-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų kuriama vėžio gydymo technologija gali padėti milijonams pacientų

Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimų duomenimis, šiuo metu visame pasaulyje nuo skirtingų rūšių vėžio gydosi daugiau nei 200 mln. pacientų. O net 80 proc. visų pacientų susiduria su gydymo netikslumais bei šalutiniais reiškiniais.
Pasaulinės inkstų vėžio dienos renginys
Pasaulinės inkstų vėžio dienos renginys / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Matydami aiškią problematiką sveikatos sektoriuje, Lietuvos startuolio „Brachy DOSE“ mokslininkai nusprendė sukurti itin reikalingą sprendimą – brachiterapijos dozimetrą, kuris spindulinės terapijos metu padės registruoti vėžiu sergančių asmenų apšvitos dozes. Pasak pranešimo žiniasklaidai, tai ateityje turės didelės įtakos geresnei pacientų gyvenimo kokybei, pabaigus spindulinės terapijos gydymo kursą.

Keisis apšvitos dozės

Pasak startuolio bendraįkūrėjos dr. Neringos Šeperienės, naudodami šią technologiją, radioterapijos specialistai galės išmatuoti tikslias pacientui tenkančias spinduliuotės dozes gydymo metu ir išvengti gydymo klaidų bei žmogaus gyvenimo kokybę pabloginančių šalutinių spindulinio gydymo reiškinių.

„Brachiterapija yra viena iš radioterapijos šakų. Brachiterapijos metu netoli vėžio darinio suvedamos adatos arba vamzdeliai. Vamzdeliuose keliauja jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinis, kuris sustodamas gydymo plane numatytose vietose, naikina vėžio ląsteles. Deja, kartu su vėžinėmis ląstelėmis dažnai apšvitinami ir sveiki organai“, – teigė N.Šeperienė.

Ji įsitikinusi, kad realiu laiku konkrečioje vietoje išmatuotos pacientui tenkančios jonizuojančios spinduliuotės dozės suteiktų gydytojui išsamesnės informacijos. Taip jis galėtų tiksliau reguliuoti apšvitos dozes, lengviau prognozuoti, kokie šalutiniai efektai gali pasireikšti po gydymo, ir planuoti, kiek dar galima spinduliuoti tą patį organą, ar galimas pažeidimas neviršys gydymo naudos, ar geriau verta rinktis kitą gydymo būdą.

Kauniečių sukurtą sistemą sudaro dvi dalys: vienkartinis dozimetras, skirtas paciento gaunamos dozės matavimui ir dozimetro nuskaitymo įrenginys. Kartu sąveikaudami spindulinės terapijos metu, jie leidžia trimatėje erdvėje įvertinti vėžiu sergančio paciento apšvitą, o tuo pačiu – remiantis reikalingais duomenimis, tiksliau planuoti gydymą. Šiuo metu mokslininkai siekia įgyvendinti ir kitą plėtros žingsnį – eksperimentuoti ne tik su vidine, bet ir su išorine radioterapija.

Įtvirtinimas rinkoje užtrunka ir dešimtmetį

Visgi, mokslininkė atskleidžia, kad medicinos technologijos kelias nuo pirminės idėjos iki jos įtvirtinimo rinkoje yra ilgas ir sudėtingas. Visą produkto vystymo laiką yra vykdomi įvairūs moksliniai tyrimai, atliekami naudos ir poreikio skaičiavimai, rinkos bei klientų analizės, kuriamas prototipas ar kelios jo versijos. Vėlesnėse produkto vystymo stadijose vyksta laboratoriniai bandymai, priešklininiai tyrimai, klinikiniai bandymai, reikiamų licencijų, sertifikatų gavimas. Anot jos, iki tol, kol ji tampa praktiškai naudojama medicinos įstaigose, gali praeiti net ir dešimt metų.

Asmeninio albumo nuotr./Neringa Šeperienė
Asmeninio albumo nuotr./Neringa Šeperienė

„Mano manymu, pažangiųjų medicinos technologijų spartų kūrimą ir diegimą stabdo keletas veiksnių. Pirmiausia, žmonių trūkumas t.y. technologijas kuria ir diegia žmonės. Maža dalis studentų ar jaunų specialistų renkasi medicinos technologijų kūrimo kryptį. Pati technologijų kryptis yra sudėtinga, turi daug reguliavimų, reikalavimų, keliami aukšti reikalavimai medicinos produktams, sudėtingas patekimas į rinką. Šios sąlygos „atbaido“ dalį kūrėjų ir jaunų verslų. Vienas iš didelių iššūkių yra finansavimo užtikrinimas. Produkto kelias iki rinkos yra ilgas ir pritraukti finansavimą bei jį išlaikyti yra sudėtinga“, – prisipažįsta mokslininkė.

Pasak jos, turėdami optimalų finansavimą, mokslininkai galėtų šiek tiek pagreitinti naujos technologijos paleidimą į rinką. Pavyzdžiui, atsirastų galimybės pagreitinti tyrimų ir plėtros (RnD) fazę, įjungiant daugiau tyrėjų, laboratorijų. Didelį indėlį į eksperimentinę plėtrą ir mokslinius tyrimus jau daro tokios valstybinės institucijos, kaip Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), Kauno mokslo ir technologijų parkas, kurie skelbia atvirus kvietimus gauti finansavimą ir su ekspertų pagalba vystyti MTEP projektus.

Pagerins gydymo sąlygas milijonams pacientų

Pasak N.Šeperienės, projektas yra tęstinis visos komandos darbas, kurį mokslininkai pradėjo studijuodami universitete.

„Brachiterapijos dozimetras kasmet galėtų padaryti teigiamą poveikį daugiau nei dviem milijonams naujų vėžiu susirgusių pacientų. O naują technologiją įdiegus partnerių šalių gydymo įstaigose, sprendimas galėtų pasiekti ir 10 mln. pacientų per metus“, – naujos technologijos poveikiu įsitikinusi startuolio bendraįkūrėja.

„Brachy DOSE” jau ne kartą buvo įvertintas skirtinguose inovacijų konkursuose: programoje „Kauno startuoliai 2018“ inovatoriai užėmė pirmąją vietą, o jų kurtas dozimetras Kaune buvo pripažintas Metų inovacija, prizinę vietą komanda pelnė ir Kauno mokslo ir technologijų parko organizuotame inovatyviausių produktų konkurse tais pačiais metais. Ši inovacija pripažinta ir tarptautiniame kontekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius