir skonio pojūtis gali keistis“, – sako įmonės vadovė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį į seniai žinomą tiesą, kad dažnai žmones traukia vartoti tuos maisto produktus, turinčių medžiagų, kurių organizmu tuo metu trūksta. Pastaruoju metu esą pasikeitė auginamų augalų sudėtis, nebegauname daug mineralų turinčių daržovių ir vaisių, tad kartais ir alyvuogės, kurios anksčiau nepatiko, staiga ima atrodyti skanios, nes jose yra mūsų organizmui reikalingų mineralų. Tas pats pasakytina ir apie mineralinį vandenį – anksčiau atrodęs neskanus vėliau gali pradėti net ir labai patikti.

Pastaruoju metu „Birutės“ įsigyti galima visose trijose Baltijos šalyse, didžiausią rinkos dalį užima Lietuva. Be to, prieš keletą metų rinkai pristatyta ir negazuota šio mineralinio vandens versija.

„Pardavimai visose rinkose auga, netgi galėtume kalbėti apie susidomėjimo proveržį. Pastebime, kad vis daugiau žmonių Lietuvoje atranda „Birutę“ dėl gero jos skonio. Todėl ir naujausia mūsų komunikacija yra kvietimas pabandyti. Nuoširdžiai siūlome paragauti, nes tai yra labai gerai subalansuotas skonio, mineralų bei angliarūgštės burbuliukų derinys, suteikiantis žmogui labai stiprią atgaivą tiek per jutiminę patirtį, tiek ir per naudą organizmui“, – sako bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“ vadovė A. Pranckuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius