-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: Norite mesti rūkyti? Pradėkite dažniau sportuoti

Jeigu jau kurį laiką bandote mesti rūkyti arba bent jau bandote mažinti surūkomų cigarečių kiekį per dieną, pasinaudokite šiuo patarimu. Mokslininkų tikinimu, nikotino troškimą gan veiksmingai gali numalšinti paprasčiausias sportas.
Sportas paplūdimyje
Sportas paplūdimyje

Tokią išvadą grupelė mokslininkų paskelbė po 19 atliktų medicininių bandymų, kurių metu rūkančių žmonių buvo prašoma daugiau sportuoti. Atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad sportas žmonėms padėjo atsikratyti nuolatinio juos kamuojančio nikotino poreikio, – praneša „The Dailymail“.

„Žinoma, šis sporto poveikis buvo trumpalaikis, tačiau net ir tai žmonėms padėjo ne tik mažiau galvoti apie rūkymą, bet ir bent trumpam atsikratyti nikotino poreikio“, – tikina tyrimui vadovavęs sporto ir sveikatos psichologijos profesorius Adrianas Tayloras.

Atlikto tyrimo metu rūkantys žmonės buvo padalyti į dvi grupeles, vienos grupės buvo prašoma kuo dažniau užsiimti nedidele sportine veikla, pvz. vaikščiojimu, bėgiojimu ar važinėjimu dviračiu, o kitai grupei žmonių buvo siūloma užsiimti kiek pasyvesne veikla, t.y. pagulėti lovoje, pabūti namie ar tiesiog pažiūrėti televizorių.

Vėliau mokslininkai apklausė abi grupeles žmonių. Paaiškėjo, kad dažniau sportuojantiems asmenims rūkyti norėjosi kur kas mažiau nei tiems, kurie savo laiką leido pasyviai.

Profesoriaus A.Tayloro teigimu, taip yra dėl to, kad sportas nuo nikotino priklausomiems žmonėms suveikė kaip dėmesio nukreipimo priemonė, t.y., sportuodami jie tiesiog negalvojo apie rūkymą, negana to, aktyvus poilsis, profesoriaus tikinimu, gerina savijautą ir bendrą nuotaiką, todėl žmogui nereikia išsitraukti cigaretės vien tam, kad jis pasijustų geriau.

Nė vienas tyrime, kuris buvo publikuotas žurnale „Addiction“ (liet. „Priklausomybė“), dalyvavęs žmogus nevartojo jokių nikotino poreikį mažinančių vaistų, gumų ar pleistrų. Bent trumpam atsikratyti nikotino poreikio jiems padėjo tik keletas nesunkių sportinių pratimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius