-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai kuria vakciną nuo mirtį sėjančios žarnyno bakterijos

Antibiotikams atspari bakterija Clostridium difficile, arba C. diff, vis dažniau aptinkama Australijos ligoninėse ir slaugos namuose. Todėl Adelaidės mokslininkai įsiliejo į pasaulinį tyrimą, kuris, tikimasi, padės sukurti vakciną, apsaugančią nuo ligoninėje „pasigaunamos“ bakterijos, rašo abc.net.au
Moters pilvas
Moters pilvas / 123rf.com nuotr.

Minėta bakterija žmogaus organizme išplinta, kai po antibiotikų kurso sunyksta gerosios žarnyno bakterijos. Bakterija sukelia stiprų viduriavimą, pilvo skausmą ir karščiavimą. Šie negalavimai kelia grėsmę žmogaus gyvybei ir netgi gali tapti mirties priežastimi.

Nuo C. diff bakterijos Pietų Australijoje pernai mirė mažiausiai vienas žmogus, tačiau to užteko, kad Flinders medicinos centras taptų mokslinio tyrimo, kuriame atliekami bandymai dėl naujos eksperimentinės vakcinos, partneriu.

Adelaidės mokslininkai siekia sukurti vakciną, kuri ligoninės pacientams sukurtų atsparumą nuo C. diff bakterijos.

Profesorius Davidas Gordonas teigia, kad ligoninės tapo antibiotikams atsparių infekcijų įkaitėmis – infekcijų skaičius auga, o pažanga, siekiant tai pakeisti, buvo lėta.

„Tai – tikrai unikalus tyrimas, nes tai yra pirmas bandymas išvengti hospitalinių infekcijų pasitelkiant vakciną“, – sakė jis.

Tai – tikrai unikalus tyrimas, nes tai yra pirmas bandymas išvengti hospitalinių infekcijų pasitelkiant vakciną.

Profesorius pažymėjo, kad didžiausia rizika „pasigauti“ infekciją kyla vyresnio amžiaus žmonėms, kurie daug laiko praleido ligoninėje ir buvo gydomi antibiotikais.

C. diff bakterijos sukeltos infekcijos komplikacijos JAV yra tarp 20-ies pagrindinių mirties priežasčių žmonėms virš 65 metų. Pagrindiniai infekcijų protrūkiai pasireiškė JAV, Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Žmonėms, dalyvaujantiems mokslininkų tyrime, bus skiriamas trys vakcinos dozės. Trečdalis dalyvių gaus placebą.

Tyrimo dalyvė Susana Asher prisipažino niekada iki tol negirdėjusi apie minėtą bakteriją, nors praėjusiais metais dukart gulėjo ligoninėje ir potencialiai galėjo susirgti infekcija.

„Kai pagalvoji apie kasmet ligoninėje atsiduriančių žmonių skaičių ir tai, kiek iš jų gauna gydymą antibiotikais, supranti, kad kiekvienam iš jų būtų galima padėti, jei šis mokslinis tyrimas įrodytų, kad vakcina veikia“, – kalbėjo moteris.

Profesorius D.Gordonas pažymėjo, kad vakcina taip pat galėtų sutrumpinti laiką, kurį daugelis žmonių praleidžia lovoje.

Tyrimas turėtų trukti apie penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius