Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Moteris padovanojo savo širdį nepažįstamajai, o vėliau su ja susitiko. Kaip tai įmanoma?

55-erių Linda Karr nuo gimimo turėjo širdies ydą. Visgi su amžiumi jos būklė stipriai blogėjo ir tapo aišku, kad jai reikės širdies donoro. Savo širdį geranoriškai paaukojo 53 metų Tammy Griffin. Moterys iki tol buvo nepažįstamos, tačiau vėliau susitiko žmonių su transplantuotais organais žaidynėse.
Brandaus amžiaus moteris
Brandaus amžiaus moteris / 123RF.com nuotr.

Iš tiesų, tai atrodo labai keista – kaip moterys galėjo susitikti, jei viena padovanojo savo širdį? Tammy Griffin būklė buvo gana sunki. Ji serga cistine fibroze, dėl kurios jos organai pasidengia tirštomis, lipniomis gleivėmis. Dėl šios ligos moters plaučių tūris stipriai sumažėjo, jai teko su savimi nešiotis deguonies balioną. Situacija buvo tokia bloga, kad Griffin net maudytis po dušu nebegalėjo. Jai būtinai reikėjo plaučių transplantacijos.

Tačiau gydytojams atlikus išsamesnius tyrimus paaiškėjo, kad reikės transplantuoti ir širdį. Ji buvo stipriai pajudėjusi iš vietos dėl pakitimų plaučiuose. Įprastai tokiais atvejais problemą pavyktų išspręsti ir kur kas paprastesne operacija, tačiau gydytojai suprato, kad transplantuodami plaučius, turės keisti ir širdį. Griffin iš karto paklausė, ar jos širdį galima transplantuoti kam nors kitam, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

Abi moterys operacijas išgyveno, ir jau po 6 savaičių Griffin klausėsi savo senosios širdies Karr krūtinėje.

Visgi donoro laukimas kiek užtruko. Per tą laiką į situaciją pažvelgė Stanfordo universiteto specialistai. Jie nusprendė, kad moters širdis iš esmės yra sveika, todėl būtų netikslinga ją pašalinti kaip medicinines atliekas. Taigi buvo nuspręsta, kad širdis bus transplantuota Lindai Karr.

Kai Griffin sulaukė savo donoro, jos širdis buvo paruošta ir persodinta Karr. Abi moterys operacijas išgyveno, ir jau po 6 savaičių Griffin klausėsi savo senosios širdies Karr krūtinėje. Gydytojai teigia, kad tokia operacija yra rizikinga, tačiau būtina. Donorų nuolat trūksta, todėl organų negalima švaistyti. Skaičiuojama, kad vien JAV kasdien nesulaukę donoro miršta 20 žmonių, kai tuo pačiu metu donorais būti nenorėję žmonės yra kasdien laidojami su visais transplantacijai tinkamais organais.

Po operacijos praėjo jau pora metų, ir abi moterys vis dar džiaugiasi gyvenimu. Visai neseniai jos vėl susitiko per žmonių su transplantuotais organais žaidynes, kuriose Karr dalyvavo dviračių lenktynėse bei krepšinio varžybose. Griffin džiaugiasi, kad jos širdis nenuėjo veltui ir kad ji leidžia Karr ne tik gyventi, bet ir sportuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius