Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė: Kasdien gerti mineralinį vandenį – kraštutinumas

Parduotuvių lentynos linksta nuo gausėjančio vandens buteliuose asortimento. Nors lietuviai nuo seno vertina natūralų mineralinį vandenį, mineralinis buteliuose nuo čiaupo vandens skiriasi ne tik keliais šimtais kartų didesne kaina, bet ir savo sudėtimi. 15min.lt kalbasi su gydytoja dietologe Jūrate Dobrovolskiene ir klausia, ar yra racionalus pagrindas įprastą geriamąjį vandenį kas dieną keisti mineraliniu.
Be filtro: vanduo iš čiaupo patenkina visus fiziologinius žmogaus poreikius
Be filtro: vanduo iš čiaupo patenkina visus fiziologinius žmogaus poreikius / 123rf.com nuot.

– Retas žmogus pasigilina, koks vanduo laikomas mineraliniu ir kame slypi mineralais turtingo vandens nauda sveikatai. Iš kur atėjusi nuomonė, kad druskingas vanduo yra naudingas sveikatai?

Nei gazuotas, nei negazuotas mineralinis vanduo nėra kasdienio vartojimo produktas ir negali pakeisti vandens iš čiaupo.

– Mineralinis vanduo priklausomai nuo jame ištirpusių sausųjų medžiagų dalies tikrai gali būti vartojamas kaip gydomoji priemonė. Tačiau kaip ir gydymas antibiotikais rekomenduojamas tik tam tikrais atvejais, taip ir terapiniais tikslais geriamas stiprios mineralizacijos vanduo turėtų būti vartojamas su medicininį išsilavinimą turinčio specialisto priežiūra.

Žinoma, nenuvertinkime ir visagalės reklamos. Vartotojas prekybos centruose susiduria su didžiuliu vandens patraukliose pakuotėse asortimentu. Mineralinio vandens vartojimo tendencijos yra pavyzdys, kaip dėl agresyvios rinkodaros vartotojų mitybos įpročiuose susiformuoja balanso sutrikimas.

– Ar yra mokslinis pagrindas teigti, kad žmogui reikalingas mineralinis vanduo? 

– Perkant mineralinį vandenį pirmiausia svarbu atkreiptį dėmesį į ant etiketės nurodytus sausosios ištirpusios mineralinės dalies kiekius. Natūralus mineralinis vanduo, atsižvelgiant į ištirpusių medžiagų kiekį, gali būti suskirstytas į tris kategorijas:

•   turintis labai mažai mineralinių medžiagų (sausosios liekanos  ≤ 50 mg/l);

•  turintis mažai mineralinių medžiagų (sausosios liekanos < 500 mg/l), pavyzdžiui, Neptūnas, Vittel, Evian;

•  turintis daug mineralinių medžiagų (sausosios liekanos > 1500 mg/l), pavyzdžiui, Elite, Rasa, Tiche, Vytautas, Borjomi, Vaiva ir kt.

Labai mažai mineralizuotą vandenį galima vartoti kasdien, pakeičiant įprastą geriamąjį vandenį. Silpnos mineralizacijos vandenį rekomenduočiau sveikiems, ypač sportuojantiems žmonėms per karščius, kai organizmas greitai netenka skysčių ir gresia dehidratacija.

O kalbant apie dažną daug mineralų turinčio vandens vartojimą, svarbiausia pabrėžti, kad tai jokiu būdu nėra kasdienio vartojimo produktas. 

Fotolia nuotr./Vandenį gerianti mergina
Fotolia nuotr.

– Ką vertėtų žinoti renkantis stiprios mineralizacijos vandenį?

Turintiems sveikatos problemų rekomenduotina pasitarti su gydytoju, nes renkantis mineralinį vandenį labai svarbu atsižvelgti ne tik į mineralinių medžiagų bendrą kiekį, bet ir jų sudėtį. 

– Turintiems sveikatos problemų rekomenduotina pasitarti su gydytoju, nes renkantis mineralinį vandenį labai svarbu atsižvelgti ne tik į mineralinių medžiagų bendrą kiekį, bet ir jų sudėtį, pagal kurią vanduo priskiriamas atitinkamai kategorijai: sulfatinis, bikarbonatinis, chloridinis vanduo ir t.t. Priklausomai nuo vyraujančios medžiagos, toks vanduo aktyviai veikia tam tikrus organus. Tačiau šis poveikis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas.

Pavyzdžiui, tam tikrų virškinimo problemų turintys žmonės gali sau padėti iš ryto gerdami natrio chlorido prisotinto vandens, nes chloras dalyvauja palaikant skrandžio rūgštingumą. Tačiau aukštu kraujo spaudimu  besiskundžiantys, inkstų ligomis sergantys žmonės turėtų riboti suvartojamos druskos kiekį, taigi gerdami chloridinį mineralinį vandenį jie sau tik padaro meškos paslaugą.  Kitas pavyzdys gali būti sulfatinis vanduo, kuris gali padėti turintiems kepenų ir tulžies pūslės funkcijos  sutrikimų, tačiau verta žinoti, kad šis vanduo turi vidurius laisvinančių savybių. 

Silpnai mineralizuotas vanduo gali būti saugiai vartojamas vietoje vandens iš čiaupo, nes mineralinė kompozicija skiriasi minimaliai. Tačiau ar tie skirtumai pateisina šimtus kartų didesnę mineralinio vandens kainą? Pavyzdžiui, Vilniaus mieste tiekiamas vanduo atitinka visus geriamajam vandeniui keliamus higienos normos reikalavimus.  

– Mineralinio vandens nauda tam tikrose stuacijose yra reali, tačiau dažnai ji yra gerokai išpūsta. Didelę kainos dalį sudaro gražaus buteliuko kaina ir reklamos kaštai. Vanduo iš čiaupo pilnai patenkina žmogaus fiziologinius poreikius. Svarbiausi iš jų yra keletas: organizmo aušinimo, medžiagų apykaitos produktų šalinimo funkcijos. Vanduo taip pat veikia kaip terpė, kurioje vyksta visi biocheminiai procesai, todėl apkrauti organizmą mineralinėmis medžiagomis, neatsižvelgiant į organizmo poreikus, nėra tikslinga. 

– Pakalbėkime apie burbuliukus. Kaip vertinate angliarūgštę? Vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad tai nėra toks nekaltas dalykas, kaip kad anksčiau buvo priimta manyti.

– Burbuliukai žmogui be sveikatos sutrikimų tikrai nekenkia, tačiau angliarūgštė gali paaštrinti kai kurias kepenų, skrandžio ligas, pabloginti nuo PMS sukeltų pilvo skausmų kenčiančių moterų savijautą. Apskritai, dietologijos mokslo pozicija yra tokia, kad angliarūgštinių gėrimų kasdieną dideliais kiekiai gerti nerekomenduojama. Tačiau sutirštinti šios problemos taip pat nereikia. Sveikam žmogui mineralinis vanduo neturėtų pakenkti, nes žmogaus organizmas yra greitai prisitaikantis. Tačiau kiekvieną dieną gerti mineralinį vandenį – kraštutinumas.

Užtenka žinoti, kad nei gazuotas, nei negazuotas mineralinis vanduo nėra kasdienio vartojimo produktas ir negali pakeisti vandens iš čiaupo. Be to, išlaikykime holistinį požiūrį – vanduo yra integrali subalansuotos mitybos piraminės dalis. Vandens išskirtinumo nėra, tai tėra vienas iš bendros mitybos programos komponentų, o mineralinis vanduo yra palyginus mažytė rekomendacinio pobūdžio dalelytė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius