Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Miršta 4 iš 100: Kristinos tėvams gydytojai patarė planuoti kitą vaiką

Atsimenu, kaip per rūką, kad guliu ir guliu ligoninėje, laša lašelinės, eina ir eina lankyti žmonės, moja man per langą. Taip ankstyvoje vaikystėje persirgtą sunkią užkrečiamą ligą prisimena dabar jau pati mama, vilnietė Kristina.
Sergantis vaikas
Sergantis vaikas / 123RF.com nuotr.

Erkinio encefalito sukeltas meningitas ją į lovą paguldė nesulaukus trejų. „Pievose pasigavau erkę, įsisegė į kaklą. Atsimenu, kaip įjungia lempą ir knebinėja, žiūri, o paskui – guliu ir guliu ligoninėje“, – pasakojo Kristina. Detalės – išplaukę, bet iš artimųjų pasakojimų likęs gyvas to laiko jausmas.

123rf.com nuotr./Lašelinė
123rf.com nuotr./Lašelinė

Nusibaigęs vaikas juodais ratilais po akimis

„Tėvams buvo pasakyta, kad šito vaiko jau nebebus, planuokit kitą. Tuo metu, matyt, pagalbos galimybės buvo mažesnės, nors ir dabar vaistų erkinio encefalito virusui įveikti nėra. Turiu vos vieną to meto nuotrauką tėvų albume – toks nusibaigęs vaikas juodais ratilais po akimis, iš kurio nieko nebeturėjo būti“, – dalijosi jauna moteris.

Kristina nežino kaip, bet išgyveno. „Meningito prognozės buvo blogos, visi labai jaudinosi dėl galimų pasekmių, bet viskas baigėsi gerai. Su mama apie tai net nekalbame – sunki tema. Visi buvo labai išsigandę. Išplėštą iš mirties nagų mane tėvai labai saugojo. Bet aš pati dėl to jaučiu ir savotišką stigmą: visą vaikystę augau ant asfalto – kad tik toliau nuo žolių, miškų. Galima sakyti, buvau atkirsta nuo gamtos. 16-17 metų esu grybavusi su savo seneliu ir, gal skambės juokingai, man tai yra superatsiminimas“, – sakė 15min pašnekovė.

123RF.com nuotr./Grybai
123RF.com nuotr./Grybai

Pasirūpins, kad dukrai netektų to patirti

Ji pati yra už apsaugą nuo erkinio encefalito ir planuoja artimiausiu metu skiepyti dukrą. „Manau, apsauga nuo erkinio encefalito vaikams suteikia daugiau laisvės. Dabar ir mieste daug erkių, todėl apsaugodamas nuo jų platinamų ligų, tu vaikui gali dovanoti tikresnę vaikystę, džiaugsmą lakstyti basomis po žolę, tyrinėti, pažinti“, – mano Kristina.

123RF.com nuotr./Žaidžiančios mergaitės
123RF.com nuotr./Žaidžiančios mergaitės

Po kiemą vedžiodami šunis jų šeimininkai dalijasi „statistika“, kiek kuris erkių parnešė po pasivaikščiojimų. „Kurių kailiai baltesni, šeimininkai traukia ir traukia erkes. Baisu, todėl reikia saugotis“, – akivaizdu vilnietei.

Kalbėti apie persirgtą meningitą buvo tabu

Ji pati susirgusi erkiniu encefalitu ligoninėje gulėjo labai ilgai. Laimei, pašalinių poveikių neliko. Tačiau Kristinai labai įstrigo, kad kalbėti apie persirgtą meningitą buvo tabu. Neva, tokia baisi liga, kad galėjo „per smegenis trenkti“.

„Tas visuomenės stigmatizavimas man buvo šokas, nes širdyje didžiavausi savo mama, tėvais, kad jie ne kokius kitus vaikus planavo, bet susitelkė, kaip galėdami rūpinosi manimi ir tikėjo, kad viskas gerai baigsis. Kam slėpti tiesą? Juk tai – sėkmės istorija, kaip ir pasveikti nuo onkologinės ar bet kurios kitos sunkios ligos. Dalindamiesi asmeninėmis patirtimis mes juk galime vieni kitiems padėti“, – mano Kristina.

Prof. S.Mickienė: amžiaus limito nėra

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovės prof. A.Mickienės, erkiniu encefalitu vaikai serga lengviau nei suaugusieji, bet tikrai nėra amžiaus limito, kad jie visai nesirgtų ar sirgtų labai lengvai. „Yra buvę netgi ypač sunkių registruotų ligos atvejų naujagimiams“, – 15min komentavo klinikos vadovė.

Asmeninio albumo nuotr./Auksė Mickienė
Asmeninio albumo nuotr./Auksė Mickienė

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį praėjusių metų pusmetį buvo registruoti 136 susirgimai erkiniu encefalitu, devyni iš dešimties užsikrėtusiųjų suaugusieji (126 atv.), likusieji – vaikai (7,4 proc.). Hospitalizuoti aštuoni iš dešimties pacientų, kuriems patvirtinta erkinio encefalito diagnozė.

Kaip pabrėžė prof. A. Mickienė, erkiniu encefalitu susirgęs žmogus gydomas tik simptomiškai – vaistais, mažinančiais ligos požymius. Specifinio gydymo, nukreipto prieš ligos sukėlėją, nėra. Tačiau nuo erkinio encefalito vaikus ir suaugusius gali apsaugoti skiepai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Skiepai nuo erkinio encefalito
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Skiepai nuo erkinio encefalito

Miršta 4 iš 100

Lengvesne erkinio encefalito forma laikomas meningitas diagnozuojamas nustačius tik smegenų dangalų pažeidimo požymius. Tai yra galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, sprando raumenų rigidiškumas ir t.t.

Vidutinio sunkumo arba sunki meningoencefalomielitinė/radikulioneuritinė erkinio encefalito forma diagnozuojama, kai kartu su smegenų dangalų pažeidimo požymiais nustatomi ne tik galvos, bet ir nugaros smegenų bei nugaros nervų pažeidimo požymiai. Tai yra sąmonės, orientacijos, mąstymo, kalbos sutrikimai, galūnių drebėjimas, eisenos, pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimai, traukuliai, galvos nervų pažeidimas ir t. t.

Vidutinio sunkumo arba sunki meningoencefalomielitinė/radikulioneuritinė erkinio encefalito forma diagnozuojama, kai kartu su dangalų ir parenchimos pažeidimo požymiais nustatomi ne tik galvos, bet ir nugaros smegenų bei nugaros nervų pažeidimo požymiai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka

Nuo erkinio encefalito miršta iki 4 užsikrėtusiųjų iš 100 (0,5-4 proc.). Maždaug trečdalis persirgusiųjų ne visiškai pasveiksta. Kaip primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, veiksmingiausia apsaugos nuo erkinio encefalito priemonė – skiepai. Erkinio encefalito vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei 1 metų vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius