TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai turi blogų žinių žmonėms, kuriuos vargina nugaros skausmas

Apatinės nugaros dalies skausmas yra pagrindinė negalios priežastis pasaulyje – su ja šiuo metu susiduria daugiau kaip 600 mln. žmonių. Mokslininkų teigimu, šis skaičius augs ir 2050 m. gali siekti jau 843 mln., jei nebus imtasi priemonių, rašo „Science Alert“.
Nugaros skausmas
Nugaros skausmas / Shutterstock nuotr.

Tokias išvadas pateikia tyrimas, kuris birželį buvo publikuotas medicinos mokslo žurnale „The Lancet Rheumatology”. Rezultatai gauti apibendrinus kitų 500 tyrimų, atliktų per pastaruosius 30 metų visame pasaulyje, duomenis.

Sunku diagnozuoti tikslią priežastį

Mokslininkų teigimu, apatinės nugaros dalies skausmą lemia daug priežasčių – tiek biologinių, socialinių, tiek ir psichologinių. Žmogaus stuburo anatomija sudėtinga, todėl labai dažnai nepavyksta nustatyti tikslios priežasties, kodėl nugarą varsto skausmas – diagnozė paprastai nustatoma remiantis simptomais, kuriuos nupasakoja pacientas.

Tyrimas rodo, kad dauguma nugaros skausmo atvejų yra trumpalaikiai – pacientai pasveiksta per maždaug 6 savaites nuo simptomų pradžios. Tačiau trečdalis atvejų yra nuolatiniai (lėtiniai) ir gali tęstis metų metus.

Tokia būsena tampa ypač varginanti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Nuolat skausme gyvenantis žmogus neretai nebegali atlikti įprastų kasdienių veiklų, dirbti, todėl užsidaro, jam gali pasireikšti įvairios psichikos ligos ir/ar sutrikimai.

Prognozuojama, kad per ateinančius tris dešimtmečius apatinės nugaros dalies skausmai vargins vis daugiau žmonių – spėjama, kad su tokiais simptomais visame pasaulyje gyvens net 843 milijonai žmonių.

Anot tyrimo autorių, nugaros skausmo problema neišnyks, kol šiuolaikinėje medicinoje tam nebus skiriama pakankamai dėmesio, ypač – šios būklės prevencijai, rašoma „Science Alert“.

Labiausiai kenčia moterys, mažiausiai pagalbos sulaukia senjorai

Tyrėjai nustatė, kad, nors lytis tiesiogiai nelemia nugaros skausmo rizikos, ši būklė dažniau pasireiškia moterims. Minėto tyrimo duomenimis, šiuo metu iš viso pasaulyje apie nugaros skausmus medikams yra pranešę 395 milijonai moterų ir 225 milijonais vyrų.

Teigiama, kad šį skirtumą iš dalies galima paaiškinti skirtinga vyrų ir moterų elgsena ieškant sveikatos priežiūros paslaugų, taip pat sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo skirtumais.

Taip pat nustatyta, kad nugaros skausmo pasireiškimo rodikliai skiriasi priklausomai nuo amžiaus. Paplitęs mitas, kad apatinės nugaros dalies skausmas dažniausiai pasireiškia darbingo amžiaus suaugusiesiems, tačiau iš tikrųjų didžiausias sergamumas yra 80-ies metų amžiaus žmonių.

Deja, bet šiuo metu visame pasaulyje vyresnio amžiaus suaugusieji, kenčiantys nuo apatinės nugaros dalies skausmo, turi ribotas galimybes naudotis įrodymais pagrįstu gydymu, skatinančiu sveiką gyvenimo būdą ir sveikimą, pavyzdžiui, tokiu, kuris padeda pacientams patiems valdyti savo simptomus.

Be to, jie rečiau nei jų jaunesni bendraamžiai pasveiksta nuo stipraus skausmo ir neįgalumo, jiems dažniau pasireiškia ilgalaikiai, nuolatiniai simptomai ir padidėja rizika nukristi. Tyrėjų nuomone, dėl to iš dalies kalta sveikatos sistema, kurioje vyresnio amžiaus pacientų negalavimai vis dar ignoruojami, vertinami kaip „nebegydomi“.

Vida Press nuotr./Nugaros skausmas
Vida Press nuotr./Nugaros skausmas

Ką daryti?

Įvertinę gautas išvadas tyrimo autoriai neturi kuo pradžiuginti. Nustatyta, kad nugaros skausmo kamuojamiems žmonėms jau dabar reikėtų geresnių ir veiksmingesnių būdų šiai problemai suvaldyti.

Deja, bet daugelis šiuo metu taikomų gydymo būdų neveikia arba veikia labai silpnai.

Dažniausiai dėl skausmo apatinėje nugaros dalyje į gydymo įstaigą kreipęsi pacientai gauna skausmą malšinančių vaistų ir kai kurias chirurgines procedūras. Tačiau tai, kaip jau minėta, problemą išsprendžia trumpam.

Mokslininkų teigimu, norint išvengti dar didesnio šios problemos masto, reikėtų jau dabar aktyviau ieškoti veiksmingų prevencinių strategijų, gerinti diagnostiką bei gydymą.

„Atsižvelgiant į mūsų išvadas, kad šimtai milijonų žmonių kenčia nuo nugaros skausmo, akivaizdu, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti veiksmingas prevencines strategijas“, – teigia viena iš tyrimo autorių Jaimie Steinmetz, Vašingtono universiteto Sveikatos rodiklių ir vertinimo instituto vyriausioji gyventojų sveikatos mokslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius