Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nustatė: COVID-19 sergantis žmogus užkrečiamas likus 2–3 dienoms iki simptomų pasireiškimo

Viso pasaulio mokslininkai deda didžiules pastangas, kad kuo daugiau sužinotų apie naująjį koronavirusą, jo epidemiologines savybes, kad būtų užkirstas kelias tokiam greitam jo plitimui. Paskutiniai duomenys, kuriais iš medicinos mokslinių tyrimų duomenų bazės savo feisbuko paskyroje pasidalino šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius, rodo, kad COVID-19 sergantis žmogus užkrečiamas likus 2–3 dienoms iki simptomų pasireiškimo.
Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje
Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pacientai buvo tiriami 32 dienas

Studijoje, kurią atliko kinų mokslininkai kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertais, buvo išanalizuoti du atskiri duomenų rinkiniai – klinikinis ir epidemiologinis – siekiant įvertinti priešsimptominį užkrečiamumą.

Pirmiausia buvo įvertinti viruso išsiskyrimo duomenys per tam tikrą laiko tarpą iš pacientų, kuriems laboratoriškai patvirtinta COVID-19 infekcija, pradedant nuo simptomų pasireiškimo, kai viruso išsiskyrimas per pirmąsias keletą dienų nuo ligos pradžios gali būti palygintas su išvestu užkrečiamumu.

Antra, analizuoti serijos intervalai iš aiškių perdavimo grandinių tarp paciento klinikinės ligos pradžios ir nuo jo užsikrėtusių žmonių ligos pradžios.

Pasinaudojus gauta informacija buvo nustatytas užkrečiamumo modelis.

Iš 94 pacientų buvo paimtas 414 tepinėlių iš gerklės (vidutiniškai ištirti 4 kiekvieno paciento tepinėliai). Pasirinktas laikotarpis – nuo simptomų pasireiškimo dienos iki 32 dienų nuo ligos pradžios. Tyrėjai rašo, kad jie aptiko didelį viruso kiekį ligos pradžioje, tačiau palaipsniui viruso mažėjo iki viruso aptikimo ribos praėjus maždaug 21 dienai nuo ligos pradžios. Ši tendencija iš esmės nepriklausė nuo lyties, amžiaus grupės ar ligos sunkumo.

Remiantis 77 perdavimo poromis, gautomis iš viešai prieinamų šaltinių Kinijoje ir už jos ribų, vidutinis serijos intervalas buvo 5,8 dienos, tačiau darant prielaidą, kad vidutinis inkubacinis periodas yra 5,2 dienos (remiantis atskiru ankstyvų COVID-19 atvejų tyrimu), buvo nustatyta, kad užkrečiamumas prasidėjo 2,5 dienos prieš simptomų pasireiškimą ir tapo didžiausias likus 0,6 dienos prieš simptomų pasireiškimą.

Taip pat nustatyta, kad 44 proc. užkrėtimo atvejų buvo nuo žmonių, kuriems simptomai dar nepasireiškė.

Apie pusę pacientų užsikrečia nuo simptomų neturinčio žmogaus

Gauti rezultatai parodė, kad užsikrėsti nuo koronavirusu jau užsikrėtusio žmogaus galima likus 2–3 paroms iki jo simptomų pradžios. Tikėtina, kad iki 44 proc. pacientų užsikrečia būtent šiuo laikotarpiu.

Užkrečiamumas smarkiai sumažėja praėjus 7 paroms nuo simptomų atsiradimo pradžios.

Jau žinoma, kad dažniausia viruso inkubacinis periodas – 5,2 paros, tačiau viruso išskyrimas nustatomas iki 21 paros (tai patvirtina ankstesni stebėjimai), tiesa, užkrečiamumas smarkiai sumažėja praėjus 7 paroms nuo simptomų atsiradimo pradžios.

„Šie duomenys labai svarbūs pacientams. Jeigu turėjote kontaktą (o kaip rodo nauji duomenys (paskutinės medikės užsikrėtimo atvejis Ukmergėje – red.), apie jį galite nežinoti), dauguma jūsų pirmas 2–3 paras negalite užkrėsti kitų, tačiau vėliau, netgi dar nesirgdami, jau esate užkrečiami.

Labiausiai užkrečiate kitus žmones, likus 2–3 dienoms iki susirgimo ir dar savaitę, kai simptomai jums jau pasireiškia (kosėjate, skauda gerklę, karščiuojate, vargina raumenų skausmai ir nuovargis).

Praėjus savaitei nuo ligos pradžios, t. y. nuo pirmųjų ligos požymių atsiradimo, tikimybė užkrėsti kitą asmenį tampa nedidelė, bet visgi išlieka net iki 21 dienos“, – studijos duomenis apibendrino V.Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius