Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mitai apie šlapimo nelaikymą: nesvarbu nei lytis, nei amžius

Šlapimo nelaikymas – gana dažnas sveikatos sutrikimas, įprastesnis tarp vyresnio amžiaus moterų, bet galintis kamuoti tiek jaunas moteris, tiek bet kurio amžiaus vyrus. 2018 metų Pasaulinio inkontinencijos forumo duomenimis, daugiau nei 423 mln. vyrų ir moterų visame pasaulyje, vyresnių nei 20 metų, susiduria su šlapimo nelaikymu. Iš viso apie 12,4 proc. pasaulio moterų patiria šį sutrikimą, vyrų – apie 5 proc.
Mitai apie šlapimo nelaikymą: nesvarbu nei lytis, nei amžius
Mitai apie šlapimo nelaikymą: nesvarbu nei lytis, nei amžius / Partnerio nuotr.

Taip, statistika rodo, kad moteris dažniau kamuoja šis sutrikimas, bet visgi mitas, kad inkontinencija (šlapimo nelaikymas) – išskirtinai moterų liga. Tačiau mitų apie šlapimo nelaikymą yra gerokai daugiau. Kuo geriau žinosime tiesą apie šį sutrikimą, tuo ramiau jausimės ir galėsime sau padėti.

Mitas nr. 1: šlapimo nelaikymą sukelia stresas. Susijaudinimas gali lemti šlapimo nelaikymą, bet tai nėra vienintelė ar pagrindinė šio sutrikimo priežastis. Šlapimo nelaikymą galime patirti ir kai kosėjime, juokiamės, staigiai keliame sunkų daiktą – tai vyksta dėl susilpnėjusių šlapimo takų ir šlapimo pūslės raumenų. Dažnai šlapimo nelaikymą lemia sudėtingos diagnozės: Parkinsono liga, Alzheimerio liga, diabetas, vyrams – išvešėjusi prostata, prostatitas.

Mitas nr. 2: šlapimo nelaikymas – nesvarbus sutrikimas. Nors šlapimo nelaikymas nėra vertinamas kaip liga, kiekvienas sveikatos sutrikimas yra svarbus, ir jį reikia gydyti. Negydant šios būklės pacientai skundžiasi nebesijaučiantys seksualūs, gali suprastėti seksualinis gyvenimas, pašlyti santykiai šeimoje, padidėti rizika susirgti depresija. Jei susiduriate su šia būkle, būtinai kreipkitės į savo gydytoją arba pasikalbėkite su vaistininku.

Mitas nr. 3: šlapimo nelaikymo neįmanoma išvengti. Net jei šiuo metu nesusiduriate su šlapimo nelaikymo problema, galite užkirsti kelią jai ateityje. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį: palaikyti normalų kūno svorį, mesti rūkyti, jei turite šį žalingą įprotį. Ypač veiksmingais laikomi Kėgelio pratimai, kurie stiprina dubens raumenis. Šie pratimai, kuriuos nesudėtingai gali atlikti kiekvienas namuose, tinkami tiek vyrams, tiek moterims.

Mitas nr. 4: šlapimo nelaikymas nepagydomas. Iš tiesų, yra nemažai būdų, kaip gydyti šią būklę. Gydytojas parinks jums tinkamiausią. Tarp gydytojo siūlomų variantų gali būti medikamentinis gydymas, moterims gali būti pasiūlyta tepti kremą su estrogenu. Medikai taip pat gali pasiūlyti po medikamentinio gydymo operaciją, jei gydymas vaistais nebuvo pakankamai efektyvus.

Tačiau reikėtų žinoti, kad net po gydymo vaistais arba operacijos jūs sykis nuo sykio vis tiek galite patirti šlapimo nelaikymą. Tokiems atvejams reikėtų pasiruošti iš anksto. Jūsų stalčiuje turėtų būti higieniniai įklotai, intymios higienos skystis bei specialios drėgnosios servetėlės. Danų gamintojo „Abena“ produktai (įklotai, servetėlės, prausikliai ir kt. priemonės) yra saugūs naudoti žmonėms, turintiems jautrią odą, linkusiems į alergijas. Visos „Abena“ priemonės yra patikrintos dermatologų ir pažymėtos „Nordic Eco“ ženklu, kuris žymi produktus, kuriuose nėra cheminių medžiagų, galinčių sudirginti odą, o gaminant pačius produktus laikomasi aukštų ekologinių standartų.

Partnerio nuotr./Danų gamintojo ABENA produktai
Partnerio nuotr./Danų gamintojo ABENA produktai

„Abena“ įklotų privalumai:

  • „Air Plus“ – orui laidūs įklotai leidžia odai kvėpuoti ir nedirgina jos;
  • „TopDry“ – įklotai ypač gerai sugeria drėgmę, todėl užtikrina sausumo pojūtį;
  • „Odour System“ – neleidžia atsirasti nemaloniam kvapui;
  • „Barriers“ – elastingi apsauginiai krašteliai užtikrina, kad įklotas puikiai atliks savo darbą.

Norintiems dar didesnės gaivos pojūčio rekomenduojame bekvapį intymios higienos prausiklį, kuris:

  • puikiai tiks, jei oda jautri;
  • panaikins kvapus;
  • užtikrins apsauginį barjerą;
  • tiks visai šeimai – nėščiosioms, kūdikiams ir vaikams.

„Abena“ produktus – tiek įklotus, drėgnas servetėles, tiek intymios higienos prausiklį ir kitas asmens higienos ir slaugos priemones – rasite visose vaistinėse. Jei norite daugiau sužinoti apie šį pasaulyje pripažintą danų gamintoją, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius