Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterys raginamos aktyviau tikrintis dėl krūties vėžio

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atkreipia dėmesį, kad moterys vis dar nepakankamai dalyvauja prevencinėje programoje dėl krūties vėžio, pagal kurią galima nemokamai išsitirti dėl šios ligos. Deja, tik nedidelė dalis jų taip padarė. Tad VLK ragina moteris nuo 50 iki 70 metų aktyviau naudotis galimybe kas 2 metus pasitikrinti ir užkirsti kelias klastingai ligai.
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.

Nuo šios programos įgyvendinimo pradžios, t. y. nuo 2005 m., savo sveikata besirūpinanti penkiasdešimtmetį perkopusi moteris jau galėjo pasitikrinti net 5 ar 6 kartus. Deja, tokių aktyviausiųjų yra nedaug.

Pirmąjį šių metų pusmetį dėl krūties vėžio pasitikrino daugiau nei 51 tūkst. moterų, o per 2015-uosius – per 96 tūkstančius moterų. Kasmet pagal programą pasitikrinti galėtų gerokai daugiau moterų. VLK duomenimis, mūsų šalyje 50–69 metų moterų, prisirašiusių prie poliklinikų, yra daugiau nei 451 tūkstančių, informuojama pranešime spaudai.

Pasak VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės, pagal programą atliekami tyrimai kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto (PSDF) lėšomis ir nei vienai šio amžiaus moteriai, apdraustai privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), už juos mokėti nereikia.

„Pagrindinis šios programos tyrimo metodas – mamografija. Ji leidžia nustatyti, ar krūtyje neatsirado pakitimų, kurie leistų įžvelgti ikivėžinę grėsmę ar ligos užuomazgas. Gavus šeimos gydytojo siuntimą atlikti šį tyrimą, galima iš anksto užsiregistruoti mamografijos įrenginį turinčioje gydymo įstaigoje. Tyrimo rezultatus praneša šeimos gydytojas, gavęs juos iš mamogramas vertinančios įstaigos“, – teigia D. Berūkštienė.

D. Berūkštienės teigimu, mamografinį tyrimą galima atlikti tiek didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje), tiek kituose – Marijampolės, Alytaus, Utenos, Tauragės, Mažeikių, Druskininkų, Šilutės, Ukmergės, Telšių rajonų centruose. Todėl pasitikrinti neišvykus iš savo miesto arba pasiekus artimiausią, kuriame esanti įstaiga turi mamografijos tyrimui atlikti reikalingą įrangą, turi galimybę visos moterys.

VLK primena, kad norint nemokamai išsitirti dėl krūties vėžio reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Tik reguliariai tikrinantis bei anksti diagnozavus ligą, galima laiku taikyti reikiamą gydymą, o dažnai – išgelbėti ir gyvybę. Be to, aptikus ankstyvosios stadijos vėžį, jį galima veiksmingiau gydyti mažiau agresyviais būdais, sumažinti vėžio sukeliamų padarinių naštą.

Net ir jaunesnės ar vyresnės nei programos nustatyto amžiaus moterys, pastebėjusios pakitimus krūtyse, turėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertins sveikatos būklę ir, pastebėjęs pakitimų, nukreips gydytojo specialisto konsultacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius