Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai siūlo visiškai atsisakyti alkoholio: įrodyta, kad jis sukelia septynių rūšių vėžį

Alkoholis, net jeigu jį vartojame retai ir saikingai, neabejotinai didina riziką susirgti net keliomis paplitusiomis vėžio rūšimis, įspėja mokslininkai, tyrinėjantys vėžio atsiradimo priežastis.
Šampanas
Šampanas / Vida Press nuotr.

Amerikos klinikinės onkologijos draugija neseniai išplatino pranešimą, kad alkoholis yra „neabejotinas“ vėžio rizikos veiksnys. Šiuo pranešimu medikai norėjo dar kartą priminti žmonėms, kad alkoholis ir vėžys yra susiję tiesiogiai, skelbia livescience.com.

„Žmonės paprastai nesieja alaus, vyno ar stipriųjų gėrimų su jų gyvenime didėjančia rizika susirgti vėžiu“, – pareiškė draugijos prezidentas dr. Bruce'as Johnsonas. Neseniai minėtos draugijos atliktas tyrimas parodė, kad 70 proc. amerikiečių apie tai iš tiesų nieko nežino.

Pasak mokslininkų, su alkoholiu kasmet tiesiogiai siejama 5 proc. naujų vėžio atvejų ir 6 proc. mirčių nuo vėžio. Pasaulinio vėžio tyrimo fondo ir Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, yra surinkta pakankamai tvirtų įrodymų, kad alkoholio vartojimas gali tapti septynių vėžio rūšių priežastimi. Tai krūties, žarnyno, stemplės, skrandžio, kepenų, burnos gleivinės, gerklės ir gerklų vėžys.

Kasdien išgeriant vieną taurę alkoholio, rizika susirgti krūties vėžiu didėja 5 proc., burnos gleivinės vėžiu – 17 proc., stemplės vėžiu – 30 proc. Tai parodė dar 2013 m. atliktas tyrimas.

Pasak mokslininkų, pavojingas net saikingas alkoholio vartojamas. O jei alkoholis vartojamas dideliais kiekiais, pavyzdžiui, per dieną išgeriamos daugiau nei keturios taurės ar taurelės (priklausomai nuo gėrimo stiprumo), rizika susirgti burnos gleivinės ir gerklės vėžiu, taip pat stemplės vėžiu, padidėja penkis kartus, kepenų vėžiu – du kartus.

„Tačiau gera žinia ta, kad yra būdų vėžio riziką sumažinti. Kaip žmonės saugosi nuo pavojingų UV spindulių, sukeliančių odos vėžį, tepdamiesi kremais, taip ir apsisaugoti nuo vėžio, kurį sukelia alkoholis, įmanoma jo visiškai atsisakius“, – teigė Viskonsino universiteto mokslininkė dr. Noelle LoConte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius