Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šildymo sezono rykštė – išsausėjęs oras: skatina odos senėjimą, kvėpavimo takų ligas, mieguistumo jausmą

Šaltuoju metų laiku įsielektrinusius ir toli gražu ne elegantišką rumbą viršugalvyje šokti pradedančius plaukus suskumbame vilgyti serumais, šerpetojančią veido ir rankų odą gaivinti vaistažolėmis praturtintais kremais, o ašarojančias akis ir išsausėjusią viršutinių kvėpavimo takų gleivinę – medikamentais iš artimiausios vaistinės.
Svarbu tinkamą drėgmės lygį išlaikyti tiek namuose, tiek darbovietėje
Svarbu tinkamą drėgmės lygį išlaikyti tiek namuose, tiek darbovietėje / Partnerio nuotr.

Tik ar tikslinga kovoti su negalavimais ir „į svečius“ besiprašančia sloga vietoje to, kad užkirstume kelią visų šių pasekmių sukėlėjams?

Sudėtingi simptomai – nesudėtingai įveikiami

Atšalus orams, puikiai prisimename tai, kad šiluma kaulų nelaužo, pamiršdami, jog kartu su šildomose patalpose kylančia temperatūra sausėja jose esantis oras.

Apie tai kasmet, dar prieš šildymo sezono pradžią, primena medikai ir higienos normos: tiek namuose, tiek darbo patalpose žmogui rekomenduojama optimali oro drėgmė, kuri, priklausomai nuo oro temperatūros, turėtų svyruoti tarp 40 ir 60 procentų.

Užsidarome langus, duris, kaitiname radiatorius ir grindis, maksimaliai išdžioviname patalpas, o drėgmė jose natūraliai neatsiranda.

„Prasidėjus šildymui, patalpos tampa ne tik šiltos, bet ir labai sausos – susidaro aplinkos sąlygų disbalansas. Žmogus pajunta, kad pradeda tempti veido odą, rankos šerpetoja, akys džiūsta, plaukai ir nagai lūžinėja. Dirbant ir gyvenant patalpose, kuriose nėra tinkamo drėgmės kiekio, ilgainiui apima silpnumo jausmas, prasideda galvos skausmas. Šie signalai – pirmieji, kuriais pats organizmas mums praneša apie pernelyg sausą patalpų orą, – 15min pasakoja uostamiesčio Plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinikos „Clinicus“ grožio terapeutė Reda Montvilienė. – Tačiau ne fiziškai juntami simptomai yra didžiausia blogybė, o tai, kad įkvepiamas išsausėjęs oras sausina kvėpavimo takų gleivinę. Kuo jis sausesnis, tuo labiau pažeidžiamas mūsų organizmo balansas ir tuo atviresnis kelias atsiveria į organizmą patekti viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms bei paūmėti lėtinėms ligoms. Tuo tarpu sveikas ir optimalus drėgmės lygis pakankamai drėkina burnos ir nosies gleivinę, taip stiprindamas jos gynybinius sugebėjimus prieš virusus ir mažindamas jautrumą infekcijoms.“

Adomo Tirkšliūno nuotr./Plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinikos „Clinicus“ grožio terapeutė Reda Montvilienė
Adomo Tirkšliūno nuotr./Plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinikos „Clinicus“ grožio terapeutė Reda Montvilienė

Oda ir žiemą gali būti tobula

Anot specialistės, gražia, o svarbiausia – sveika oda džiaugtis yra įmanoma ištisus metus:

„Pernelyg sausas oras patalpose organizmui kenkia visapusiškai. Skirtumas tas, kad žala išoriškai pastebima lengviau negu procesai, vykstantys kvėpavimo takuose. Kaip grožio terapeutė galiu patikinti, jog sveika oda nėra tik vasaros atributas, ji ir žiemą gali atrodyti puikiai. Tačiau kalbėdami apie odą – didžiausią žmogaus organą – turime atminti, jog žiemą jai būtina „pirmoji pagalba“ ir išskirtinis dėmesys. Kad tinkamai parinktos veido odos priežiūros priemonės – serumai, kremai ir kaukės – būtų efektyvesnės ir spręstų odos problemas, reikia pasirūpinti drėgme išsausėjusiose patalpose. Juk sausas oras yra vienas iš reikšmingų faktorių, skatinančių odos dehidrataciją ir spartinančių jos senėjimą.“

Susirūpinta neseniai

15min kalbinta Elena Riekašienė, beveik trisdešimtmetį kokybišku lietuvių gyvenimu besirūpinančios įmonės „Gerduva“ komercijos vadybininkė pastebi, kad išsausėjęs patalpų oras yra santykinai neseniai problema pripažintas reiškinys, tad vis dar pasitaiko į tai žvelgiančių pro pirštus.

„Papildomas, netgi priverstinis patalpų drėkinimas ypatingai aktualus sandariems naujos statybos namams ir biurams. Dar prieš keletą dešimtmečių ši problema nebuvo tokia aktuali, kadangi pro senus medinius langus vykdavo, sakykime, natūrali ventiliacija. Dabar užsidarome langus, duris, kaitiname radiatorius ir grindis, maksimaliai išdžioviname patalpas, o drėgmė jose natūraliai neatsiranda. Būtina, kad oras judėtų, bet tam kartkartėmis praverti langus toli gražu nepakanka. Jeigu oras lauke šaltas ir nelietingas, mes tik pravėdinsime patalpas – drėgmės lygis viduje nepakils“, – pabrėžia E.Riekašienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pernelyg žemas drėgmės lygis patalpose sukelia įvairius sveikatos sutrikimus ir silpnina organizmo imuninę sistemą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pernelyg žemas drėgmės lygis patalpose sukelia įvairius sveikatos sutrikimus ir silpnina organizmo imuninę sistemą

Pradžioje žvelgę skeptiškai, sveikatai nebetaupo

Dvylikos parduotuvių tinklą jungianti bendrovė „Gerduva“ užsitarnavo patikimo „Soehnle“ produktų gamintojo Lietuvoje vardą. Prieš keletą metų „Soehnle“ pradėjo gaminti difuzorius, kad patalpos kvepėtų, o jų interjeras būtų stilingas.

Neišvengiamai atsirado poreikis ne vien kvėpinti ir gražinti kasdienę aplinką, bet ir padaryti ją sveikesnę.

Miego metu žmonės kvėpuoja giliau, tad nuo miegamajame cirkuliuojančio oro labai priklauso poilsio ir miego kokybė.

„Dėl šios priežasties rinkoje pamažu atsirado oro valytuvai bei drėkintuvai. Pradžioje į Lietuvoje oro drėkintuvais prekiaujančių įmonių produkciją apskritai buvo žvelgiama skeptiškai: „Ai, kam čia reikia“. Tačiau toji niša su laiku tik plečiasi, paklausa – didėja, vadinasi, auga ne tik pirkėjų poreikis šiam produktui, bet ir žmonių sąmoningumas. Sveikata nėra ta vieta, kurioje reikėtų „susiveržti diržus“, – kintantį tautiečių požiūrį į taupumą sveikatos sąskaita pastebi bendrovės „Gerduva“ komercijos vadybininkė E.Riekašienė.

Simos Ulvikienės nuotr./Įmonės „Gerduva“ komercijos vadybininkė Elena Riekašienė
Simos Ulvikienės nuotr./Įmonės „Gerduva“ komercijos vadybininkė Elena Riekašienė

Drėkintuvai evoliucionuoja

Natūralu, jog didėjant paklausai,nuo išsausėjusio oro gelbstintys oro drėkintuvai šiek tiek keičiasi ir patys – kuriamos naujos jų rūšys.

„Iš skirtingų tipų oro drėkintuvų mes išsirinkome „Airfresh Hygro 500“, veikiantį išskaidymo technologija. Tai reiškia, kad drėkintuvas drėgmę patalpoje skleidžia naudodamas išskaidymo technologiją. Šios technologijos didžiausias privalumas – tai, jog prietaise esantis vanduo suskaidomas į itin mažus, netgi neįžiūrimus lašelius ir drėgmė tolygiai paskirstoma patalpoje. Įprasti drėkintuvai vienu metu paskleidžia daug garų, kurie sudrėkinti visos patalpos tiesiog nesuspėja – kaupiasi aplink, nusėda ant sienų ar greta esančių daiktų, įsigeria į kilimus. Tuo tarpu „Soehnle“ sukurti „AirFresh Hygro 500“ drėkintuvai už įprastus pranašesni tuo, kad jų skleidžiama drėgmė nesikondensuoja, į objektus aplink nesusigeria“, – vienos populiariausių „Gerduvos“ prekių šaltuoju metų laiku savybes, privalumus ir pagalbą drėkinant patalpas vardija E.Riekašienė.

Vieno pakanka visiems namams

Anot įmonės komercijos vadybininkės, renkantis tinkamiausią oro drėkintuvą namams ar biurui, neprošal būtų pasverti net keletą funkcinių pirkinio parametrų:

„Oro drėkintuvai būna ne tik skirtingų tipų – varijuoja ir jų „aptarnaujamas“ plotas. Mūsų gaminys „AirFresh Hygro 500“ tinka kambariams iki 50 kv. metrų ploto, turi integruotą drėgmės sensorių, todėl nurodo esamą patalpų drėgmę bei leidžia pasirinkti norimą drėgmės lygį automatiškai arba rankiniu būdu. Tam, kad mylėtume save ir savimi rūpintumėmės, namuose pakaks vieno oro drėkintuvo. Dienos metu galima drėkinti svetainę, vakarop – vaikų kambarį ar savo miegamąjį, kadangi drėkintuvą lengva pernešti ir nereikia jo permontuoti. Jame telpa 5 litrai vandens, tad palaikyti tinkamą drėgmės lygį patalpoje galima iki 12 valandų, o kartais – net ir ilgiau. Komfortiškas drėgmės lygis ypač svarbus miegamajame. Miego metu žmonės kvėpuoja giliau, tad nuo miegamajame cirkuliuojančio oro labai priklauso poilsio ir miego kokybė.“

Partnerio nuotr./Oro drėkintuvas „Airfresh Hygro 500“
Partnerio nuotr./Oro drėkintuvas „Airfresh Hygro 500“

Geresnės savijautos link

Specialistai pabrėžia, kad rūpintis tinkamu drėgmės kiekiu ore būtina ne tik rudens pabaigoje ar įsibėgėjant žiemai – silpnesnio imuniteto žmonėms tai aktualu ištisus metus.

Tad jeigu norisi, kad jausmas namuose ar darbo kabinete kasdien būtų tarsi tik ką iškritus paskutiniams rudeninio lietaus lašams – kreipkitės į specialistus.

Atšalus orams, puikiai prisimename tai, kad šiluma kaulų nelaužo, pamiršdami, jog kartu su šildomose patalpose kylančia temperatūra sausėja jose esantis oras.

Kol „AirFresh Hygro 500“ oro drėkintuvas – pakeliui, kokių gi tradicinių gudrybių reikėtų griebtis norintiems bent šiek tiek sudrėkinti orą, besiskverbiantį į plaučius uždarose patalpose šaltuoju sezonu bėgant didžiajai laiko daliai?

„Pirmiausia – niekuomet nepamirškime drėkinti savęs iš vidaus ir kasdien vartokime pakankamai skysčių. Biure ar namuose galima padėti ant stalo dubenėlį su vandeniu, kuris pamažu garuos ir bent mažumėlę drėkins aplinką. Galima įsirengti nedidelį fontanėlį ar akvariumą. Mūsų seneliai sudrėkintą rankšluostį ant radiatoriaus dėdavo. Tiesa, jis greitai išdžiūsta, todėl teks marširuoti prie kriauklės pirmyn atgal. Patariama džiovinti skalbinius ant džiovyklos kambaryje, praustis atvėrus vonios kambario duris“, – kasdienius žingsnius geresnės savijautos ir stipresnio imuniteto link primena 15min pašnekovė E.Riekašienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius