-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minima Pasaulinė kraujo donoro diena

Kiekvienais metais birželio 14 d. visos pažangios pasaulio šalys mini Pasaulinę kraujo donoro dieną. Šis įvykis skirtas viešinti informaciją apie saugaus kraujo ir kraujo komponentų būtinybę bei išreikšti padėką visiems donorams, kurie savanoriškai ir neatlygintinai dovanoja savo kraujo kitų žmonių gyvybėms gelbėti.
Kraujo donorystės akcijos akimirka
Kraujo donoras. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad kiekvienais metais kraujo ir jo komponentų perpylimas padeda išgelbėti milijonus žmonių gyvybių, prailgina pacientų, sergančių sunkiomis ligomis, gyvenimo trukmę ir pagerina jų gyvenimo kokybę. Be kraujo perpylimo nebūtų įmanoma atlikti daug sudėtingų medicininių procedūrų ir chirurginių operacijų. Labai svarbų vaidmenį kraujo donorystė vaidina motinystės apsaugoje siekiant išgelbėti gimdyvių gyvybes ir sveikatą.

PSO atkreipia dėmesį, dauguma šalių dar nesugeba sukaupti reikalingų saugaus kraujo atsargų, o kraujo tarnybos nuolat susiduria su saugaus ir kokybiško donorų kraujo apsirūpinimo problemomis. PSO akcentuoja, kad apsirūpinti pakankamomis saugaus kraujo atsargomis galima tik iš reguliariai, savanoriškai ir neatlygintinai kraują aukojančių donorų. Todėl PSO iškėlė tikslą, kad iki 2020 m. visos šalys reikalingomis kraujo atsargomis apsirūpintų tik iš savanoriškų ir neatlygintinų kraujo donorų. Šiuo metu 62 šalyse nacionalinės kraujo atsargas sukaupiamos iš neatlygintinų kraujo donacijų, o 40 šalių kraujo tarnybos iki šiol priklauso nuo donorų, kurie yra pacientų artimieji ar ima finansinį atlygį už duodamą kraują.

Šiais metais jau 10 kartą solidariai minima Pasaulinė kraujo donoro diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad kraujo aukojimas yra gyvybes gelbstinti dovana. Visos šalys kviečiamos skelbti šią žinią tikintis, kad tai taps stimulu reguliariai aukoti krauj, o niekad kraujo nedavę sveiki ir jauni žmonės įsilies į kraujo donorų gretas. 

Lietuvoje yra apie 60 asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose pacientams suteikiamos net 137 paslaugos, kurių metu naudojamas donorų kraujas. Kasdieną šimtai pacientų laukia neįkainojamos, gyvybę ir sveikatą gelbstinčios donorų dovanos, todėl Nacionalinė donorų asociacija kartu su viso pasaulio kraujo donorų bendruomene kviečia įsilieti į kilnių žmonių – kraujo donorų – gretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius