-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miomos – kada būtina jas šalinti?

Nepiktybiniai gimdos dariniai – miomos – gana dažnas vaisingo amžiaus moterų susirgimas. Statistikos duomenimis, miomos nustatomos kas 4–5 moteriai. Dažniausiai moterims iškylantys klausimai yra – ar miomą būtina šalinti, ar ji gali supiktybėti?
Moteris, kenčianti nuo miomų sukeltų skausmų
Moteris, kenčianti nuo miomų sukeltų skausmų / 123RF.com nuotr.

Į redakciją atsiųstas skaitytojos laiškas liudija, kad apie miomas ir jų šalinimą sukurta daug mitų.

„Gimdoje turiu miomą, kuri po truputį didėja, dabar yra graikinio riešuto dydžio. Ginekologė ragina išsioperuoti, nes vargina gausios mėnesinės, bet aš noriu išgirsti dar kelių gydytojų nuomonę. Dar sakė, kad mioma yra tokioje padėtyje, kad būtinai reiks pjauti pilvą, o aš operacijos labai bijau. Ką jūs galėtumėt patarti? Ar miomas būtinai reikia išpjauti, nes skaičiau įvairių nuomonių internete.“

Į skaitytojos klausimą atsakyti ir papasakoti plačiau apie gimdos miomas paprašėme „Kardiolitos“ klinikų gydytojos ginekologės Anželikos Kobelis.

Ar žinomos priežastys, dėl ko miomos atsiranda?

– Gimdos mioma – tai gerybinis lygiųjų raumenų navikas, kurio augimą reguliuoja lytiniai hormonai. Dažniausiai šia liga serga 30-50 metų moterys. Gimdos miomų atsiradimo priežastys iki šiol nėra visiškai aiškios.

Kokiais atvejais miomas operuoti būtina?

– Dažnai pavienes ir nedideles miomas turinčios moterys nejaučia jokių simptomų, jos neturi įtakos gyvenimo kokybei. Miomas siūloma šalinti tada, kai jos pradeda greitai augti ar sukelia gausius kraujavimus, stiprius pilvo skausmus. Operuoti siūloma ir atsiradus simptomams dėl gretimų organų spaudimo, kai vargina dažnas noras šlapintis, obstipacijos, meteorizmas.

– Ar miomos gali supiktybėti? Ar jos susijusios su gimdos vėžiu?

– Miomos supiktybėja labai retai.

Po atvirų operacijų sveikimas trunka nuo 1 – 2 iki 4 savaičių. Po laparoskopinių, nekomplikuotų operacijų, pacientės dažniausiai išrašomos į namus kitą dieną po operacijos.

Ar miomos gali turėti moters vaisingumui?

– Moters vaisingumui mažos, besimptominės miomos įtakos neturi. Didelės miomos, priklausomai nuo jų lokalizacijos, gali turėti rizikos nevaisingumui, persileidimui, priešlaikiniam gimdymui. Planuojančios nėštumą moterys turėtų tai aptarti su savo gydytoju ginekologu.

Kokius nemalonius pojūčius gali sukelti miomos, iki kokio dydžio jos užauga?

– Mažos miomos dažniausiai nesukelia nemalonių pojūčių. Nusiskundimai priklauso nuo miomos dydžio ir lokalizacijos – kartais jos gali sukelti kraujavimus iš genitalijų, pilvo skausmus. Miomos gali būti didesnės nei 10 cm bei sverti iki 5 kg. Toks mazgas jau apčiuopiamas pro priekinę pilvo sieną virš sąvaržos.

Ar miomas galima gydyti ir medikamentiniu būdu? Kiek šis gydymas gali būti efektyvus?

– Lietuvoje registruotas kompensuojamas vaistas miomų gydymui – „Esmya“. Gydymą skiria gydytojas ginekologas, kai yra gausios mėnesines, antrinė mažakraujystė. Gydymo eigoje miomos sumažėja.

Rašoma, kad miomas galima šalinti ir per makštį, ir per pilvą. Kaip gydytojai priima sprendimą, kokiu būdu operuoti? Kuris būdas sudėtingesnis?

– Operacija yra pagrindinis simptomus sukeliančių miomų gydymo būdas. Miomos pašalinimo operacija parenkama individualiai, tai priklauso nuo miomų dydžio, lokalizacijos, pacientės amžiaus, gretutinių ligų, anatomijos ypatumų.

Dažniausiai atliekamos laparoskopinės miomų pašalinimo operacijos, kurios yra mažiau invazinės, mažina pooperacinių komplikacijų riziką, hospitalizacijos, bendro nedarbingumo laiką.

Kiek laiko trunka gijimas po operacijos ir kokios galimos komplikacijos?

– Pooperacinis gijimas labai individualus ir priklauso nuo operacijos apimties bei pobūdžio, pacientės amžiaus, bendros sveikatos būklės. Po atvirų operacijų sveikimas trunka nuo 1 – 2 iki 4 savaičių. Po laparoskopinių, nekomplikuotų operacijų, pacientės dažniausiai išrašomos į namus kitą dieną po operacijos. Galimos komplikacijos: karščiavimas, kraujavimas, infekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius